Ponovno reakcija na cepljenje
Spoštovana ga. Nina!
Nekaj postov nazaj sem vas spraševala, kako je s cepljenjem otrok proti meningoenc., ki so imeli reakcijo na ceplejnje proti ošpicam, rdečkam in mumpsu. Svetovala ste mi, da cepitelja pred tem obvestim.
No zgodilo se je to, da sina niso cepili, češ, da rabijo potrdilo njegovega pediatra, da ni alergičen na jajčni beljak, da hočejo imeti vse črno na belem. Takoj sem šla k pediatrinji (res ni bila njegova ampak nadomeščanje). Ta mi je odgovorila v smislu vašega odgovora, da če nima dokazane alergije na jajca ni ovir za cepljenje, da pa glede na to, da sin, ki je velik uničevalec jajc in nima nobenih težav verjetno ni alergičen, ker bi to do sedaj že ugotovili. Ter, da noben pediater ne bo dal nikakršnega potrdila, ker nikoli ne more 100 % vedeti, kako bo posameznik cepljenje prenesel. Z vsem tem se osebno strinjam. Vseeno pa me zanima, kako do cepljenja, seveda na najmanjši možen način tveganja? Živimo v območju Slovenije, kjer je okuženost klopov velika in vsak od mojih otrok ima na leto vsaj 3 – 5 klopov in se jim je praktično nemogoče izogniti, kljub vsej možni zaščiti.
Drugo vprašanje pa je tole. Prejšnj torek smo se potem s hčerkama cepile proti klopnemu meningoenc. Takojšna reakcija je bila samo boleča roka. Naslednja doza je 28. 11. Danes pa so se pri meni pojavile močne bolečine na eni strani grla in zaenkrat rahlo povečana temperatura. Zanima me, če bi se iz tega izcimila kakšna angina in bi morala na antibiotike, kako je s cepljenjem prejšnji teden. Ali bi bilo OK, ali bi morala še enkrat znova?
Najlepša hvala za pojasnila in lep, sončen teden.
TejaK
Spoštovani!
Za rešitev vašega problema sta 2 možnosti:
1. da dejansko opravite testiranje na jajčno beljakovino (za kar osebno ne vidim potrebe, če je sin pravi uničevalec jajc),
2. da opravite cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu pri svojem pediatru. Tudi vaš pediater namreč lahko naroči cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu, vi pa za plačilo opravite cepljenje – kot bi ga tudi v drugi zdravstveni ustanovi.
Aja, še varianta 2.a: tudi za klopni meningitis je možno cepljenje pod nadzorom na pediatrični kliniki.
Morebitna vaša okužba ne bi smela vplivati na rezultat cepljenja prejšnji teden, (razen če bi se kasneje razvila ekstremno težka – življenjsko ogrožujoča okužba, ki bi temeljito zamajala vaš imunski sistem). Cepljenje 28.11. bo čisto O.K.
Lep pozdrav!
Nina