poporodna vadba
Pozdravljeni!
Upam, da mi lahko odgovorite na spodnje vprašanje. Inštruktorica aerobike mi je svetovala naj z bolj aktivno vadbo po porodu (kot je npr. tek in pa aerobila, ki vključuje poskoke in je nasploh bolj intenzivna) počakam vsaj 4 mesece. Kot razloge je navedla sledeče:
1. razmak med trebušnimi mišicami (diastaza), ki naj ne bi bil večji od dveh prstov (saj naj bi v nasprotnem primeru s telovadbo lahko povzročil še večjo razliko, kar naj dolgoročno ne bi bilo dobro). Jaz imam razmik 3. prstov, ne vem pa kolkikšen je bil pred drugim porodom
2. ker je v telesu še zmeraj prisoten hormon relaksin ki vpliva na razrahljanje sklepov in ohlapnost vezi, zato naj ne bi izvajala preveč “poskočne” telovadbe, ker se mi lahko maternični vrat še bolj razširi, zaradi česar imam lahko kasneje težave z inkontinenco.
3. Več kor polurna vadba naj bi vplivala na količino in kvaliteto mleka (med vadbo nastaja v mišicah kislina kot posledica izgorevanja ogljikovih hidratov, ki naj bi prehajala v mleko).
Prosim vas za mnenje glede omenjenih “zadržkov.” Naj omenim še, da sem sedaj 2,5 meseca po drugem porodu, ki je potekal brez težav.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
pred dobrimi 6 tedni sem rodila trejega otroka. Otrok je bil zelo velik pa še spredaj sem ga nosila – posledica je ta, da imam še zmeraj precej razmaknjene trebušne mišice (ko naredim trebušnjak se mi naredi precej velika grba na trebuhu). Stanje je enako kot pri odhodu iz porodnišnice – v prvih dneh po porodu se je sicer grba več kot prepolovila, vendar pa od takrat ostaja enaka.
Kaj lahko naredim? Ali je potrebno iti k fizoterapevtu? Katere vaje mi priporočate?
Naj omenim, da se še zmeraj ne morem iz ležečega položaja na hrbtu naravnost dvigniti v sedeči.
Ali obstaja možnost, da se stanje ne bo popravilo?
Pozdravljena!
Nič ne skrbite, saj ste šele dober mesec po porodu. Telo potrebuje 2 leti, da se spravi ponovno v normalno stanje – tako hormonsko kot fizično, zato prosim nobenega pretiravanja.
Za vas so sedaj najbolj priporočljivi sprehodi in da preživite čim več časa zunaj na zraku in v naravi.
Kar se tiče vaj v tem obdobju, ko ste sedaj, bi vam priporočala samo, da se naučite stalno držati napete mišice medeničnega dna, globoko trebušno mišico in globoke hrbtne mišice in to za 25% maksimalne napetosti – torej, da so v tej vrednosti napete cel dan – ko stojite, ko hodite, ko sedite… veliko dela, ampak izkupiček je velik!