Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje ponovna nosecnost in dojenje

ponovna nosecnost in dojenje

Tudi od mene najprej pohvale za tvoj trud, saj je takle forum zlata vreden. Imam dva otroka, prvi je star pet let, drugi pa pet mesecev. Oba sta alergika in pri prvem mi je bilo zelo hudo, saj ni bilo na voljo toliko informacij kot danes, zato je zrasel gor ob Pregominu. V zahvalo forumu in tvojim odgovorom pa drugega fanta se vedno polno dojim in alergija se mi sploh ne zdi vec taksen bav bav.

Ker smo se v zadnjem letu preselili, bom morala v sluzbi dati odpoved in iskati novo. Zato mi malce po glavi hodi misel na se enega otrocka preden grem v novo sluzbo.Potem bi pa proizvodnjo ustavili, ha, ha..Torej, zanima me, kako je z dojenjem, ce ponovno zanosim. Menstruacije sicer se nimam, vendar bova v tem mesecu zacela z gosto hrano in mislim, da se bo pojavila. Skrbi pa me, ker je moj pikec zaradi alergije popolnoma odvisen od mojega mleka, saj sem na dieti. Rada bi dojila cim dlje, zato mi povej, kaj se zgodi z mlekom ob ponovni zanositvi. Ali je mozno dojiti do konca nosecnosti in ce je mozno dojiti novorojencka, zraven pa pocrkljati se leto in pol starega malcka?

Hvala za odgovore.

Pozdrav, Spela

Draga Špela,
žal mi je, da se tudi v vaši družini soočate z alergijami. Vesela sem, da dojite svojega drugega sinka, kljub vaši dieti in da imate veliko dobre volje tudi za dojenje vnaprej.

O nosečnosti in dojenju sem na tem forumu že pisala, zato kar kopiram:
***Načrtovanje nosečnosti ali nosečnost sama nista oviri za nadaljevanje dojenja. Z znastvenega stališča ni dokazov, da dojenje v nosečnosti škodi plodu, materi ali lahko celo povzroči splav. Izkušnje številnih mater so pokazale, da je varno dojiti celo nosečnost, zato lahko nosečnica, če ji to odgovarja, brez skrbi doji še naprej. Dojenje ne bo škodovalo plodu, še posebej, če bo mati uživala povečano količino zdrave hrane, po potrebi vitaminske dodatke in bo dovolj počivala. Nekatere matere imajo med dojenjem zelo občutljive bradavice ali jim je močno slabo, zato dojenje lahko postane neprijetno. Dejstvo je, da se veliko otrok med nosečnostjo sami odstavi, še posebno v zadnjih mesecih, ker se proizvodnja mleka zmanjša, z nastajanjem mleziva pa se spremeni okus, ki mnogim malčkom ni všeč. Osebno poznam pa tudi kar nekaj mamic, ki so brez problema dojile celo nosečnost in še naprej – v tandemu. ***

Zavedati pa se morate, da je biti mati dveh otrok, dojenje, stroga materina dieta in nosečnost zelo zelo naporna kombinacija. Meni osebno dojenja alergične hčerke med mojo tretjo nosečnostjo ni uspelo obdržati, saj mi je bilo strašansko slabo in sem bila zelo utrujena, dieta je bila le še pikica na i. K sreči je bila hčerka stara že 26. mesecev, ko je uživala že veliko druge hrane, situacija je pri vas precej drugačna, saj je vaš sinček še premajhen za odstavljanje. Toda, če ste sami dobrega zdravja, če imate prijetne nosečnosti, brez težav,… potem ne vidim ovir.

Če še nimate menstruacije, LAM (laktacijska amenoreja) dela za vas, očitno bo o tem bolj odločala narava, kakor vi sami…

New Report

Close