Poporodni tiroiditis in hashimoto
Pozdravljeni,
V letu 2011 so mi po 2. porodu diagnosticirali kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Mnenje: ugotavljamo avtoimuno obolenje ščitnice s hipertirozo v poporodnem obdobju.
TSH 0,009 (0,35-5,5)
T4 48,8 (11,5-22,7)
T3 12,57 (3,5-6,5)
antiTG 75 (<60)
antiTPO 475 (<60)
TSI 0
Ob teh rezultatih sem se počutila, “sajvestekako” (hujšanje, tresenje, hitra prebava, divjanje srca, napetost, živčnost…)
Hipertiroza je izzvenela v dobrih treh mesecih (naj poudarim, da se mi je podobno zgodilo že pri prvem porodu, vendar ni bilo laboratorijsko nikoli dokazano, pa tudi hipertiroza je kasneje očitno prešla v evtirozo in se do naslednjega poroda ohranila).
Potem sem na KNM imela pregled v septembru 2011. Hipertiroza se je prevesila v hipotirozo in ugotovili so, da se je pojavila hipotiroza v sklopu poporodnega tiroiditisa.
TSH: 6,89 (0,35 – 5,5)
T4: 9,2 (11,5 – 22,7)
T3: 3,05 (3,5 – 6,5)
Uvedba Euthyrox 50mcg na dan.
Terapija je lepo delovala in počutila sem se vedno bolje. Z osebno zdravnico sva na dobra dva meseca kontrolirali TSH in ta je praviloma vedno padal, zato sva dozo zmanjševali, saj so se mi ob tem pojavljali spet hiper simptomi. Tako sem zdaj kako leto in pol po počasnem zmanjševanju jemala 2x na teden 50 in 5x na teden 25mcg. Na pol leta pa sem si tudi testirala TSH, ki je bil vedno vedno pod 1. Počutje? Prisotni, a ne zelo izraženi hiper simptomi ves ta čas.
V januarju 2015, pa spet kar naenkrat vsi znaki hiper. Seveda, manj izraženi kot v začetku, a moteči – hujšanje ob dobrem hranjenju, napetost, občasno povečano bitje srca. Pregledam si TSH in hormone.
TSH: 0,878 (0,55 – 4,78)
T3: 5,1 (3,5 – 6,5)
T4: 18,1 (11,5 – 22,7)
Vidi se krasno, ampak počutje ni bilo tako OK. Sem začela jemati 6x na teden 25 in 1x na teden 50 mcg (torej 25mcg manj na teden). In sem se po kakem tednu že bolje počutila. A so se po mesecu in pol simptomi spet vrnili…ponoven test 27.3. pokaže:
TSH: 0,837 (0,55 – 4,78)
T3: 4,8 (3,5 – 6,5)
T4: 18,2 (11,5 – 22,7)
Torej z manjšim odmerkom imam še vedno enako nizek TSH in hormone podobnih vrednosti, jaz se pa še vedno počutim hiper…
V začetku zdravljenja je bilo tudi omenjeno, da bi po enem letu od uvedbe terapije poiskusili s prenehanjem jemanja Euthyrox, da se vidi, če je poporodni tiroiditis izzvenel. Tega nismo naredili, saj je priporočeno tudi, da se ohranja terapija do zadnje nosečnosti, z možem pa sva se odločala še za enega otroka.
Želela bi vas najprej vprašati, kaj menite o simptomih in o tem, da imam ob znižanju odmerka TSH še vedno enak kot pred tem in kaj je storiti? Vmes sem žal morala menjati osebnega zdravnika, ki kaj veliko posluha za specifične težave nima. Čakam tudi na pregled pri novi zdravnici.
Kaj menite vi, ali je možno, da se mi po porodu vzpostavlja normalen režim – nižanje odmerka, vedno nizek TSH…in ali bi lahko še tisti 50mcg odmerek prepolovila, da poiskusim, kako se počutim samo na 25mcg? Vem, da je odmerek 25mcg na dan res minimalen, a ne vem, koliko si lahko škodim. Vesela bom, če boste svoja razmišljanja in nasvete delili z mano.
Poleg vsega naj povem, da sem zelo aktvina, se zdravo prehranjujemo, se rekreiramo v okviru cele družine, v kateri se počutim odlično. Stres? Ja, tudi tega je nekaj, a menim, da v mejah.
