Popolnoma nerazumljivo obnašanje
Pozdravljeni,
naj vam opišem svojo zgodbo. Februarja sem spoznala fanta, preko aplikacije za zmenke. Že takoj, ko sva šla na kavo, sva se dobro ujela, pogovor je stekel takoj, imela sva veliko skupnih tem. Po prvem srečanju sva ostala v stikih pretežno preko sporočil, redko, da sva šla na kavo ali sprehod. Jaz sem bila še bolj zadržana, ker sem imela za sabo 10 letno zvezo, pa tudi ta fant je nekaj let mlajši, pa sem imela tudi glede tega zadržke.
Meseca maja je predlagal, če si skupaj ogledava film pri meni. Najprej sem ga zavrnila, potem čez nekaj časa, pa sva se le dogovorila. Večer je bil prijeten, naredil je pizzo, pogledala sva film, nato sva šla spat sicer v mojo posteljo, vendar se ni nič zgodilo, samo prijel me je za roko in me božal po roki. To se mi je zdelo zelo spoštljivo. Po tem se mi zdi, da se je rahlo držal nazaj, kljub temu pa sva ostala v stikih preko sporočil. Nato sem šla konec maja na koncert s prijateljicami, in sem ga povabila, če se pridruži. Bil je za, in smo se dobili. Bilo je prijetno, bil je pa tudi precej spogledljiv tisti večer. Nato smo naslednji teden ponovili, ker je bil spet neki koncert, tokrat je bil še bolj osvajalski, non stop me je hotel objemati, in je silil, da bi spet prespal pri meni. Jaz nisem želela, ker mi je bilo malo nerodno, sploh pred družbo. Kljub temu sva ostala v stikih, bil je zelo pozoren, vsak dan lepa sporočila, hodila sva na kavo, nekega dne me je presenetil na železniški postaji s kavo in rogljički, ko sem se vrnila iz službe…
Junija je moja mami odšla na dopust, zato sem čuvala njeno stanovanje. Povabila sem ga na obisk, in je spet prespal pri meni, vendar se ni nič zgodilo, samo božala sva se. Nato je on mene povabil k sebi, ko sva šla spat, me je poljubil. Bilo je zelo spoštljivo, nič ni silil vame. Po tistem sva bila na vezi še bolj, nakar mi je nekega dne rekel, da on misli, da je to to. Čez nekaj dni me je vprašal, če bi bila z njim. Rekla sem ja. Potem sva se družila vsak dan, po službi je prišel k meni in sva se pogovarjala 3 ure, potem šla spat. To je trajalo 2 tedna. Intimna sva bila dvakrat. Prvi teden je imel prvi izpad. Bila sem na rojstnem dnevu pri mami, in mi je kar naenkrat začel pisati v agresivnem tonu, očitati nepomembne stvari, občutek sem imela, kot da išče razloge, da bi mi kaj očital. Enkrat sem mu res rekla, da mi ni všeč, če gre na malo potrebo v naravi, ko pa ima doma wc. In potem mi je ta dan med drugim naprej metal to. Bilo mi je zelo čudno in popolnoma nerazumljivo, rekla sem mu, če ga moti, da mu kaj rečem, zakaj mi takoj ne pove. Nato do konca dneva ni pisal nič, jaz sem mu še preposlala neko njegovo sporočilo, v katerem mi je pred časom napisal, da ne želi da sem kdaj žalostna, dopisala sem mu še, da sem žalostna zaradi takega obnašanja. Nato sem mu naslednje jutro zaželela vse dobro na razgovoru za službo. Takoj je odpisal, vidno vesel. Napisal je, če se lahko po službi oglasi. Ko je prišel, je bil v obraz vidno spremenjen, opravičil se je za izpad prejšnjega dne in se tudi jokal. Dejal je, da ne ve, zakaj se tako obnaša, in da ima probleme z alkoholom. Meni je bilo čudno, saj tega nisem opazila, da bi jih imel. Objela sem ga, in rekla da bo še vse dobro. Nato se je teden spet lepo