Najdi forum

Ponovitev bucket-handle rupture MM

Pozdravljeni.

Pred 4 leti sem si med treningom plesa poškodovala desno koleno. Šlo je za bucket-handle rupturo medialnega meniskusa. Opravljena je bila artroskopija, meniskus pa zašit.
Pred 2 mesecema in pol se je ista poškodba ponovila, prav tako med plesom.

Izvid MR:
Po rupturi medialnega meniskusa – longitudinalna fisura s premikom notranjega meniskusa proti interkondilarni eminenci, bucket-handle ruptura MM.
Diskoidni lateralni meniskus, anatomska varianta. Rupture LM ni. Manjši edem medialnega kolateralnega ligamenta – stanje po distenziji MCL, brez rupture. Ligamenti so ohranjene kontinuitete ni.
Srednje velik izliv intraartikularno. Patelofemoralni sklep primeren. Periartikularna tkiva so brez posebnosti.

Ortoped me je napotil na artroskopijo, tokrat z namenom ščipanja meniskusa. Razložil mi je, da imam diskoidne meniskuse.

Med čakanjem na operacijo se je stanje izboljšalo. Bolečine niti ni z izjemo slišnih zaskokov ob krčenju in zatikanja v kolenu med gibanjem. Nogo lahko iztegnem, za hojo načeloma ne potrebujem bergel (po stopnicah lahko hodim brez), izvajam lahko klasične počepe. Sprememba me preseneča, saj pri poškodbi pred 4 leti noge sploh nisem mogla iztegniti, premikanje brez pomoči bergel ni bilo mogoče.

Zaradi spremembe stanja sem obiskala kineziologa. Omenil je, da za zdravljenje ni potreben operativni poseg, ampak je to mogoče z izvedbo masaže in vaj za krepitev stegenske mišice.

Zanima me torej, ali je izboljšanje stanja kolena le začasno in je še vedno potrebna artroskopija ali bi bilo možno koleno zdraviti drugače.
Je v kakšen primeru manjša možnost za ponovitev poškodbe?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

na vaše vprašanje je nemogoče odgovoriti brez kliničnega pregleda. Izgleda, da imate sedaj drugačno poškodbo kot pred leti. S časom lahko pride do izboljšanja težav, kar je pogosto, vendar je vprašanje, če je to izboljšanje za vas dovolj. Ali lahko normalno plešete?

Operacija sicer nikoli ni nujna, odvisna je od vaših težav in pričakovanj.

Verjetnost ponovne poškodbe meniskusa ni odvisna od tega, ali bo operacija izvedena ali ne.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close