Poporodna krvavitev
Pozdravljeni,
od poroda je minilo 25 dni, krvavitev je trajala dva tedna, nato dva dni nič, potem pa se je spet začela in sedaj traja že teden dni. Zaradi tega sem bila na pregledu pri svoji gineologinji, kjer sem dobila kapljice ergotyl. Ugotovila je namreč, da se maternica ne krči dobro in da imam stanjšano sluznico, kar naj bi bil tudi vzrok za krvavitve. V navodilih za uporabo ergotyla pa sem prebrala, da zdravilo prehaja v mleko (dojim polno) in lahko povzroči znake ergotizma. Zanima me, ali je takšna terapija običajna in kaj to pomeni za dojenčka oz. dojenje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Ergotyl predvsem deluje tako, da se zmanjša mlečnost, kakih hujših posledic na plodu pa ne poznam, razen v teoriji. Osebno nisem videl v 10 letih še niti enega primera egrotizma oziroam nam niso o kakšnem poročali na katerem od sestankov perinatologov.
Kar zadeva krvavitve iz atrofične sluznice včasih pomaga šele, če damo estrogene za obnovo sluznice. Morda bi zadostovali naravni estrogeni, kot je npr. Estrofem, ki ga dajemo sicer kot nadomestek hormonov v meni in katerega odmerek je res minimalen. Predpogoj je izključitev morebitnega zaostanka koščka posteljice, kar se naredi z UZ pregledom.
Draga Katja,
Ergotizem je neke vrste zastrupitev s preparati, proizvedenimi iz ekstrakta rženega rožička, ergote, iz česar je izdelan Ergotyl.
Znaki take zastrupitve so:
Huda žeja, driska, bruhanje, vrtoglavica, pekoča stopala, konvulzije ? možganski krči, padec krvnega tlaka, koma, splav pri nosečnicah, gangrena nog, siva mrena (katarakta).
Tudi meni se je krvavitev ponovila, vendar natanko mesec dni po porodu in jo spremljajo pravi “menstrualni simptomi” – krči, mrzlica. Ali je možno, da sem kljub polnemu dojenju že dobila menstruacijo ali bi se morala predčasno odpraviti k zdravniku. Pregled imam šele čez 19 dni, krvavitev pa sedaj traja že 5 dan.
Hvala za odgovor in Lep pozdrav !
spoštovani
stara sem 41 let mati petih otrok pred dvema mesecema sem rodila zdravo hčerko imam pa sama nekaj tezav zanima me ali je vse vredu kajti 21 ta mesec sem začela krvavet in krvavim se danes kri je temnejše barve ni nesmrdeča in občasno se mi vlije predvsem ko grem na malo potrbo drugače pa se mi na vložku pokažejo semo krvave kapljice ker se mi zdi da traja predolgo bi prosila za nasvet oziroma odgovor hvala lp
Spoštovani,
težko rečem kaj konkretnega. Če dojite, bi lahko šlo za krvavitev iz atrofične sluznice (ampak takšna krvavitev je običajno zelo šibka), lahko pa bi tudi kaj ostalo v maternici (placentarni ostanek) ali pa placentarni polip(ki pač zraste iz drobnega ostanka). Če krvavitev ni zelo močna, lahko še teden dni počakate, če v tem času ne preneha ali če bi se ponovno izločali kosi tkiva, pa bo najbolje, da greste na ginekološko urgenco, da se preveri, za kaj gre.
Pozdravljeni,
minilo je 10 tednov od poroda. Končal se je spontano, brez poškodb. Čiščo sem imela 5 tednov, 7 tednov po porodu pa sem začela blago krvaveti. Trajalo je 3-4 dni, v tem času pa sem bila tudi na poporodnem pregledu pri svoji G. Ugotovila je, da je šlo vse super nazaj in da to ni menstruacija. Ko sem jo vprašala, kaj je, je odgovorila le, da nič hudega… 9 tednov po porodu sem ponovno dobila rdečerjav izcedek (1-2 dni) in zdaj 10 tednov po porodu ponovno. Ob tem se počutim povsem ok, le v sp. delu trebuha čutim tiščanje, podobno kot pred M. Polno dojim, je morda dojenje vzrok za te izcedke in blage krvavitve ali se le pripravlja prva M? Po prvem poroddu sem M dobila namreč že po 8 tednih (kljub polnemu dojenju), dobra 2 tedna kasneje pa sem že imela vstavljeno mireno.
Najlepša hvala za odgovor in lp,
kanna
Spoštovani,
za kakšno krvavitev točno gre seveda ne morem ugotoviti na daljavo, najverjetneje pa so to krvavitve iz atrofične maternične sluznice, kar je v bistvu res posledica zaviranje vloge dojenja na jajčnike in posledično nizko raven spolnih hormonov.
