Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ponovno cepljenje

Ponovno cepljenje

Pozdravljeni!

Na Vas se obračam s prošnjo za Vaše mnenje.
Moja hči je stara 6 let. V januarju je imela sistematski pregled za vpis v 1.razred in ob tem bila tudi ceplena in to s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, hkrati pa tudi s cepivom proti hpatitisu B. Čez en mesec, torej v začetku februarja sva bili klicani na drugo cepljenje proti hepatitisu B in seveda je bila še drugič cepljena. Vse vredu in prav, če me ne bi pred nekaj dnevi poklicali iz otroške ambulante in mi sporočili, da je prišlo do napake in da so nekaterim otrokom dali napačno cepivo, oziroma , da so dobili samo vodo . Da sicer ne vedo natančno pri katerih otrocih se je to zgodilo, da pa je najverjetneje med njimi tudi moja hči in da naj čez en mesec prideva na ponovno cepljenje. Zdravnica mi je rekla, da ni bojazni, da bi bilo kaj narobe, četudi bi bilo to že tretje cepljenje. Kaj menite vi ?

Spoštovani!
Cepiva proti hepatitisu B se ob pripravljanju ne meša, ker je že pripravljeno v dokončni obliki v brizgalki. Zato tudi ne vem, do kakšne napake naj bi ob cepljenju prišlo.
Še najbolj verjetno se mi zdi, da so v ZD hkrati cepili z drugimi cepivi, kjer je cepivo (v suhi obliki) potrebno raztopiti. Verjetno so namesto s cepivom proti hepatitisu B cepili samo z raztopino za raztapljanje drugega cepiva, napako pa so opazili, ko jim je cepivo proti hepatitisu B ostalo, hktari pa je raztopine za raztapljanje zmanjkalo. Poudarjam, da je to le možnost in moje predvidevanje.
Če se je to res zgodilo pri vašem otroku, otrok seveda ni bil “cepljen”, temveč je dobil le iniekcijo tekočine za raztapljanje, ki NE vsebuje cepilnih komponent.
V tem primeru je seveda potrebno cepljenje proti hepatitisu B čim prej nadaljevati.

Predvidevam pa, da vas bolj skrbi dejstvo, da otrok ne bi bil prevečkrat cepljen.Tudi tu ni bojazni. Otroke je namreč možno cepiti po 2 shemah:
– po shemi 0,1,6 (kar je najpogostejša shema pred vstopom v šolo),
– ali po shemi:0,1,2,12 (v mesecih), ki jo uporabljamo recimo po naključnem vbodu z iglo, po politju s krvjo, pri novorojenčkih mater, ki so okužene s hepatitisom B, kadar imamo nosilca hepatitisa B v družini ali je nosilec spolni partner osebe; skratka v vseh primerih, kadar želimo zaščito proti hepatitisu B doseči čim hitreje.
Lep pozdrav!
Nina

Moja hči ima tudi v sredo sistematski pregled pred vstopom v šolo.
Za kaj vse jo bodo pa sploh cepili?. Jaz sem mislila, da samo za hepatitis B?
Je cepljenje za hepatitis B enkratno, ali se večkrat ponovi (mislim tako kot pri dojenčkih, ko so cepleni za davico, tetanus in oslovski kašel, pa paralizo, kjer je potrebno 3x cepiti, pa potem še čez eno leto). Hkrati jo bom namreč dala cepiti še za klopni meningitis.

Spoštovani!
Na sistematskem pregledu otroka najprej seveda natančno pregledajo. Cepijo ga proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR – kombinirano cepivo v isti brizgalki) in predvidoma pričnejo s cepljenjem proti hepatitisu B. Moram vas opozoriti, da s cepljenjem proti hepatitisu B NE pričnejo vsi zdravstveni domovi v Sloveniji že na sistematskem pregledu pred vstopom v šolo.
Ponekod pričnejo s cepljenjem proti hepatitisu B šele ob sistematskem pregledu v 1. razredu. Za popolno cepljenje proti hepatitisu B so potrebni trije odmerki cepiva in sicer v razmiku 0, čez 1 mesec in 6 mesecev po začetku cepljenja.

Ob sistematskem cepljenju pred vstopom v šolo je seveda možno opraviti vse hkrati:
-kombinirano cepljenje ošpice-mumps-rdečke
-pričetek cepljenja proti hepatitisu B
– pričetek (ali nadaljevanje) cepljenja proti klopnemu meningitisu. Edino, kar morate vedeti, je, da bo otrok prejel 3 iniekcije.
Lep pozdrav!
Nina

Meni, ko sem klicala so povedali, da bo cepljena za hepatitis B, niso pa nič rekli, da bo cepljena še za ošpice,… Pa sem se zmenila še za cepljenje proti Klopnemu meningitisu. Tisto, da bo dobila tri injekcije bomo že nekako preživeli. Skrbi me pa glede reakcij, ali ni toliko cepiv naenkrat preveliko, ali se tudi drugi tako cepijo pa ni reakcij? Sicer hčerka ni nikoli imela kakšnih posebni reakcij na cepljenja, upam, da jih tudi sedaj. Kakšno je vaše mnenje naj jo cepim z vsemi tremi cepivi, ne bo nič narobe? Me je kar malo strah.
Drugače pa se mi zdi v redu, ker se nama bo naslednje cepljenje za hepatitis B spet sovpadalo z 2 dozo cepljenja za klopni meningitis.

Hvala za vaš odgovor!

Kot veste, lahko po vsakem cepljenju nastopijo tudi stranski učinki. Zanimivo pa je, da so študije pokazale, da večje število prejetih cepiv praktično ne vpliva na večje pojavljanje strankih učinkov. Zato se pogosto, če je le mogoče, odločamo za t.i. simultano cepljenje – prejem več cepiv hkrati. V vašem primeru, je glede na prihajajočo klopno sezono in dejstvo, da hčerka nikoli ni imela stranskih učinkov po cepljenju, idealno vsa cepljenja opraviti hkrati.
Lep pozdrav!
Nina

Pozdravljeni,
najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.

New Report

Close