Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija PONOVITEV…

PONOVITEV…

Moji prijateljici se je Hodgkin ponovil (ima kdo izkušnje s tem)? in kolikšna je možnost, da ozdravi. Kaj so vam rekli in kakšno je zdravljenje

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Upam, da se bo kdo javil z izkušnjami ali kakršno koli vzpodbudno info.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kot sem brala v literaturi, se tudi ponovitev limfoma lahko pozdravi in je kasneje vse ok, res pa je, da je malenkost manj možnosti za ozdravitev, kot pri prvem izbruhu bolezni. Jaz se ne bi prevec ubadala s stastistiko,a mpak maksimalno zagrizla v kemoterapijo, obsevanje… skratka v stvari, ki bi mi jih svetovali zdravniki.

Kot sem tudi prebrala, se ponovitev bolezni spet zdravi s KT in obsevanjem, pride pa pri ponovitvi upoštev tudi presaditev krvotvornih matičnih celic. Naj prijateljica vpraša za to možnost, v kolikor ji tega že niso ponudili sami.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Hvala Kristina bom ji svetovala tudi to. Jaz sem slišala za 2. mnenje. Kako je s tem?

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Tudi mojemu očetu se je limfom ponovil. Prvič so ga zdravili z biološko kemoterapijo, drugič pa s “pravo”, ki jo je veliko slabše prenašal in je tudi zdaj po končanem zdravljenju veliko slabši.

Je pa vsak človek poglavje zase in največ je odvisno od veselja do življenja in od želje po ozdravitvi.

LP, Tinja

za HL imam več informacij, zaradi primera te bolezni v družini, za HL se ne uporabljajo biološka zdravila (zaenkrat) ta so zgolj za NHL. pa tudi če se ta kdaj ponovi, pri ponovnem zdravljenju ne uporabljajo bioloških zdravil. ampak pri NHL naj bi bila možnost ponovitve manjša, če je zdravljen z biološkimi zdravili, kot pa samo z navadno kemoterapijo.
v primeru HL ki se ponovi, zdravijo enako kot so ga zdravili prvič in tudi zdravljenje je pri HL v zelo visokem odstodku uspešno,ne glede na prvi izbruh ali ponovitev je ta oblika limfoma lepo ozdravljiva,tako da je tudi statistika na prijateljičini strani.

Če bolnica dvomi v svojo zdravnico, naj zaporsi za drugo mnenje. sicer pa mislim, da pri nas zdravijo zelo sodobno. Nič pa ni slabega v temu, če nekdo zaprosi še za drugo mnenje.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pozdravljena Loara, prosim te, če mi poveš po kolkem času se je tvoji prijateljici ponovila bolezen. Zaskrbljena sem, ker sem sama imela Hodgkin pred 12 leti. Čeprav so mi rekli, da je možnost ponovitve v prvih dveh letih je mene še vedno strah. Prijateljici pa želim vse naj naj.

Tule besedilo o ponovitivi malignega limpfoma, citiram:
//
DIAGNOSTIKA IN ZDRAVLJENJE BOLNIKOV S PONOVITVAMI MALIGNIH LIMFOMOV
Letno ugotovijo ponovitev bolezni pri približno 100 bolnikih, ki so bili pred tem že zdravljeni. Verjetnost ponovitve je najvecja v prvih dveh letih po zakljucenem zdravljenju. Bolnika s ponovitvijo limfoma obravnavamo z enakimi diagnosticnimi metodami kot pri primarni diagnostiki, izbor preiskav pa je odvisen od bolnikovih simptomov in znakov bolezni. Z rutinskimi UZ preiskavami trebuha lahko ugotovimo do 50 vseh ponovitev. Izbor sheme je odvisen od dosedanjega zdravljenja, obsega in lokalizacije ponovitve ter bolnikovega splošnega stanja; po doseženem popolnem ali delnem dogovoru s konvencionalno kemoterapijo prihaja v poštev tudi visokodozno zdravljenej (glej spodaj).
———————–
1. SMERNICE ZDRAVLJENJA PONOVITEV NEHODGKINOVIH LIMFOMOV
kemoterapija- INDOLENTNI LIMFOMI IN KRONICNE LEVKEMIJE
Klorambucil + kortikosteroidi, COP (ciklofosfamid, vinkristin, kortikosteroid), CHOP, FC (fudarabin, ciklofosfamid), FM (fludarabin, mitoksnatron), VACPE (vinkristin, dosorubicin, ciklofosfamid, etopozid, kortikosteroidi), VIM (etopozid, ifosfamid, metotreksat), imunoterapija

kemoterapija- AGRESIVNI NEHODGKINOVI LIMFOMI
VIM, VACPE, DHAP, DICEP, ev. Reindukcija BFM protokola, gemcitabin, imunoterapija
————————–
2. SMERNICE ZDRAVLJENJA PONOVITRV HODGKINOVEGA LIMFOMA
– kemoterapija po shemah ABVD, MOPP, MOPP/ABV, ChlVPP, VIM, DICEP, gemcitabin, imunoterapija
————————–

VERJETNOST PONOVITVE BOLEZNI

– INDOLENTNI LIMFOMI IN KRONICNE LEVKEMIJE
Bolezen je pri vee kot 95 bolnikov odkrita, ko je že razširjena. Pri teh bolnikih ozdravitev ni prieakovana, potek bolezni pa je zelo nepredvidljiv.
– AGRESIVNI NEHODGKINOVI LIMFOMI
Bolezen se ponovi pri ~40 tistih bolnikov, pri katerih je dosežen popolnen odgovor s prvim zdravljenjem. Pri manj kot 10 bolnikov je bolezen že primarno neodzivna na zdravljenje
– HODGKINOV LIMFOM
Bolezen se ponovi pri ~25 tistih bolnikov, pri katerih je dosežen popolen odgovor s prvim zdravljenjem. Pri manj kot 10 bolnikov je bolezen že primarno neodzivna na zdravljenje.
// konec citata (Vir: medenosrce)

———————————–
Kar se tice transplantacije krvotvornih maticnih celic (hvala za prevod:), se razlikuje presaditev svojih maticnih celic (autologa transplantacija) in tujih maticnih celic (allogena transplantacija); nadaljujejo pa se raziskovanja v smeri embrionalnih celic…

LP

Moji prijateljici se je Hodgkin ponovil po enem letu. Septembra je končala z obsevanjem in novembra so začeli nekaj sumit. Seveda so bili rezultati nato pozitivni. Koliko ste bila pa stara takrat?

Smejte se in svet se bo smejal z vami METKA

Hvala na odgovoru. Takrat sem bila stara 16 let.

Lep pozdrav!

New Report

Close