Pooblastilo Avstralija-Slovenija
Iščem informacije o tem kako, če sploh je možno, da sestra, ki se je odselila in poročila v Avstralijo pooblasti nekoga v Sloveniji za urejanje dokumentov in odjavo stalnega bivališča pri nas. Stroški da ureja to tam doli so enaki kot če sama pride v Slovenijo na UE.
Kakšen nasvet?
Bivalisce lahko sama odjavi preko ambasade v Canberri, stroskov ni nikakrsnih, iz lastnih izkusenj.
hja…sestra pravi, da jo stroški, da to uredi v Canberri pridejo skoraj toliko kot da pride sem….ona živi v Adeleidu…..kakšen način da se to uredi iz Adelaida prek Canberre brez potovanj? Urediti mora tudi nove dokumente, ker se je v Avstraliji poročila….Kar pomeni kompletno spremembo osebnih dokumentov…….potni list, osebna itd…..
Sestra te lahko pooblasti in potem ti za njo na upravni enoti uredis odjavo stalnega bivalisca. To stori tako, da napise pooblastilo, ga podpise in ti ga poslje po posti.
Dokumente pa bo morala urediti sama, za to ne more pooblastiti druge osebe. Slovenske osebne izkaznice ne rabi menjat in je v Avstraliji niti ne bo potrebovala – verjetno si bo uredila avstralsko, glede na to, da tam zdaj zivi? (ce se ne motim, se v Avstraliji voznisko dovoljenje uporablja tudi kot osebna izkaznica, tako da ce ima voznisko, ne rabi osebne)
Za potni list pa bo morala osebno na ambasado, saj je za njegovo izdajo potreben odvzem prstnih odtisov, drugace ne gre. Verjetno zeli urediti dokumente zaradi spremembe priimka? Se prej bo morala urediti vpis zakonske zveze v slovensko maticno knjigo, da bo uradno zabelezena tudi v Sloveniji, drugace nima pravne podlage za spremembo priimka (tudi to uredi na ambasadi). Za to bo potrebovala porocni list. preveden v slovenscino in overjen z mednarodnim pečatom Apostille. Vse to seveda nekaj stane, ampak mocno dvomim, da toliko, kot potovanje v Slovenijo.
No, jaz ti lahko povem svojo izkusnjo – nekaj let ze zivim v tujini (ZDA), tu sem se tudi porocila pred 3 leti. V slovenskem potnem listu imam se vedno dekliski priimek in normalno z njim potujem, nihce me nic ne vprasa. Tako da kar se tega tice, se ji ne mudi. Vpis poroke v maticno knjigo in nov potni list lahko uredi, ko pride naslednjic na obisk v Slovenijo, pa ne bo imela nobenih dodatnih stroskov.
Hvala TinaW
Najde dol notarja – napise pooblastilo, in ga posilja v Slovenijo (tebi).
Pooblastilo za spremembo stalnega bivalisca ne rabi biti overjeno, samo podpisano z njene strani. Govorim iz lastne izkusnje. Za urejanje dokumentov pa kot sem ze zgoraj rekla, ne pomaga niti overjeno pooblastilo, ker mora sestra to urediti osebno.
Forum je zaprt za komentiranje.