nadaljeval, do nedelje. Bil je pri meni, in mi je šel iz neznanega razloga prestavit avto, in mi ga butnil zadaj. Ko mi je to povedal, sem bila iz sebe, on pa je rekel, da mi lahko tudi ne bi povedal tega, in da ima svoj avto tudi malo poškodovan. Jaz sem se jokala, ker avto še odplačujem na kredit. On je potem spet začel z istimi obtožbami, kot prejšnji teden, ter zaključil, da nisva za skupaj in da mi želi vse dobro in šel. Ostala sem brez besed. Naj ob tem pove, da mi je pred tem vsak dan govoril, da me ima rad, še prejšnji dan me je objel sredi trgovine in mi rekel, da ma ima rad. O nama je tudi govoril v prihodnjiku, ter rekel, če bova šla skupaj na dopust. Mene je potem ta odhod popolnoma potrl. Naslednji dan sem mu pisala, zakaj se tako obnaša do mene, in ali je bilo potem vse med nama zlagano. Poskusila sem ga tudi poklicati, vendar je klic prekinil. Odpisal, je da se z mano ne želi pogovarjati, da me ima res rad, ampak da je ugotovil, da to ni to in ne misli govoriti z mano, če mislim, da je bilo vse zlagano. Rekla sem, da sem imela vedno dobro mnenje o njem, on pa je spet začel z istimi obtožbami in napisal, da ne želi, da ga kličem ali mu še pišem.
Lepo prosim še za vaše mnenje, ker jaz iz vsega tega ne razumem ničesar več. Vem samo, da ima zelo visoke standarde, kar se žensk tiče, ampak jaz sem se res trudila, tudi sem zelo samokritična, pa ne ugotovim, kaj sem naredila narobe.
Hvala in lp.
Lovebombing je naučen, izpadov ne more kontrolirat in so del njega, kar uravnava z alkoholom do naslednjega izpada in pomiritve s to drogo. Dokler ne uredi sam sebe, se boš vedno spraševala, če si kaj naredila narobe, ali si se dovolj potrudila. Povedal ti je, da ima probleme z alkoholom. Tukaj je pika. Lahko se pogovarjata, kaj bo naredil v zvezi s tem in ne kaj bosta naredila. Tudi ne bo pomagal objem in iluzija, da bo še vse dobro, ker ne bo, samo od sebe bo le še slabše. Dokler je v odnosu z alkoholom, ne more biti zares v odnosu s tabo.
Spoštovana,
mi je iskreno žal, da ste doživela takšno izkušnjo. Res ni lahko prenesti, da nas brez besed zapusti nekdo, ki je toliko časa vztrajal ob nas, da smo se na njega navezali, ga vzljubili. Zdi se, da bi bilo veliko lažje, če bi vsaj razumela zakaj. Pa vendar verjamem, da je bil moški povsem iskren z vami. Povedal je, da vas ima rad, da ima težave z alkoholom in da vama ne bo šlo. V moškem svetu je to povsem logično, saj gledajo na odnose veliko bolj enostavno. Če imajo žensko radi, ji želijo nekaj ponuditi in če ima težave z alkoholom, se zaveda, da vam ne more dati tega, kar si on želi. Verjetno se je prav zato umaknil. S tem odmikom si bo mogoče dal priložnost, da sestavi svoj svet in se bo vrnil, ko se bo čutil ponovno vrednega. Zagotovo pa vi pri tem ne morete narediti ničesar, razen tega da mu zaupate in spoštujete njegov odmik. Res je, da ženske povsem drugače gledamo na odnose, veliko bolj poglobljeno in vidimo tisoč vmesnih možnosti, kako se njemu ne bi bilo potrebno umakniti, kako bi lahko, če vas ima res rad, naredil to in to, itd. ampak dejstvo je, da se mora moški za odnos najprej v sebi počutiti trdnega, vrednega. V nasprotnem primeru boste vi kot ženska hitro prevzela vlogo skrbnice. Že zdaj se sprašujete kaj ste naredila narobe in se počutite krivo.