Želim lepe praznike 🙂
Mateja
Počutje je tisto, ki bi moralo prevladati nad rezultati in čeprav so zadnji rezultati v mejah, bi ob malenkostnem nižanju odmerka v mejah še vedno ostali, počutje pa lahko pričakujemo boljše. 25 mcg na dan ni tako malo, 50 mcg na teden pa recimo je.
Kar se nosečnosti tiče, se mi zdi vedno pametno počakati, da se hormoni ustalijo. Čemu tvegati, če ni treba. Ščitnični hormoni so za razvoj otroka tako zelo pomembni!
Srečno,
Alenka
Alenka, hvala za odgovor!
Kar se nosečnosti tiče, sva se odločila, da ostanemo pri dveh zdravih navihancih 🙂
Ali torej menite, da si z zmanjšanjem na 7×25 na teden, ne bi škodila?
Počutje je res tisto, ki je merodajno in ko gledam rezultate za nazaj, ko tudi še nisem imela težav, so bile vrednosti okrog 2 tiste, s katerimi sem odlično funkcionirala…
Pa lep pozdrav
Mateja
Veliko je takih, ki jim TSH okrog 2 najbolj odgovarja. Še najbolje gre tistim, ki zelo pozorno spremljajo svoje počutje in spremembe v telesu pri različnih odmerkih. V takih primerih je možno zelo natančno odmerjanje znotraj referenčnega območja. Po mojem je zmanjšanje za 25 mcg tiroksina na dan preveliko. Jaz bi raje 4 x 25 in 3 x 50. Vedeti pa tega seveda ne morem. Vsekakor bi moralo biti počutje pri nižjem odmerku boljše.
Srečno,
Alenka
Alenka.
Sva se narobe razumeli. Jaz ze sedaj jemljem le 6×25 in 1×50. Pa mi je ocitno prevec. Sem mislila poskiskusiti vsak dan le 25. Odmerek 50 na dan mi je bil ze takoj v startu zdravljenja prevelik…
Hvala-mi pomagate zelo!
Mateja
Mateja, očitno sem res narobe povezala rezultate z odmerkom, se opravičujem. Potem bo gotovo bolje vsak dan vzeti le 25 mcg. Mogoče bo še to preveč, lahko da bi šlo celo kakšen dan v tednu brez.
Srečno,
Alenka
Alenka. Hvala za pomoc. Vceraj sem biila tudi pri svoji novi zdravnici, ki ima posluh za take primere in sem pod nujno prisla do tirologa. Sporocim, kako se bo izslo. Sem pa ze tudi sla na rezim 25mcg na dan
Hvala se enkrat!
Mateja
Alenka, pozdravljeni še enkrat.
Čakam še vedno na pregled pri tirologu, vmes pa sem dobila tudi odgovor dr. Pirnata – sem svoje stanje že od leta 2011 spremljala tudi prek njegovih odgovorov na “hormonskih motnjah”. Svetoval je, da se (glede na to, da se mi je motnja diagnosticirala kot Hashimoto v poporodnem obdobju) terapija za nekaj časa ukine in potem ponovno testira TSH in hormone. Seveda se s tem strinjam tudi sama, imam pa vprašanje za vas:
Ali je terapijo smiselno ukinjati postopoma, ali kar preneham jemati z jutri naprimer?
Hvala za vaše mnenje in lepo pozdravljeni!
Mateja
Mateja, lepo pozdravljena!
Če so še vedno prisotni hiper znaki kljub znižanju odmerka, najbrž ne bo nič narobe zaradi popolnega prenehanja jemanja tiroksina. Odmerek je že zdaj zelo nizek. Vsekakor pa je dobro spremljati, kako se sprememba pozna na počutju ter ponoviti test po šestih tednih.
Srečno,
Alenka
Alenka,
Evo me…en teden brez tablet. V dopoldnevih se vedno cutim hiper znake, ki proti popoldnevu slabijo, zvecer pa pojenjajo. Tremor, zadihanost ob naporu (sicer bi najraje bila stalno v pogonu), hujsanje oziroma ne redim se ob dobri hranjenosti…
Glede na to, da sem Euthyrox jemala 3 leta in pol, predvidevam, da sem bila zdaj vedno malce bolj na hiper strani in se bo ta prekinitev jemanja tablet poznala sele cez nekaj tednov.
Ali pa se motim? Koliko casa obicajno traja, da zaznamo neko spremembo?
Hvala in lp
Mateja
Forum je zaprt za komentiranje.