Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje Poporodna depresija po 7-ih mesecih od poroda?

Poporodna depresija po 7-ih mesecih od poroda?

Pozdravljeni!

Pišem za mojo 30-letno sestro, ki ima 7 mesecev staro hčerkico, vse lepo in prav, le vsak dan je enak in njen mož dela do večera, vmes pride le na kosilo.

Pravi, da se boji biti sama in da se ji zdi, da se ji bo zmešalo, saj že vidi neke črne lise in se ji zdi, kakor da bi bila zakajena, le da ni vesela, pač pa žalostna. Večkrat jo zelo boli glava, in tudi ko je ne, čuti nekam čudno v glavi. Sicer pa govori zelo normalno in smiselno.

Ali bi to lahko bila poporodna depresija? Mogoče nisem dovolj dobro opisala, a pred tednom dni me je v obupu klicala, ker je mislila, da se ji bo obrnilo in je šla dihat zrak k oknu, čeprav je bilo sončno vroče. Ko sem prispela je jokala in imela cel vrat do dekolteja rdeče fleke.

Da je zadeva resna pa še to, da gre mož na službeno za dva dni in jo bo pripeljal k meni (več kot 200 km) da ne bo spala sama…

Le kaj bi to bilo? Ali lahko čaka, da mine? ali je obisk zdravnika nujno potreben? Mož namreč misli, da mora zadevo rešit ne pa bežat od problema z antidepresivi.
Mene pa je malo strah zanjo, saj je praktično nemogoče, da ne bo nikoli sama.

Mi lahko kako pomagate?

Hvala,lp
Marjetica

Marjetica pozdravljena,

zdi se mi zelo lepo od tebe, da si se odločila pomagati tvoji sestri. Glede na to kar si napisala, bi lahko bili to simptomi depresije. Zbodlo pa me je predvsem to, ko praviš, da mož misli naj zadevo “reši ne pa beži”. Mož tukaj očitno pozablja, da sta z ženo ustvarila nekaj skupnega t.j. družino, ki se sooča in se bo vedno z raznoraznimi problemi – tudi z depresijo in preobremenjenostjo. Torej je ženina težava tudi njegova in jo je potrebno skupaj reševati. Če je kot praviš po cele dneve z dojenčkom sama, se mi zdi že kar očitno, da je zapadla v depresijo. Njena simptomatika se mi zdi zelo resna in čimprej jo je potrebno napotiti k specialistu, saj ji bo drugače vsak dan težje. Naj ne odlaša z iskanjem pomoči, predvsem pa naj jo poiščeta skupaj z možem.
Vkolikor boš rabila kakšen naslov sporoči regijo.

lp in srečno.

Maja

New Report

Close