ponovno neodločnost
Spoštovani,
zahvaljujem se vam za odgovor. Med čakanjem nanj sem prelistala veliko spletnih strani o OCD, naredila različne teste (Yale-BOCS) in ugotovila, tako kot ste mi že sami povedali v prvem odgovoru, da gre pri meni vendarle za blago obliko OCD.
Moram dodati, da že več let (po receptu osebnega zdravnika) jemljem Prozac, redno in dovolj dolgo, brez stranskih učinkov. V zadnjem času je to Prozac – weekly. Mislim, da v tujini veliko ljudi (tudi brez potrebe) uživa antidepresive. Zdaj sem natančneje prebrala navodila, ki so priložena škatli in ugotovila, da je namenjen tudi zdravljenju moje motnje, vendar na to ni imel nobenega učinka. Ne bi bila pripravljena zamenjati vseh vrst antidepresivov in SRI-jev, da bi končno kateri pregnal mojo neodločnost. Zato si ne obetam dosti od obiska pri psihiatru, čeprav se jih nikakor ne bojim in se mi psihoterapija zdi povsem normalna in silno koristna. Vendar nisem prepričana, da je moj problem takšne narave, da bi bila terapija lahko pokrita z obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem. Če bi se odločila za samoplačniški obisk, pa mi ni jasno, po kakšnih kriterijih naj bi terapevta izbrala. Predstavljam si tudi, da bi terapija trajala več mesecev, kar bi lahko močno načelo moj proračun. Pri tem tudi ni nobene garancije za uspeh. Pa sem že spet pri svoji neodločnosti: ali naj se problema rešim in zato uporabim svoje prihranke, saj je zdravje največje bogastvo, ali naj še naprej prebiram strani na internetu in si poskušam sama pomagati z občasnimi obiski kakšnega foruma?
Spoštovana nn,
ker ne želim posebej reklamirati katerega od SSRI-jev, ki kaže v primerjavi z drugimi večjo učinkovitost na OCD, vam moram povedati le to, da se bo za izbiro odločil psihiater. Ne gre za to, ali se oglasite v samoplačniški ali koncesionarski ambulani, ampak za presojo vseh dejavnikov vaše osebnosti, kar je pač njegova domena in je na tem področju doma. Obstajajo enostavne in dosegljive psihoterapevtske metode, pri kateri dobi klient terapevtsko nalogo, ki jo izvaja sam doma, s psihiatrom pa ugotavljata rezultate ob razmeroma redkih srečanjih, včasih celo po telefonu. Vaši prihranki bodo lahko varno investirani v kako drugo področje, premagati morate le strah, ki ga očitno pred psihiatrom (povsem po nepotrebnem) imate.
Spoštovani dr Rejc
Prosim vas za eden nasvet, in upam, da mi boste odgovorili.Nisem živčna,da bi neumnosti počela, ampak samo naenkrat mi pride, da se mi notranji del telesa trese, in imam občutek, ko jem, da se bom zadavila tako, da še vode ne morem čez požiralnik spiti, in v glavi imam občutek,da se mi bo vsak čas obrnilo tega se pa zelo bojim. Prosim vas, za vaš nasvet in katera zdravila bi mi priporočali. Hvala vam marelica
Spoštovana Marelica,
morda ste videli, da poimensko ne priporočam zdravil, to je približno tako, kot bi strokovnjaka spraševali, kakšne barve šminka bi pristajala vaši polti in bi želeli pisni odgovor. Tudi če vam povem, da sodijo vaše težave med somatoformne motnje, si s tem ne boste dosti pomagali, lahko pa vas potolažim, da jih je relativno lahko odpraviti, ali pa vsaj bistveno ublažiti, seveda načelno z zdravili, psihoterapevtski tretman pa bo poskrbel za dodatno dobro počutje. Zdravila, ki jih potrebujete, vam bo lahko predpisal le psihiater, ki vas vidi, saj bo glede na vaše osebnostne lastnosti izbral ustrezen preparat.
Razumem, da ni mogoče reklamirati zdravil in prav tako najbrž ni dovoljeno reklamirati posamezih ordinacij. Iz vašega odgovora sem razbrala, da je drugačno zdravilo učinkovitejše. Predvidevam, da govorite iz dolgoletnih izkušenj.
Verjemite, da se nikakor ne bojim psihiatrov. Zamisel o nalogah in občasnem, celo telefonskem preverjanju njihovega izvajanja, se mi zdi zelo sprejemljiva. Še bolj bi mi ustrezalo po e-pošti. Zdaj mi le še svetujte, kam naj se obrnem in po kakšnih kriterijih naj izberem terapevta. Gre vendarle za potrebo po visoki stopnji zaupanja med pacientom in terapevtom. Verjetno bi nekaj napotkov v tej smeri koristilo marsikateremu bralcu teh strani.
Spoštovana NN,
žal noben terapevtski dogovor ni možen brez prvega obiska, tega pa storite čimprej,šele tedaj boste namreč ugotovili ali lahko ustvarite ustrezen transfer, ali po domače, če vam je sogovornik/ca ” pisan/a na kožo” oziroma koliko zaupanja lahko v ta odnos investirate. Obstaja celo možnost da zahtev pogojev za psihoterapijo ne boste izpolnjevali.