Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ponovno cepljenje

Ponovno cepljenje

Lepo pozdravljeni,

malce več kot pred mesecem dni (24.2) sem se hkrati cepila za klopni meningitis ter s kombiniranim cepivom za hepatitis A in B, saj dosti potujem. To je bilo prvo cepljenje proti vsem trem okužbam, ki naj bi ga ponovila čez 1 mesec. Vprašala vas bi, ali je problem, da bom drugo cepljenje opravila okoli 10 dni kasneje kot natanko čez 1 mesec?
Pri sebi sem opazila reakcijo na cepiva, saj sem bila kakšen dan ali dva omotična in sem se slabše počutila (je pa res, da sem bila prehlajena v času cepljenja). Zanima me, ali je po vaše pomembno, da se posamezna cepljenja med seboj razdele (laično se mi zdi, da to drži) ali pa je za organizem enako, če se cepimo z enim ali npr. dvema cepivoma hkrati? Vem, da so doze za HepA in B v kombiniranem cepivu nižje.

Hvala vam za odgovor,
Dunja

Spoštovani!
Z drugim odmerkom cepiva tako pri kombiniranem cepljenju proti hepatitisoma A in B kot proti klopnemu meningoencefalitisu lahko zamudimo do 70 dni.
Študije kažejo, da je učinkovitost cepljenja z več cepivi hkrati enaka kot učinkovitost cepljenja s posameznimi komponentami, zato, če se le da, cepimo simultano (kar pomeni, da cepljena oseba prejme več različnih cepiv hkrati).
V vašem primeru torej ni problema, če boste s cepljenjem zamudili 10 dni; če želite, se lahko odločite tudi za različne čase prejema cepiv proti klopnemu meningitisu in hepatitisoma A in B skupaj (ni pa smiselno). Svetujem pa vam, da se proti obema hepatitisom do konca cepite s kombiniranim cepivom (in ne po komponentah), saj so cepilne sheme cepljenj s posameznimi komponentami drugačne. Kot ste že ugotovili, je vsebnost cepiva proti hepatitisu A v kombiniranem cepivu manjša, kot če bi se cepili z mono-cepivom.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close