popkovna kila
OD poroda je dobri dve leti. Zaradi stalnih, takih bolj blagih bolečin, ki pa so res na predelu trebuha vseskozi prisotne, sem obiskala svojo zdravnico, ki je ugotovila, da imam popkovno kilo, hkrati pa me je napotila še na UZ trebuha. Povsem “paf” na novico o kili, sem pozabila vprašat kaj več o tem, v domači knjižnici pa na to temo ničesar ne najdem. Rada bi ponovno zanosila, vse življenje nosim s sabo okoli 20-25 kg “odvečne teže”, po vsem mogočih metodah hujšanja sem se nazadnje z njimi sprijaznila (no ja, povsem ne! Jem in živim zdravo, veliko se gibljem, kile pa kar vztrajajo.). Zanima me, kako gre skupaj ta kila z (eventuleno) nosečnostjo? Ali in kako se jo da zdraviti? Ali so bolečine (tope, pojavijo se predvsem zvečer oz. v 2. polovici dneva) res lahko posledica te kile ali moram za vzroki še brskat? Dvoletnik tehta slabih 13 kg, občasno ga še dvigujem(o), predvsem iz kadi, pa za na WC, čeprav se dvigovanju maksimalno izogibam zaradi boleče hrbtenice (ja, tudi ta boli občasno). Skratka, čimveč na to temo, hvaležna bom tudi za kak link, če ste o tem že pisali (iskalnik štrajka!) ali si lahko kje drugje preberem. Lepa hvala vnaprej!
Spoštovani!
Težko zanikam, da bolečine ne bi bile zaradi popkovne kile, a najbrž bodo od česa drugega. Popkovna kila je zgolj razširite normalnega obroča okoli popka in pritiskanja trebušne vsebine navzven. Bolečine bi morale biti lokalizirane okoli popka po večjih naporih in pritiskanju.
Bolečina na trebuhu je lahko tudi posledica pritiska na živce v hrbtenici.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik