Najdi forum

popoke in kri

Nas tamali je star pol leta in ze 2 mes.imam samo na levi bradavici razpoke iz katerih mi od casa do casa pritece kri.To se mi je dogajalo tudi pri tamali,ki sem jo dojila 19 mes.Naj povem, da pravilno pristavljam tamalega in da nosim 100%bombazne modrce.Ko dojim na levo bradavico stiskam zobe,tako boli..da razmisljam, da ne bom vec zdrzala,odstavila pa ga se res nebi rada, a ce bo slo tako naprej…
Hvala za odgovor!

Draga Frida,
res je težko, ko naj bi bilo dojenje prijetno in sproščujoče “opravilo”, a nas pri tem spremlja bolečina zaradi ranjene bradavice…Bolečina v bradavicah ali njihovo vnetje, ki traja dalj časa ali se celo stopnjuje pa je znak, da je potrebno nekaj storiti. Pri tem je pomembno, da mati sama pove, kdaj jo dojenje najbolj boli in od kod izhaja bolečina. Ker praviš, da pravilno pristavljaš in glede na to, da si že izkušena dojilja, bo “krivdo” za rano potrebno iskati drugje.

– v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih) soor pri materi
– zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
– nepravilna uporaba prsne črpalke
– če otrok poleg prsi sesa še po steklenički ali ima dudo, lahko iščemo vzroke tudi v nepravilnem sesanju pri prsih
– nekateri otroci ob sesanju tudi spodvihajo spodnjo ustnico, ki drgne bradavico in s tem povzročajo bolečino
– vzroke nepravilnega sesanja lahko iščemo tudi v prekratki vezi pod otrokovim jezičkom
– nekatere matere otroka odstavijo od prsi še v fazi aktivnega sesanja in s tem tudi povzročijo poškodbe bradavic.
– umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– mati nosi prsne blazinice, ki so idealno gojišče za gljivice (tema, vlaga, ne dihajo)
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. Daleč največ težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– odstranite možne vzroke, ki sem jih naštela zgoraj
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Karmen,

samo eno kratko vprašanje. Ali je Lanolin Multi-Mam biološko ali industrijsko pridelan. V šoli za starše smo dobili njihov prospekt. Če ni te prosim, da mi poveš ali se bo dalo tudi v bodoče (tistega pravega) kupiti preko vas ali ga raje kupim preventivno v Avstriji?

Pa še nekaj. Vem, da nisi pristaš, da dudo kupujemo vnaprej in jo dajemo novorojenčkom do šestega tedna (sesalna zmeda) amak res za vsak slučaj jo bom kupila zato me zanima katero najbolj priporočaš.

Hvala,

Petka

Draga Petka,
žal vam ne morem odgovoriti na vaša vprašanja, saj ne morem in ne smem reklamirati določenih proizvodov, ki niso priporočeni pri LLLI. Izbira na trgu je res velika in včasih smo starši kar zmedeni in ne vemo kaj izbrati, ko pa nam vsi priporočajo, da je to najboljše za našega otroka. Prav tako ne morem priporočiti določene znamke dude, ker pri vseh treh mojih otrocih dude nisem uporabljala in s tem nimam lastnih izkušenj. Najbolje, da postavite vprašanje na forumu Starši-staršem, kjer vam bodo druge mame iz svojih lastnih izkušenj rade svetovale.

Pri mednarodni zvezi za dojenje LLLI priporočamo le lanolin Lansinoh, ki je popolnoma čist in biološko pridelan. Žal ga naši uvozniki še ne uvažajo, zato se ga v naših lekarnah ne dobi. Več o Lansinoh si lahko preberete na: http://www.snj.com/lansinoh/

New Report

Close