poporodna abrazija
Pozdravljeni!
Pred tremi tedni sem tretjič rodila. Porod je bil enostaven, otrok zdrav, vse enkratno. Četrti dan po porodu se je začela iz nožnice izločati dolga “vrvica”. Ugotovili so, da so to plodovi ovoji in so mi jih ambulantno odstranili. Poporodna čišča je trajalo samo doebr teden.Na kontrolnem UZ čez 1 teden je ginekologinja ugotovila, da je maternica širša kot pred 1 tednom in da v njej zastaja kri, pa tudi nekaj ostankov placente je bilo vidnih. Isti dan sem dobila še visoko vročino. Naslednji dan so mi očistili maternico.
Zanima me, zakaj se to zgodi? Zakaj se ovoji niso izločili pri porodu?
Zdravnica pri porodu je pregledala placento (po mojem mnenju zelo natančno), a ni opazila koščkov, ki so manjkali (veliki 3 x 2 cm). Kako to?
Kaj je vzrok za to, da se maternica po porodu ni krčila, temveč širila?
Ali takšni zapleti vplivajo na morebitno naslednjo nosečnost?
Danes, 10 dni po abraziji, še vedno krvavim. Je to normalno?
Koliko časa je potrebno nameniti okrevanju?
Hvala za odgovore!
Spoštovani,
zakaj v maternici zaostane košček posteljice ne vem. Verjetno se na določenem mestu posteljica bolj vraste v globlje plasti maternice od koder se ob odluščenju posteljice ne more povsem odlepiti in se košček odtrga. Vsako posteljico sicer pregleda zdravnik in običajno ob tem ugotovimo, da na posteljici košček manjka, seveda pa človeški faktor ni popoln in lahko kdaj tudi kaj prezremo. Za vse pojave v medicini tudi nimamo vedno razumljivega pojasnila. Povsem mogoče je, da tisto, kar so z abrazijo odstranili iz maternice, ni bil košček posteljice temveč strdek, ki se je nalepil na krvavečo žilo ter se s čiščo povečeval, vnel in še dodatno organiziral v koščku posteljice povsem podobno tvorbo. Prav zato vse odstanjeno tkivo običajno pošljemo na histološko preiskavo, saj le histopatolog lahko nedvomno pove, za kakšno tkivo gre. Ne glede na vse, pomembno je, da se ob krvavitvi po porodu ustrezno ukrepa in pri vas kot kaže so. Tudi pri nas včasih velja pravilo, da je pozno vseeno mnogo bolje kot sploh ne.
Vnetje maternične sluznice je praviloma neškodljivo in se tudi pozdravi samo od sebe brez posledic, če je vnetje globlje in zajame steno maternice pa to ni več nujno in lahko morebiti pusti tudi posledice, npr. neplodnost.
Glede na to, da se še manj kot 6 tednov po porodu, je krvavitev še normalna, pričakovati pa je, da se bo pričela umirjati ter spreminjati barvo preko rjave na rumeno in belo ter prozorno, tako kot pač vsaka normalna čišča.
Pozdravljeni,
18.11. sem 4. rodila, porod je potekal zelo hitro vse skupaj
je babica označila za 1 uro. Potem pa so nastopile težave. Krvavitev se ni in ni hotela zaustaviti, posteljico so ponovno pregledali pa je bila cela in ker vsa zdravila niso pomagala so se odločili za iztipanje .
Po tem je bilo ok. Izgubila naj bi cca 800ml krvi.
Zdaj pa me vsakič ko se iz mene izloči čišča v večji količini, npr ko vstanem ali med dojenjem skrbi. Ali je glede na vse skupaj možnost da se krvavitev ponovi večja?
Patronažna sestra je pri otipanju maternice v ponedeljek ugotovila da se je le ta lepo skrčila. Mene pa vseeno zelo skrbi.
Hvala za odgovor
ne vem, vendar se zdi,da posebnih razlogov za dodatne skrbi ni.