Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja ponavljajoči streptokok pri otroku – izkušnje

ponavljajoči streptokok pri otroku – izkušnje

Zanima me ali ima kdo izkušnje, da se otroku en za drugim ponavlja streptokok, dokazan z brisom. Da takoj po končanem jemanju antibiotikov spet zboli.

Kako ste to pozdravili? Kakšen nasvet, izkušnja? Ste razkuževali tudi igrače, so te lahko problem?

Pri nas je nosil strptokok iz vrtca. Zanimivo, da se sestrica ni nikoli okužila od njega, jaz pa sem dobila dvakrat precej hudo gnojno angino. Kar sem prebrala na googlu je važno, da ščetko zamenjaš.

Ščetko vedno zamenjamo…kljub temu ne pomaga, dva dni ne jemo antibiotik in smo spet pozitivni.

Pri nas (sicer že kar nekaj let nazaj, cca 7 let) je imel sin non stop probleme s streptokokno angino. V roku 18 mesecev jo je imel 11x. Vmes je dobil inekcijo penecilina, ki pa žal ni pomagala. Stanje se je izboljšalo, ko je imel operacijo mandeljnev. Tam je bilo namreč žarišče. Od takrat naprej imamo mir.

Pri nas je bilo enako. Zdravnica je vso družino poslala na bris. Dedkov bris je bil pozitiven. A dedek ni nikoli zbolel. Potem je dedek dobil antibiotik in tako se je stvar zaključila. Od takrat je že 4 leta. In otroku se bakterija do zdaj ni ponovila. Aja, z dedkom živimo v isti hiši.

Pediatrinja najbrž ne more dati napotnice za celo družino, ona je samo otrokova zdravnica? Starejša dva otroka bomo tudi dali pregledat. Kaj pa naj mi, gremo k svojemu zdravniku? Živimo sami, smo pa v tedenskem stiku s starimi starši.

Kri ima otrok dobro, prehranjuje se raznovrstno….

Otroci lahko prebolijo tudi 5, 6 zaporednih angin, preden se situacija umiri. Vse to je še v mejah normale. Si pa lahko mislim, da mora biti grozljiv občutek, ko ti otrok ves čas kuri, ko imaš občutek, da ga zastrupljajo z vso antibiotično kemijo, in se prepričuješ, da gotovo obstaja kaj takega, kar lahko sam storiš, da se situacija izboljša. Svetujem vam, da zaupate pediatru. Če bo ta presodil, da situacija predolgo traja, bo otroka pač poslal na ORL. Srečno!

V petek imamo pregled na ORL, ker starejši otrok iz vrtca prinaša streptokok, klasičen potek angina Ospen. Sedaj se je prvič nalezel še mlajši otrok in pri starosti 14 mesecih dobil Ospen. Okužil je še mene (Ospen). Vsi, ki ste imeli kdaj bolne otroke veste, kako to zgleda in me zanima, če ima kdo kakšen predlog, kako bi to preprečili, da nam iz vrtca, ker očitno imajo v skupini nosilca streptokoka, ne nosi domov okužb? Pozna kdo kakšen primer, da bi vsem iz skupine v vrtcu vzeli bris?
Hvala vnaprej! Lp

V našem primeru je zdravnica vedno, ko je bil bris pozitiven sporočila na Zavod za varovanje zdravja, da se je pojavila ta bakterija v tem in tem vrtcu in tej in tej skupini. V naši skupini je bil poleg mojega otroka še en, ki je imel streptokokno angino. Ker se je to ponavljalo, so iz zavoda poslali navodilo, da se to dotično skupino izolira, razkuži igralnico, prepovedani so bili stiki z drugimi skupinami za cca. 1 mesec. Mi pa smo v tem času imeli otroka tako ali tako doma oziroma na infekcijski kliniki.

Najlepša hvala! Jutri bomo pri pediatru in bom poskušala doseči, da se vsem v skupini vzame bris. Hvala!

Ne vem, če je to možno. Mislim, da lahko samo Zavod za varovanje zdravja odloči o izolaciji skupine, razkužitvi celotne igralnice, igrač.

Jemanje brisa skupini otrok pa je že poseganje v osebno integriteto. To se je delalo 20 let nazaj, danes pa je to že problem, saj potrebuješ konsenz vseh staršev, da lahko vzamejo otrokom bris.

Streptokokna angina je bolezen, ki se po zakonu obvezno prijavlja na Zavod za zdravstveno varstvo in tam potem ukrepajo. Pediater ni izbrani zdravnik celi skupini v vrtcu in njega prositi za odvzem brisov celi skupini ni logično in ne bo šo. To je stvar ukrepanja s strani ZZV.

Ravno to sem želela, da se ukrepa, pa ne da naš izbrani pediater pregleda vse v skupini,ker starši v vrtec ne sporočijo, da otroka ni v vrtcu, ker ima angino. Nisem se dobro izrazila 🙂
Upam, da se bo sedaj stanje izboljšalo, ker je šel eden izmed otrok na operacijo mandljev. So starši sami ukrepali brez posredovanja. Upam, da bo težava rešena. Kadar se na kratko napiše lahko pride do napačne interpretacije. Hvala za pomoč!

Mi smo imeli isto vsake 3 tedne nova angina zadeva se je zaključila ko sem sina cepila proti pneumokoku.Zdaj je od tega leto in pol in razen nekaj smrkanja ni bil bolan.

New Report

Close