popek
Pozdravljeni,
imam 7 tednov staro dojenčico. Že od vsega začetka so težave z celjenjem popka. V porodnišnici je že drugi dan bil odstranjen “krcelj”. Po navodilh porodnišnice sem popek čistila z zložencem in fiziološko. Po 10 dneh se je pojavila manjša krvavitev v popku. Šli smo nazaj v porodnišnico, kjer so rekli, da obstaja možnost, da se bo naredil granolom in, da naj opazujem. Po 3 dneh krvavitve ni bilo (gazica po vsakem previjanju ni bila krvava – manjše pikice krvi). Živo meso je nekaj časa mirovalo, je pa začelo rasti spet pri 5 tednih. Pri vsakem previjanju je bilo opaziti izcedek. Pedatrinja nam je dala napotnico za neonatologijo, kjer so naju sprejeli prvič prejšnji teden v četrtek. Z vrvico so privezali živo meso in ga požgali. Že ponoči je vrvica odpadla in zgledalo je vse ok. Kontrolo sva imeli včeraj na neonatologiji. Sestra je dokaj grobo očistila popek in z zdravnikom sta zaključila, da ni še vse ok in sta ponovno žgala, čeprav se je meni zdelo vse ok. Tistega živega mesa ni bilo več videti. Danes zjutraj pa me je pri previjanju skoraj “kap”. Zopet izcedek, malo krvi, popek je znotraj živo rdeč kot bi bil ranjen oz. požgan. Zanima me, kaj bi bilo sedaj lahko narobe ali se lahko vse skupaj poslabša. Kaj se lahko zakomplicira? Kaj naj naredim?
Hvala vam za odgovor.
Spostovana,
žal se popek počasi celi in ponovno “žganje” ne dela prav nič dobrega, če res ni obilnega granulacijskega tkiva. Tako kot vsaka rana rabi tudi popek čas, da se zaceli. In ga je najbolje pustiti vsaj nekaj časa “pri miru”. Stalno odstranjevanje “kraste”, drgnjenje, celo posipanje z antibiotičnimi praški ali mazanje z mazili, kvečjemu podaljša celjenje.
Seveda so razmere povsem drugačne, če je okolica popka živo ali vijoličasto rdeča, otekla, ali se iz popka izceja gnoj (rdeča barva v samem popku ni nič napačnega, kaže na obilno prekrvljenost; enako velja za kaplje sveže ali stare krvi). V izjemnih primerih je lahko razlog, da se popek ne zaceli, tudi v ostanku povezave s črevesjem – tim. Meckelov divertikel. A to so že strašno redke zadeve….
Kaj lahko naredite vi? Lahko izrazite svoj dvom, da stalno brkljanje po popku koristi. Lahko prosite, da počakajo in dajo “času čas”. Lahko prosite, da sami čistite popek. Lahko pa ponižno čakate in se prepustite času. Hudega ne bo ne vam, ne malčici.
Pozdrav,