Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Popkovna kila

Popkovna kila

Pozdravljeni,

Predvidevam da se je pri nasem 8tedenskemu nedonosencku(rojen 34t) pojavila popkovna kila. Popek je vecji in izbocen. V vecini odgovorov sem zasledila da stanje ni nujno ce popek pritisnemo in gre le ta v trebusno steno.ko ga previjam joce zato ne moram razbrati ali ga boli, ko pa se umiri in popek pritisnem ne reagira, popek pa gre lepo notri (ob pritisku se cuti kot nek pretok zraka) ampak se  potem pa se izboci nazaj. Zanima me ali je to vredu? Bi pri vklescenju kile neprestano jokal?

Fantek drugace izredno dobro napreduje na tezi. Od porodne teze 2,4kg smo ze na 5kg, kar predvidevam da je pripomoglo pri pojavitvi kile? Ima veliko vetrov, ki jih tezko izloci in se pred tem veliko napenja. Zato mu dajem sab simplex v kombinaciji z bio gajo. Je to vredu?

pediater kile se ni videl, ali bi bil potreben obisk pri pediatru? Zanima me tudi ce mi lahko poveste na kaj moram biti pozorna ce bi prislo do vklescenja kile.

Popkovne kile so posledica še ne povsem zaraščenih trebušnih mišic v predelu okrog popka in so pogosta, prehodna in povsem nenevarna izboklina v predelu popka. Tudi če sega “kila” precej nad površino trebuščka, tudi če ob tipanju čutite pretakanje ali občutek prasketanja zraka pod prsti, se NIKOLI ne vkleščijo tako kot dimeljske, kjer črevo uide skozi ozek kanal v mošnjo (pri fantku) oziroma v predel spolovila (pri deklici), tam se ujame, ne more nazaj, prične otekati, črevo se močno krči – kar pa je boleče. Prav tako prav nič ne pomaga, da izboklino v popku s kakšno oviro potiskate pod površino (nekateri so celo dajali na popek “kovanec”, kar je privedlo do vnetij – okužb kože).

Popkovne kile praviloma izginejo same, najkasneje do starosti leta in pol (tudi pri nedonošenih). Le če se to ne zgodi, je umesten pregled pri pediatru oziroma specialistu kirurgu – v izjemno redkih primerih gre res za napako v rasti trebušnih mišic in je kasneje (zlasti v odrasli dobi) takšna kila moteča, še zlasti “estetsko”.

Napenjanje in vetrovi nimajo večjega pomena pri nastanku takšne kile. SAB simpleks in Bio Gaia vsekakor ne škodita, o morebitnih koristih pa ne bi pisala :-).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close