Ponovno dogajanje
Dan !
Js mam pa eno uprasanje, večkrat se mi je že zgodilo da sem mislil k sem gledal nek dogodek se mi je zdel za trenutek da se je to že zgodilo enkrat in me zanima kaj je to … ? To se mi pojavla kar pogosto in to zadnje 2 leti. Hvala za odgovore !
lp begi
Ta pojav se imenuje “deja vu” ali ponovno doživljanje in je dokaj pogost, vzroki zanj pa so lahko zelo različni. Od čisto razložljivih s področja parapsihologije, do znanilca resnih obolenj s področja nevrologije i psihiatrije. Moral bi povedati kaj več, da bi ti lahko dal preciznejši odgovor.
To se meni dogaja že celo življenje. Ne pogosto, včasih. Nek dogodek in me nenadoma spreleti, da se je to že zgodilo. Res, zelo zanimivo. večkrat sem se že spraševala, kaj bi to lahko bilo.
lp
Veliko ljudem se to dogaja, mnogi o tem nočejo govoriti. Brez vedenja o stvareh, ki jih vidiš, bi težko kar koli konkretnega povedal o tem, kot sem že dejal v odgovoru na zgornji prispevek.
To se verjetno dogaja vsem.
Me prav zanima odgovor in razlaga “deja vu”-ja, pa bom opisala kaj se meni dogaja.
Včasih se mi le za trenutek zazdi, da se je neka situacija (v kateri ali sodelujem ali samo opazujem) zgodila, včasih pa ta občutek traja nekaj sekund, takrat se mi sprožijo tudi čustva in ne le, da vem, kaj se dogaja in se bo zgodilo, tudi občutim tisto, kar sem nekoč čutila. Včasih zadanem nadaljnji potek, včasih ne. So pa ob daljših “deja-vu”-jih čustva zelo zelo močna. Verjetno je to povezano s tem, da sem ob doživljanju že doživetega bolj odprta, bolj v stiku s svojo notranjostjo, dušo, čustvi ali čemerkoli že. Ko sem bolj zaprta in duhovno v kao nekem krču, se mi že videno itak ne dogaja.
Včasih točno vem, da sem o že doživetem sanjala, večinoma pa so ta videnja meni neznanega izvora.
Me prav zanima razlaga tega. Če potrebujete bolj podroben opis, prosim postavite vprašanja ali usmeritve, ker ne vem, kako bolj podrobno opisat.
Deja vu: sanje, shizofrenija ali paranormalno?
Ste se kdaj znašli v situaciji, v kateri ste vedeli, kaj bo sledilo? Ko ste nekam prvič prišli, vam je bilo vse znano? Je to moč sanj, predvidevanj, intuicije ali slutnje ali zgolj posledica možganskih motenj?
Hipotetični deja vu
Na vašem prvem potovanju v izolirano vas na severu Aljaske ste povabljeni v iglu eskimske družine. V trenutku, ko vstopite in vidite notranjost, nenadoma začutite, da za vsako stvar veste, kje se nahaja. Še več, zelo dobro vam je znan nenavaden predmet, losova noga, ki jo prvič vidite.
Strašljivo in prijetno obenem. Čutite, da ste »doma«, pa vendar ste tu prvič. Očitno je, da igluja od nikoder ne bi mogli poznati, ves čas pa vas preveva občutek, da ste tu že morali biti. Ne veste pa, kaj bo v naslednji sobi, preden vanjo dejansko ne vstopite (če bi to vedeli, bi šlo za drug pojav in ne deja vu.)
Resnični deja vu
Da gre za resnični deja vu, se mora ta izkušnja jasno razlikovati od pozabljenih spominov.
Navadno gre za nekaj presenetljivega, nenavadnega. Izraz je »izumil« francoski raziskovalec Emile Boirac in pomeni »že videno«.
Izkušnjo deja vuja spremlja:
• občutek, da nekaj poznamo, tudi skrivnostnost, grozljivost, čudnost, nenavadnost.
70 % ljudi je izkusilo deja vu
Visok odstotek ne pomeni, da je resnično toliko ljudi doživelo deja vu. Jasnovidnost, slutnja, intuicija, sanje – vse to so pojavi, ki jih kaj hitro medsebojno zamenjujemo. Deja vu je v bistvu redek pojav, zanj pa skorajda ni znanstvenih dokazov, saj je v laboratoriju zelo težko »povzročiti« deja vu in ga opazovati. V zadnjem času so raziskovalci ugotovili, da je moč ta pojav proučevati s pomočjo hipnoze.