Spoštovani!
Že v nosečnosti ste mi vedno pomagali z nasveti in sem Vam res hvalažna.
Sedaj pa je 2meseca od poroda in imam eno vprašanje. Namreč prejšnji teden sem imela 1.pregled pri ginekologinji in je ugotovila, da je 5mm posteljice ostalo notri in mi naročila čez 10dni na pregled. Čišča je trajala nekje 6tednov, potem pa sem še do pregleda nekaj časa krvavela, a to le za dnevni vložek. Po pregledu sem še 4 dni, sedaj pa 4 dni nič več. Kontrolo mi mogla imeti jutri, vendar se mi prestavi zaradi bolezni.
Zanima me, je možno, da je šlo “naprej” , glede nato, da ne krvavim več? Je to dovolj velik pokazatelj? Namreč sedaj čakati še 1 teden, da zvem, kakšno je stanje ni prijetno. Je skrb odveč ali boljše, da se grem v bolnico pokazat in da mi naredijo ultrazvok? Vendar brez napotnice verjetno ne bo šlo.
Zato se obračam na Vas, saj me zanima Vaše mnenje!
Najlepša hvala in lep dan še naprej!
Spoštovani,
proti “višji sili” žal ni vedno mogoče ukrepati in bo pač treba malo potrpeti. Iz vsega skupaj vsekakor ni treba delati “viharja v kozarcu vode”. Na urgenco pojdite, če bi se ponovila zelo močna krvavitev, sicer pa počakajte, da se vrne vaš ginekolog. V tem času se ne bo zgodilo nič posebnega.
Pozdravljeni,
Konec junija sem po 11ih urah v porodni sobi rodila s carskim rezom. Povedali so mi, da sem bila že malo raztrgana in so mi vse to zašili. Čišča je potem trajala cca 3 tedne s tem da je zadnji teden bil že dovolj higienski vložek, ker je bil le še rjav izcedek. Po 6ih tednih pa sem bila na kotroli pri ginekologu, ki je nekaj v maternici videl, ampak ni mogel določiti ali je to košček posteljice ali kaj drugega in me je poslal na odvzem krvi. Kaj so s tem videli ne vem, ker rezultatov nisem videla, ginekolog pa je trenutno na dopustu jaz pa mam rahle krvavitve sedaj že en teden, je pa včasih sveža svetlo rdeča kri včasih pa rjav izcedek. Na ponovni pregled sem naročena v začetku oktobra zanima pa me ali naj kličem v porodnišnico, kjer sem rodila za pregled ali pa smatrate, da glede na rahle krvavitve stanje ni nujno in počakam na vrnitev ginekologa. Moram še povedati, da dojim, tako da dvomim, da bi to bila že menstruacija.
Hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
dojenje ne preprečuje menstruacije popolnoma, pa tudi vsaka krvavitev iz rodil ni menstruacija. Povsem možno je, da občasno krvavite iz atrofične maternične sluznice, proti čemur ni drugega učinkovitega ukrepa kot bi bilo prenehanje z dojenjem ali dodajanje hormonov. Na srečo to ni bolezensko niti nevarno, pa tudi zdravljenja nujno ne potrebuje, saj je krvavitev praviloma zelo pičla. Po več kot 6 tednih ne sodite več v porodnišnico, zato bo potrebno bodisi počakati ginekologa ali pač oditi na ginekološko urgenco.
Pozdravljeni,
sem 10. tednov po porodu (3. elektivni carski rez), polno dojim. Zaenkrat ni bilo še celega dneva, ko ne bi čisto nič krvavela. 6-8. teden po porodu sem večinoma imela le popoldne zelo šibko krvavitev. Zadnje 14 dni pa ponoči večinoma nič ne krvavim, čez dan pa je krvavitev šibka – “fleka” oz. vmes je bil kakšen dan, ko je bila krvavitev močnejša (svetlo rdeča, jakost- srednje močna menstruacija). Bila sem na poporodnem pregledu 7. tednov po porodu- UZ je bil OK, CRP je bil 7. Ker nisem nehala krvaveti sem bila ponovno na začetku tega tedna na pregledu. Ginekologinja je ponovno naredila UZ, ki je pokazal, da je sluznica atrofična, ni bilo videt kakšnega placentarnega zostanka oz. polipa. Predpisala mi je antibiotik ter rekla, da če v kratkem ne neham krvaveti, naj pridem po napotnico za histeroskopijo. Sedaj tri dni po jemanju antibiotika še vedno šibko krvavim. Zanima me vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav.
predpisanega antibiotika ne razumem. Pač krvavite iz atrofične sluznice, kar je v času dojenja povsem možno in če se boste tega naveličali, verjetno ni druge kot da se doda estrogen, ki ga pri nas vsebujejo le KT. Ob tem bi bilo treba žal nehati z dojenjem.
