Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ponovna nosecnost?

ponovna nosecnost?

13 mes. po porodu, povsem se prenehala dojiti pred enim mesecem. sedaj -mesec za tem sem dobila prvo menstruacijo. hashimoto, je bila diagnoza pred pol leta postavljena prvič, vendar se je zadeva s pomočjo “propiltou…” uredila in je zdaj že kar dobre tri mesece uredu – vsaj počutje.
zdaj pa smo se zopet pričeli pojavljati simptomi, kot so suha koža, boleči sklepi predvsem v prstih na rokah in nogah. naj grem na kontrolo h svojemu zdravniku?
želim si ponovno zanositi, pa me zanima kaj mi svetujete, naj mi določijo hormone in ustrezno terapijo?

hval in lep dan

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za Hashimotov tiroiditis, ki je v evtirotični fazi. Pred morebitno ponovno nosečnostjo je potrebno določiti TSH. Če bo TSh v mejah normale (evtiroza) ni nikakršnih zadržkov za nosečnost. Če bo TSH znižan (hipertiroza) priporočam nosečnost odložiti. V tem primeru je verjetno najustreznejši način zdravljenja aplikacija radiojoda. Vaše težave, predvsem suha koža, lahko govorijo za hipotirozo (TSH zvišan). V tem primeru je potrebno nadomestno zdravljenje s hormoni ščitnice in ko se TSH normalizira, to je navadno po dveh mesecih, lahko načrtujete ponovno nosečnost.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

V primeru nosečnosti vrednost hormona kontrolira moj osebni zdravnik ali se oglasim na polikliniki?
V primeru da opravi to osebni zdravnik – ali se kaj posvetuje z vami, strokovnjaki na polikliniki, kako to poteka?

hvala,

lep dan!

Spoštovani!

V primeru nosečnosti vaš izbrani osebni izdravnik kontrolira TSH. Če je vrednost izven meja normale, ali obstajajo kakršnikoli dvomi glede norebitnega zdravljenja se lahko posvetuje s tirologom na Polikliniki po telefonu: 01 2301-971.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close