Ponovno prezgodnji porod?
Pozdravljeni,
pred dvema letoma sem rodila nedonošenčka (33t gestacije). Vzrok prezgodnjega poroda ni bil znan. Štiri dni je bil pri vas na EINT (na negi, dva dni je imel sondo, drugače je bil le v ogrevani posteljici), po 14 dneh sva bila odpuščena. Zdaj sem v drugo noseča (trenutno v 30. tednu). Sem v porodnišnici (periferni), ker sem v začetku tedna že dobila popadke, ki jih zdaj skušajo ustavljati (dobila sem tudi že Flosteron), ampak se še vedno pojavljajo. Zanima me, kaj bi bilo z otročkom, če bi se rodil v teh tednih oz. morda kakšen teden kasneje? Tukaj so me namreč precej prestrašili…
Hvala za vaš odgovor
Spoštovana,
v Sloveniji še vedno velja, da se tiste nosečnice, ki jim res grozi prezgodnji porod pred 32. tednom, iz regijskih porodnišnic premešča v Ljubljano (ali Maribor), kar imenujemo “transport in utero”. Če bo torej ginekolog, ki vas vodi, mnenja, da boste dejansko rodili kmalu, vas bo zanesljivo “še v enem kosu” premestil.
Koliko so vaši popadki “pripravljalni” oziroma “zaresni”, ne morem oceniti. Vsekakor je dobro, da ste dobili betametazon. Zdravila za umirjanje popadkov (če ne gre ravno za “nežne” preparate kot je magnezij v tabletah ali kaj podobnega) je smiselno dajati le toliko časa, da dobite celoten odmerek Flosterona.
Rojstvo novorojenčka v 30. tednu danes v Sloveniji ni več povezano z zelo zaskrbljujočimi zapleti, a seveda ni pravila. Vsekakor pa ni razloga za prestrašenost ali pesimizem, če bi rodili v tem času. Še zlasti, če vas bodo premestili v center, kjer lahko takoj po rojstvu nudijo vam in novorojenčku vso oskrbo in zdravljenje, ki bi ju potrebovala.
Pozdrav,