Najdi forum

Poporodna tesnoba in nespečnost

Pozdravljeni,

sem 2,5 meseca po porodu in se mi že tretji teden pojavlja huda nespečnost. Ponavadi spim 3 ure na noč, pogosto pa se mi zgodi da celo noč sploh nič ne spim. Občasno imam kakšno dobro noč, vendar je težava vedno bolj pogosta in zadnji teden praktično vsako noč ure in ure bedim.

Občasno sem imela podobne težave pred nosečnostjo, vendar so minile same od sebe, saj se s tem nisem preveč obremenjevala. Sedaj pa se stopnjujejo zaradi samega strahu pred nespečnostjo.

Dežurni psihiater mi je predpisal Helex 0,25mg, ki pa ga zaradi dojenja nočem jemati prepogosto. Prav tako me je strah, da bi od njih postala odvisna.

Sarah me je noči, in ur ko sem pokonci in bedim – takrat sem živčna, tesnobna, čutim kepo v želodcu. Razmišljam o tem, da bom spet neprespana in ne bom mogla poskrbeti za otroka. Sedaj mi pri tem pomaga mama, ko je partner v službi, zaradi česar se počutim še slabše, saj bi rada normalno funkcionirala, kot sem prej.

Res ne vem, kako naj si pomagam. Bi bilo smisleno jemanje antidepresivov ali kakega drugega zdravila? Rada bi se čimprej spravila k sebi, saj me otrok sedaj najbolj potrebuje.

Pozdravljeni,

razumem, da ste trenutno v izjemno težki situaciji, ki vam prinaša veliko skrbi in stresa. Najprej bi rad poudaril, da je porod lahko močan sprožilec notranjih psihičnih vsebin, ki do takrat morda ležijo skrite v nezavednem. Po rojstvu se lahko te vsebine okrepijo in postanejo izrazito prisotne, kar predstavlja veliko breme. Hkrati je samo obdobje skrbi za dojenčka tudi stresno in lahko dodatno poslabša načeto psihično stanje. Kljub temu pa lahko takšne situacije ponujajo tudi priložnosti za osebnostno rast in razvoj.

Zdravila, kot so pomirjevala in antidepresivi, lahko v določenih situacijah pomagajo pri lajšanju simptomov. Vendar je pomembno razumeti, da mnoga zdravila delujejo tako, da zamaskirajo simptome, ne da bi se dotaknila pravih vzrokov za te simptome. V primeru, da dojite, se pojavlja tudi vprašanje prehajanje sestavin v materino mleko in vpliv na otroka. Na primer, antidepresivi, kolikor vem, lahko prehajajo v materino mleko in se zato v času dojenja odsvetujejo. Pomirjevala, kot je Helex, lahko vplivajo tudi na otroka in kot ste pravilno ugotovili, obstaja nevarnost odvisnosti. Poleg tega lahko pomirjevala zmanjšajo vašo sposobnost vzpostavljanja stika z otrokom.

V tej občutljivi fazi vašega življenja bi morda bilo smiselno razmisliti o poglobljeni psihoterapiji. Delo s psihoterapevtom vam lahko pomaga razumeti in obvladovati notranje konflikte, ki so se pojavili po porodu, in s tem lajšati simptome nespečnosti in tesnobe.

Vem, da vam je zdaj težko, vendar je pomembno, da si poiščete pomoč strokovnjaka, s katerim boste lahko govorili o svojih občutkih in doživljanjih. Vaša skrb za otroka in želja po normalnem funkcioniranju sta popolnoma razumljivi, in s pravo podporo lahko najdete načine, kako premagati te težave.

Upam, da vam bodo te informacije v pomoč, in vam želim vse najboljše na poti k okrevanju. Lahko tudi napišete kaj več o tem kaj se vam dogaja in kaj doživljate.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close