Popadki?
Pozdravljeni,
včeraj sem imela ponoči tri res močne krče 7 stopnje, če rečem da je 10 največ. Bili so dolgi približno minuto in pol in razmak med njimi je bil slabih 5 min. Potem so se umirili na 2 stopnjo, po uri pa popolnoma prenehali. Spomnim se te boličine od prvega poroda.
Sem v 27. tednu, 5 let nazaj imela CR. Predvidevam glede na to da se je stanje umirilo da ni kaj narobe. Se je zaradi tega MV kaj odprl ali to ni imelo posledic, ker je pač maternica vadila za porod?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
ne, nič se ne zgodi tako hitro. Za popadke, pri katerih smemo računati na kakršenkoli učinek, štejemo vsaj 10 do 12 popadkov, ki trajajo skoraj minuto in imajo razmik največ 5 minut. To znese celo uro popadkov.
Pozdravleni!
Imam vprasanje in bi prosila za odgovor. Sem v 38t in 4 dni in sem bila v sredo sprejeta v porodnisnici zaradi popadkov, nakar so se iz dneva v dan slabsali.. upala sem da mi bojo kr v sredo sprozli ampak me je razocaralo samo to.da.nisem bila odprta. V cetrtek sem imela rjav izcedek in nevem ali je se.je pojavil zaradi pregleda ki mi ga je naredila ginekologinja ali je sou cep. Pijem.tudicaj iz malinovih listov in se mi je vceraj cez celi dan pojavljal mocan beli izcedek oz. Tok al kaj bi lahko to bilo? Otrocka se cutim kak se preteguje. In obcasno mi otrdeva trebuh kar me zelo boli. Naj se pocakam do naslednjega pregleda ki ga imam v cetrtek (naj povem da mi ni nikoli v celi nosecnosti pregleda maternicni vrat) ali bi mogla paniko vzganjat?
Najlepsa hvala za odgovor.
Spoštovani,
zdaj UZ preverjanje dolžine MV nima več mesta v procesu vodenja nosečnosti ampak se orientiramo po otipu. Noseči ste manj kot 40/41 tednov, kar nam ne daje povoda za sproženje poroda, v kolikor plod ali nosečnica ni/nista ogrožena. Nobene potrebe ne vidim po uživanju posebnega čaja, ne malinovega ne kakšnega drugega in priznam, da ne vem, kaj pomeni vaš izcedek. Povsem mogoče je, da gre za posledico otipavanja MV, s čimer pa ni nič narobe. Za zdaj torej ni nobene potrebe po kakršnemkoli ukrepanju.
Spoštovani,
sem v 36. tednu nosečnosti. Že 4. dan zapored proti večeru in zvečer se začnejo bolečine v križu in nogah, popolnoma isti občutek kot pri menstruaciji. Aktivna nisem preveč, da bi lahko povezala z utrujenostjo. Drugače čez dan tega ni. Otročka čutim. Izcedek je bele barve. Večkrat mokro, ne v večjih količinah.
Kaj menite da je to? Bi se morala iti pokazat?
Hvala za mnenje!
lahko se greste pokazat, ker na daljavo ni mogoče reči, za kaj gre. Lahko da so uvodni popadki, lažni popadki, pravi, pa prekratki ali prešibki …kakorkoli, primati, med katere štejemo tudi človeka, v preko 90% spontano začnejo s porodom ponoči.
Pozdravljeni,
Ze celo noc se spopadam z mocnimi bolecinami na sredini trebuha in na desni spodnji strani ( bolecino bi lahko opisala 6-7). V sredo imam pdp. Voda mi sicer se ni odtekla in cep se se ni oluscil. Imam pa povecan beli tok, ampak to traja ze celo nosecnost, ki pravi gin. Da je to obicajno, saj nima posebnega vonja in ne srbi.
Ali se lahko pravi popadki zacnejo preden odtece voda ali preden se olusci cep? Mogoce sprasujem neumnosti, ampak me je zelo strah, da nebo kaj s otrocickom narobe.
Plod se vedno zelo mocno cutim, se posebno v vevernih urah ko se ulezem, da me tudi zelo mocno boli.
Prosila bi za vase mnenje, kaj naj bi se dogajalo? Ali naj se grem zjutraj pokazat v porodnisnico ali naj pocakam do srede ki imam pdp? Naj tudi povem, da me boli tudi sramna kost… Hvala za vaso pomoc in odgovor.
Lp, M
🙂 glejte. So stvari, pri katerih se moramo odločiti sami in dvom o popadkih je takšna stvar. kKako naj na daljavo vem, kaj se pri vas dogaja? Si problem ustvarjate sami, ste bolj ali manj občutljivi, imate le začetne popadke brez učinka na MV ali gre za porod? Pa srečno!