3 tipi deja vu-ja po Arthurju Funkhouserju
o Deja vecu: že doživeto
V največ primerih, ko ljudje govorijo o deja vuju, gre v bistvu za deja vecu. Raziskave so pokazale, da ima tovrstne izkušnje največ ljudi, starih od 15 in 25 let. Izkušnja je navadno povezana z zelo banalnimi dogodki, ampak je tako nenavadna, da ostane v spominu dolgo časa.
Deja vecu ne vsebuje le videnega, pač pa občutimo tudi veliko podrobnosti, polno je znanih stvari. Vse pogosteje se deja vecu uporablja za opis zelo intenzivnih in vztrajnih čustev tipa deja vu, ki se pojavlja kot del motnje spomina.
o Deja senti: že občuteno
Gre za povsem mentalno doživetje in nima nikakršnih vnaprejšnjih znanih spoznanj in vedenj. Po dogodku zelo redko ostane v spominu človeka, ki je to občutil.
Ta fenomen se pojavlja tudi bolnikom, ki imajo epilepsije. Nek bolnik je pričal, da se mu deja senti vedno pojavlja, ko sliši glas druge osebe ali kadar sam pove svojo misel ali ko bere in si zraven ustvarja glasovno podobo.
V teh nenormalnih stanjih navadno ubesedi povsem običajne fraze, kot so: »da, seveda, jasno …«, a čez minuto se že ne spomni več niti besed niti ubesedene misli, ki je bila razlog spominjanja. Močno se spominja le podobnosti med tem, kar je čutil v enakih nenormalnih stanjih.
o Deja visite: tu sem že bil
Ta izkušnja je manj pogosta in vključuje skrivnostno, nenaravno poznavanje novega kraja. Poznamo kraj, mesto, panoramo, okolico, čeprav vemo, da je to skrajno nemogoče.
Sanje, reinkarnacija in izven telesna potovanja so uporabili za pojasnitev tega fenomena. Nekateri menijo, da je dovolj, če nekdo prebere opis kraja in ko kasneje pride tja, to občuti, kot da je v kraju že bil.
Deja visite in deja vecu
Če želimo resnično ugotoviti, za kateri pojav gre, je bistveno, da ugotovimo vir občutja. Deja vecu je v močni odvisnosti na trenutno pojavnostjo in procesi, medtem ko je deja viste bolj povezan z geografijo in odnosi s prostorom.
Kaj pravi znanost
V zadnjem času je bilo narejenih vse več psiholoških in nevro-psiholoških raziskav. Deja vu ni sestavni del slutenj ali prerokb, ampak gre dejansko za anomalijo v spominu. Daje vtis, da gre za izkušnjo, ki smo si jo priklicali v spomin, a to ne drži.
Dejstvo je, da je v večini primerov občutek, da se nečesa spominjamo, zelo močen, a se nikakor ne moremo spomniti, kje in kdaj smo to že doživeli in/ali občutili. Čez čas »subjekti« lahko pustijo zelo močene občutke vznemirjenosti doživetja deja vuja, podrobnosti in okoliščin doživetja pa se nikakor ne moremo spomniti.
To je lahko posledica prekrivanja dveh nevroloških sistemov: tistega, ki je odgovoren za kratkoročni spomin (dogodki, ki se dogajajo v sedanjosti) in sistema, ki je odgovoren za dolgoročni spomin (dogodki, ki so se zgodili v preteklosti).
Obstaja povezava s shizofrenijo
Ugotovljena je bila klinična povezava z občutenjem deja vuja in motnjama, kot sta shizofrenija in anksioznost. Če nekdo trpi za tema dvema motnjama, večkrat poroča o občutenju deja vuja.
Še največjo povezanost pa so ugotovili pri bolnikih, ki trpijo za epilepsijo (parcialno, senčni reženj). Tako nekateri znanstveniki predvidevajo, da je izkušnja deja vuja verjetno nevrološka motnja, ki nastane zaradi nepravilne obdelave električnih signalov v možganih. Domneva se, da tako deja vu kot blažja epilepsija nastaneta zaradi prevelikega vznemirjenja spomina.