Pozdravljeni,
sem čisto nova na forumih, ter novopečena mamica…
Hčerko sem brez nobenih zapletov povila pred točno 7tedni, od takrat pa sveže krvavim, včasih manj, včasih več… vmes ni bilo sveže krvavitve vsega 3dni. Na pregledu pri gin je rela, da ni nič ostalo v maternici, le da delam več vaj za mdenično dno. Vem da so pomembne, vendar ne vem kakšno vezo imajo s krvavitvijo? Drugače pa sem brez bolečin, neprijetnih vonjev in ostalih znakov,le ob močnejši krvavitvi čtim kot nek pritisk na nožnico. Naj povem, da je moj ITM 20 in ne jemljem nobeni zdrvil, mojo punco pa dojim.
V naprej se vam zahvaljujem in lp,
hvala
sivka86
spoštovani,
vaje za mišice MD res nimajo nobene zveze s krvavitvijo. To priporočilo je bilo splošno in morda bolj kot “ovinek” stran od teme, ki vas je bolj zanimala, torej krvavitve. Zakaj nekatere krvavijo večkrat in dalj, ne vemo. Glavno, da je G izključila zaostanek v maternici. Dojenje lahko včasih tako močno zavre hormonsko reproduktivno os, da sluznica povsem atrofira, takšna pa je včasih nestabilna in pač občasno zakrvavi. Edina rešitev iz tega je dodajanje estrogenov, kar pa ni združljivo z dojenjem. Za zdaj velja še malo počakati, če se boste naveličali krvavitev ali bi se celo pojavila slabokrvnost, pa bo treba nekaj ukreniti že iz medicinskega razloga.
Pozdravljeni,
sem 10 tednov po porodu in imam še vedno prisotno krvavitev. Kri izgleda večinoma sveža, svetle barve, občasno ampak redko so prisotni tud majhni delčki, ki izgledajo kot krvava sluz, oziroma delčki, ki so navadno prisotni tudi med menstruacijo. Zaradi navedenega sem bila že trikrat na pregledu v porodnišnici. Prvič sem prejela Metamergin inekcijo, nato kontrola čez nekaj dni, kjer sem prejela sprej Syntocin (obe sredstvi naj bi pomagalo skrčiti maternico in spraviti karkoli je že ostalo notri ven) in nato spet kontrola čez nekaj dni, kjer je bilo rečeno, da se ne da določiti ali gre za ostanke posteljice ali krvi, so pa vidni na ultrazvoku neki delčki. Vsakič me je pregledal drug zdravnik, saj je moja ginekologinja trenutno odsotna. Na zadnjem pregledu je bilo rečeno da je 50/50 možnosti da se stvar ‘sama spuca’ in da naj pridem nazaj čez dober mesec ali dva, če ne bo nič boljše. To je bilo nekje 3 tedne nazaj. Prosila bi vas za mnenje, ali je res možnost, da se stvar sama reši po vsem tem času in da se ostanki sami izločijo ali bo v vsakem primeru potrebno čiščenje? Prav tako bi vas vprašala kakšno je tveganje, če čakam še en mesec in čakam če krvavitev poneha preden grem še na pregled. Ce pride do vnetja bi bila verjetno prisotna vročina, kajne?
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Spoštovani,
vsak poseg v telo ima poleg načrtovanega ugodnega zdravilnega učinka vedno lahko tudi slabega s potencialno škodo, zato je treba vsak poseg indicirati tako, da je verjetnost škode čim manjša, verjetnost koristi pa čim večja. To velja tudi za abrazijo ali histeroskopijo po porodu. Krvavitev je potrebno aktivno zdraviti, če zaradi nje nastaja slabokrvnost ali, če nastaja drugačna škoda (npr. pri vnetju). za vnetje maternice po porodu ni vedno značilna tudi temperatura, saj gre lahko tudi za vnetje le endometrija, ki ne povzroča sistemskega odziva, se pa ob tem pogosto izcedek spremeni v gnojavega in dobi neprijeten vonj.
Kaj ukreniti in kdaj kaj ukreniti pri vas, bi težko rekel na daljavo, domnevam pa, da kolegi, ki so vas obravnavali vedo, kdaj je treba nujno kaj aktivno ukreniti in do kdaj se lahko počaka. Sicer pa po porodu obstaja tudi pojem “krvavitve iz atrofične maternične sluznice ob dojenju”, ki je zgolj posledica nestabilne, a tanke maternične sluznice zaradi hormonske blokade, ki jo povzroča dojenje.