Spoštovani!
Noseča sem 30 tednov, prvič noseča.
CCA zadnje 14 dni so prisotni krči podobni menstrualnim v spodnjem delu trebuha in hrbta s otrdevanjem trebuha. Na zadnjem pregledu sem to omenila moji ginekologinji in gre pač za pripravo na porod, svetovala mi je povečanje vnosa magnezija. Materničnega vratu mi ni izmerila. V 22. tednu je bil še primerno dolg- 49mm.
Zadnje 3 dni pa tudi magnezij ne zaleže, saj npr. včeraj sem imela od polnoči do 1h zjutraj redne skoraj nevzdržne krče v spodnjem delu trebuha in hrbta s otrdevanjem celotnega trebuha na 10 minut redno, trajali so približno 10-15 sekund. Čez dan je bilo boljše. Danes zvečer in ponoči podobno- le, da ti krči niso bili redni in niti tako pogosti, le trajali so dalj časa – približno 15-25 sekund. Nato sem zaspala, okrog 6h zjutraj pa so me prebudili zelo boleči krči (spodnji del trebuha, hrbta), trajali pa so vsaj 30 sekund.
Sicer, ko se pojavijo ti krči, me nekoliko sili/ tišči na blato.
Krče mi malce olajša sedenje.
Prejšnje dni (torej zadnje tri dni) sem otroka tudi zelo slabo čutila, danes zjutraj se ga pa spet nekoliko močneje čuti.
Zadnje dva tedna imam nekoliko povečan izcedek.
Naslednji pregled pri ginekologiji imam čez 14 dni. Sicer najverjetneje gre za te lažne popadke, ki so le del priprave na porod, vendar me ti krči že počasi fizično (pa tudi psihično) izčrpavajo, saj so zares zelo boleči, skoraj nevzdržni. Zanima me, kaj mi svetujete? Naj še več počivam, se hidriram, pijem magnezij, se predihujem, grem pod vroč tuš itd. ? Ali naj vseeno že kaj prej pokličem mojo ginekologinjo?
Najlepša hvala za Vašo pomoč in nasvete!
Lep pozdrav.
v bistvu na daljavo težko dajem oceno, kaj, zakaj in koliko se dogaja v smeri poroda, to pa je edino, kar šteje. Zato vam ostane le to, da se odpravite k ginekologu ali kar v porodnišnico, kjer bodo preverili stanje in ocenili tveganje, da se res pripravlja porod. Seveda pa vedno obstaja tudi tveganje, da bodo nevarnost poroda močno precenili in vam kar čez palec odmerili steroidi za pospešeno dozorevanje plodovih pljuč.
Jaz bi šel v porodnišnico, vendar bi, če bi bil MV pri >28 tednih nosečnosti zaprt in UZ dolg več kot 10 mm, bi se lepo zahvalil in odšel domov. Proti utrujajočim krčem pa ste v bistvu že vse storili. Morda še povečajte hidracijo, magnezija lahko pojeste toliko, da se še ne pojavi driska in to je to.
Pozdravljeni.
Sem brskala po temah in ne zelim odpirati nove, tako da se kar na to navezujem.
V prvi nosecnosti popadkov v drugem trimesecju nisem cutila. Je pa to opazila moja zdravnica tekom pregleda v 29. tednu. Naredila je vaginalni pregled, dojencek je bil zelo nizko in sumila je na skrajsanje maternicnega vratu ter me poslala v porodnisnico. Bila sem hospitalizirana 3 dni, nato pa sem do konca nosecnosti prelezala. Popadke sem imela kar naprej in tudi zelo mocne, vcasih tudi do 20 na dan. Res sem se drzala pocitka in z detetom sva zmogla do roka. Porod je bil zelo dolgotrajen, a brez komplikacij, vse super.
Sem pa zopet noseca in sem v 25. tednu. Mocne popadke cutim ze od nekje 18. tedna nosecnosti. Konec avgusta me je (nova) ginekologinja pregledala tudi ultrazvocno in dejala, da na maternicnem vratu ni sprememb. Septembra sem pri njej imela le ultrazvocni pregled deteta – morfologijo, ponoven pregled pa imam sele proti koncu oktobra. Popadkov sicer nimam (se) veliko, kaksne 3-5 dnevno, so pa zelo mocni, vcasih me celo prisilijo v spremembo dihanja. Velikih bolecin trenutno ni. Ob manjsem sprehodu (10min) pa ze cutim, da mi vse z vso tezo tisci “na dol”.
Glede na vase izkusnje, ali tudi zelo mocni popadki ni nujno da imajo vpliv na maternicni vrat? Malo me skrbi, da v takem dolgem razmaku med 2 pregledoma ne bi spet prislo tako dalec, da bi bil maternicni vrat spet tako skrajsan, da bi morala ziveti zopet v postelji. Ali se ob takih primerih ob vsakem rednem pregledu dela vaginalni pregled, ali ne nujno? Vem, da ga nekateri zdravniki ne delajo radi pogosto, da ne bi s tem izzivali cesa po nepotrebnem… Bi morala ze sedaj biti bolj pozorna na to, da cim vec lezim?
Zanima me tudi, ali je lahko mravljincenje rok ter nog lahko posledica lege in pritiska otroka, ali je to lahko zgolj posledica tega, da se ne gibljem veliko in nisem razgibana? To se mi namrec dogaja vsak dan od nekje zacetka 3. meseca nosecnosti, ko na primer sedim na tleh z nogami ob strani in mi zaspi noga, ko lezim in imam v rokah na trebuhu telefon ali pa sedim za mizo in si z rokama podpiram brado in mi zaspi roka. Mravljincenje pa izgine, ko zacnem ud stresati oziroma premikati.
Hvala za vas cas in za odgovore. Lep pozdrav!
Spoštovani,
prevzaprav ne vem, kako naj vam odgovorim. Na podobna vprašanja sem namreč že odgovoril več 100x in vedno povem eno in isto:
1. krči, ki je trajajo vsaj 40 sekund in se ne ponavljajo redno na 5 minut vsaj 1 uro, niso popadki in ne vplivajo na maternični vrat. 20 krčev preko dneva torej niso popadki, ne glede na to, kako so subjektivno občuteni, dvomim pa, da kateri traja dalj kot 30 sekund.
Tudi tiščanje dol je zelo subjektiven občutek. Nekako celo dvomim, da je v prvi nosečnosti bilo ležanje smiselno, ker z ležanjem ne podaljšamo nosečnosti. Otipanje materničnega vratu se opušča tudi zato, ker samo po sebi pove zelo malo. Pridobi pa na vrednosti med pravim porodom. Mravljinčenje rok in nog je najpogosteje posledica pretiranega otekanja, seveda pa je lahko tudi nevrološki izpad zaradi diskus hernije, ampak takšni izpadi so vedno le na eni strani telesa, izjemnno redko simetrično. Motnje prekrvitve udov ob posebnih legah in držah telesa je drug problem, ki večinoma ni posledica bolezenskih sprememb kjerkoli ampak le položajnih posebnosti, pri katerih pač prekinemo pretok krvi skozi kakšno žilo v udu.
Pozdravljeni.
Se opravicujem, da ste se zopet ponavljali!
Na kaksen nacin pa se podaljsuje nosecnost?
Uporabila sem besedo popadki, ker se v jeziku drzave v kateri prebivam uporablja zgolj beseda “contractions”. Mi je babica enkrat tedensko delala CTG, kjer je bilo “krcenje” maternice tudi zaznano, mi pa ni razlagala o dolzini trajanja krcev in ce imajo lahko ali ne vpliv na maternicni vrat. Nekaj je pa verjetno moralo prispevati k taki spremembi maternicnega vratu v prvi nosecnosti. Takrat so mi razlozili, da bi lahko ob tako pogostih “krcih” in ker je dete tako nizko, ob stanju ter sedenju prevec pritiskalo na maternicni vrat in bi se lahko zacela prehitro odpirati. Morda je tukaj to samo se eden ukrep za vsaki slucaj… Nekaj casa sem jemala Nifedipin, nato pa Spasfon (ne vem ali sta v Slo zdravili pod istim imenom). Sem psihicno tezko prenasala celo zgodbo, se posebno, ker sem tu brez druzine, tako da sem raje upostevala navodila zdravnikov in odlezala do 37. tedna. Verjetno (upam!!) so tokrat pac obcutenja krcenja zaradi te zgodbe precej bolj zgodnja in da bo slo vse skozi kot mora in seveda cim dlje.
Brez zamere se za to vprasanje, ampak ce se vaginalni pregled opusca, kako pa se lahko sploh potem ugotovi, da je nosecnica na primer pri 33. tednih ze 3cm odprta in obstaja nevarnost prezgodnjega poroda? Ali se to ugotavlja zgolj na podlagi krcev/popadkov, katere ocitno vecina nas niti ne zna locevati?
Hvala se enkrat in lep pozdrav!
Spoštovani,
odprtost MV se da ugotoviti tudi v spekulih (račjem kljunu), kar je bolj nežno do MV kot otipavanje in “vrtanje s prstom” po kanalu MV. kombinacijo vaginalnega UZ in ogleda v spekulih praktično lahko pridobimo vse potrebne informacije o stanju MV.
CTG je metoda nadzora nad nosečnostjo (plodom), s katero nima smisla začenjati pred terminom (37 tednov). Če se res začne porod prej, je tudi takrat CTG uporaben, za spremljanje relativno mirne in ne ogrožene nosečnosti pred terminom pa CTG ni metoda izbora, sploh pa to ni metoda za ugotavljanje popadkov. Popadke se še vedno najbolje ugotavlja kar z roko na trebuhu in z merjenjem učinkov na MV.
Nifedipin je kalcijev antagonist, ki se ga ponekod daje kot sredstvo proti popadkom, ampak tokoliza (ustavljanje popadkov) , zlasti kronična (za dalj kot za 48 ur) se nikjer še ni izkazala za koristno. Pri 33 tednih nima več smisla agresivno ustavljati popadkov, saj je plod takrat že dovolj zrel, da ga lahko negujejo v vsaki boljši evropski porodnišnici. Problem so otroci, rojeni pred 32. tednom nosečnosti, zlasti tisti med 24. in 28. tednom.
Pozdravljeni.
Ocitno bom morala zopet skozi isto zgodbo, tokrat se bolj zgodaj. Sem noseca 26 tednov in na pregledu je zdravnica ugotovila vnovicno skrajsanje maternicnega vratu. Mocnih krcev imam vsakodnevno precej in sedaj imam predpisano, da jemljem 1 mesec Phloroglucinol oz. Spasfon 3x dnevno. V ponedeljek dobim izvide pregleda urina in nato bom dobila injekcijo za pljucka. Kot ste ze omenili, dolgotrajno zaviranje popadkov naj ne bi bilo smiselno. Nekaj sem brala tudi o urgentni cerklazi (ce se ne motim zgolj do 28. tedna nosecnosti), za katero je bilo navedeno, da tudi nima tako velikega ucinka, kot bi si zeleli. Pa sploh je kaj, s cimer bi se uspesno podaljsevala nosecnost? Vsaj do 34 tednov nosecnosti, kar je se vedno zgodaj, pa vseeno… Do takrat imam pa res se dalec!
V tem soku in ze tako dolgem pogovoru z zdravnico pa sem jo pozabila se povprasati, kdaj bi bil v mojem primeru razlog za preplah, da bi morala iti v porodnisnico? Ko imam popadke na vsakih x minut in da se redno ponavljajo, ali ze ce jih imam res veliko?
Hvala lepa za odgovor!
Se opravičujem, ampak rad imam objektivne podatke in si iz njih ustvarim lastno mnenje. Tuja mnenja težko komentiram brez podatkov. Torej potrebujem najmanj podatek o dolžini materničnega vratu in na to lahko tudi stopnja skrajšanja. MV se namreč normalno krajša vso 3. tretjino nosečnosti in ne šele zadnjih nekaj dni pred porodom. Nosečnica zna priti do 36 tednov že brez materničnega vratu in odprta 2 cm, pa še 3 ali 4 tedne ne bo rodila.
Pozdravljeni.
Vas razumem. Tukaj nam ne povejo tako tocnih podatkov, verjetno ker si nosecnice ne znamo s tocnimi stevilkami kaj pomagati. V prvi nosecnosti sem ta podatek ob hospitalizaciji komaj pridobila z vrtanjem. Ste me pa vzpodbudili z zadnjim napisanim, cesar prej nisem vedela. Poskusam biti cim bolj optimisticna.
Se enkrat hvala in lep pozdrav!
🙂
Spoštovani!
Kako lahko ločimo lažne popadke ali kasneje prave popadke od abrupcije placente?
Namreč, sem blizu termina poroda. Zaradi bolečin, otrdevanja maternice, tiščanja navzdol me skrbi, da bi bilo kaj narobe, kar nebi bili popadki in bi v porodnišnico prišla prepozno.
Mogoče malce čudno vprašanje.
Hvala Vam za odgovor!
Lepo Vas pozdravljam!
Alja
Spoštovani,
vprašanje izžareva zlasti skrbi, ki jih ne bi imeli, če bi preveč ne brali stvari, katerih ne razumete. Pravzaprav vam ni treba znati ločiti ničesar od tega. To so vse naloge zdravnika, če k njemu pride nosečnica s težavo. Te težave pa so vztrajni krči, ki trajajo dalj kot 40 sekund in se ponavljajo na 5 minut dalj kot 1 uro ali krvavitev iz nožnice. Lahko se zanesete na to, da popadkov ne boste ne prespali niti drugače zgrešili. Ko se bodo pojavili, vas bo kar “iz nič prevzelo spoznanje”, da so to popadki. Dokler je prisoten kakršnekoli dvom, to niso popadki.