Farmakologija: proti gripi do deja vujev
Če posameznik jemlje nekatera zdravila, je možno, da bo deja vu pri njem bolj pogost. Učinki nekaterih zdravil v kombinaciji z drugimi izzovejo občutke, kot je deja vu. Zaradi reakcije dopamina v zdravilih Taiminen in Jääskeläinen domnevata, da je deja vu posledica hiperdopaminske reakcije v senčnem delu možganov. Nek pacient, ki je jemal zdravila za gripo, (sicer zdrav), je poročal o številnih deja vujih, ki so se mu začeli pojavljati.
Je vsega kriv spomin?
Podobnost med stimulusom deja vuja in obstoječe, a drugačne sledi spomina, lahko vodi do senzacije. Zato so skušali pojasniti deja vu s hipnozo, a niso bili pogosto uspešni.
Nevrološke teorije
Deja vu razlagajo kot posledico napačnega nevrološkega časovnega usklajevanja. Zaradi časovne napake naj bi možgani dojemali, da so dobili nek stimulator že drugič – v bistvu pa je šlo za ponovno doživljanje istega dogodka le da iz nekoliko odloženega vira.
Parapsihologija
Deja vu povezujejo s slutnjami, jasnovidnostjo in nenormalnimi čutnimi dojemanji in je pogosto znak za obstoj duševnih sposobnosti običajne populacije. Deja vu navezujejo tudi na prerokbe, videnja in spomine iz preteklih življenj.
Sanje kot vir za deja vu
Nekateri menijo, da je deja vu spomin sanj. Navadno se ne zapomnimo glavnine sanj, pač pa le posamezne drobce. Ti drobci se lahko shranijo v dolgoročnem spominu in zaobidejo kratkoročni spomin. Na ta način je verjetno, da je deja vu spomin na pretekle sanje z elementi trenutnega budnega stanja.
Vernetno potem lahko obstaja tudi deja vu za osebe.. npr.ko vidiš osebo prvič, pa te presune, ker jo že poznaš?
Seveda obstaja tudi taka oblika deja vu-ja. Vendar bi tu preje pomislil na srečanje z osebo, s katero sem bil v stiku že v enem od prejšnjih življenj, v eni od prejšnjih inkarnacij. Ni namreč redko, da se nekateri spomini iz podzavesti duše dvignejo v sedanji aktivni spomin. Pri nekaterih boleznih opažamo prav to. In prav to tudi spada v hologram ideje in kreacije, o čemer pa morda kdaj drugič, na kakšne seminarju HATMARA – MERKAVA metode….
MEni se pa dozdeva, da smo svojo prihodnost videli v sanjah.
Tale ugotovitev pa žal nima utemeljitve ne v parapsihologiji, ne v sodobni nevrofiziologiji.
Kaj pomeni to,da večkrat sanjaš eno in isto osebo,s katero nimaš nobenih stikov.V mojem primeru gre za sošolca iz OŠ.Od tega je več kot 25 let,ko sva nazadnje skupaj gulila klopi.
Kot zanimivost naj povem,da nanj ne mislim.Že letos sem ga sanjala 4x.Zmeraj so sanje prijetne,čutim toplino,mehkobo,bližino.Nikoli erotičnih ali seksualnih sanj.Prijetni občutki in pripadnost.Bi rekla,da iz leta v leto so sanje bolj pogoste.Morda prvih 10 let nisem nikoli sanjala o njem.Zdaj se to ponavlja kar malo preveč.Brez prave osnove.
Morda prejšnje skupno življenje reikarnacija?
Se sprašujem.
Na splošno sem zelo senzibilna oseba,samo tukaj ne najdem pravega odgovora.
Igor mogoče kaj na to temo?
Recimo, da sanje vsebujejo določena sporočila, čeprav so v veliki meri le “remains of the day”. Vendar, četudi vsebujejo sporočila, so le ta razumljiva samo tistemu, ki jih dobi. Torej ne preostane drugega, kot da skušamo prisluhniti grbastim kitom…….
Pravim, da sem v sanjah videla svojo prihodnost. Ne celo življenje, nek dogodek.
No, ne bom trdil več, da ni mogoče. Vse je mogoče…..
Draga Pat,
napiši svojo izkušnjo, prosim. Tudi meni se je že večkrat zgodilo. Sanje, potem dogodek.
lp
Tudi jaz imam vprasanje glede sanj. Pred kratkim sem izgubil prijateljico, ki je najboljsa moja -oz. ne izgubil pac pa prekinila sma stike. Ker cutim nekaj vec do nje seveda pogosto mislim nanjo – sedaj pa jo sanjam že 5 noči zaporedoma. Ima kdo odgovor na tole?
Forum je zaprt za komentiranje.