Prepričana sem, da niste naredila nič narobe, prav nasprotno. Če ima zares visoke kritetije in ste ustrezala tem kriterijem, potem je za njega toliko bolj pomembno, da se v sebi počuti dovolj dobro. Niste ženska za zabavo, ob kateri bi lahko bil z levo roko, ampak ženska ob kateri čuti, da bi res moral biti boljši in narediti več. In živeti s tem pritiskom je težko. Seveda pa je to njegovo doživljanje pritiska in vi nimate ničesar s tem.
Vaša odgovornost je poskrbeti zase in v kolikor se vam ponavljajo takšni odnosi, ugotoviti zakaj vas moški doživljajo kot tako perfektno. Je možno, da je v tem kaj resnice? Jih straši vaša perfektnost? Ste res zahtevna do sebe in ste ob moških vedno pozorna na to, da boste dovolj dobra? Je možno, da imate toliko kontrole, da izgleda drugim, kot da imate vse vedno pod kontrolo?
Upam, da vam je odgovor prinesel tudi kaj pomiritve in ne samo nadaljnih dvomov in vprašanj.
Vse dobro vam želim,
Eva Erpič, mag. zakonskih in družinskih študij, psihoterapevtka
[email protected]
Domov
Meni se zdi, da je gospodič bil malce frustriran, saj so te aplikacije (Tinder predvsem) namenjene hitrem seksu in si je, verjetno, hitrega seksa, ki ga ni dobil.
Ampak pustimo njega; dečko ima svoje probleme in če je on tebe zbrisal..naj tako tudi ostane. 😉
Če si dala 10 letni odnos za seboj…imaš dosti dela pri sebi (lahko rečem zase) predelat stvari, ki se skrivajo v tvojih globinah podzavesti.
Moje mnenje je;
Seksaj z osebo, s katero se lahko pogovarjaš o neprijetnih temah.
Koneckoncev nisi najmlajša in causal fast seks dela samo škodo in drži v osami in nezaupanju. Resno vzeti nekoga, ki skače od osebe do osebe, nea gre.
Na koncu si ta oseba TI, če to počneš.
Imaš izziv z intimo, zaupanjem moškem..kar je normalno. 10 let je dolga doba in pusti rano v tebi.
Sebe zaobljubiš eni osebi in ta gre..kako začeti znova je izziv.
Nisi edina. Dobro leto in pol od konca odnosa, ki se je (iskreno) končal že leto pred koncem in vse do konca je bilo samo poizkusit se dokazat osebi, da sem vreden zaupanja.
Umaknil sem se, delam, uživam trenutke, potujem in se spoznavam.
Vmes zaključil odnos z starši (nima smisla bit ob ljudeh, ki ne želijo odnosa s teboj, mar ne?) in hodim novo pot.
Imeli smo debato o poroki, ki je zame ena od mejnikov odraslosti in odločnosti predanosti osebi ob sebi, ne glede na situacijo. Opažam, da sem v tem “konzervativnem” mnenju sam.. in tudi prav.
Odloči se za moškega, ob katerem si ti lahko TI, brez fasade in igric in on bo ob tebi to, kar je, brez skrivanja v alkohol in druge zasvojitve.
Malce za hec; ko kupim karto za Lisbono in se sedem na letalo za Lisbono, pričakujem, da pride v Lisbono. 😉
Mogoče čas, da sebe vprašaš, kam želiš leteti ti in ko pride trenutek, ne odlašaj; pripni se in uživaj v letu. 🙂
Vmes pa se sooči z lastnimi izzivi. Itak je razmerje ena velika šola o nas samih skozi oči partnerja in takrat se umikat v osamo je pointless.
Vse dobro!