Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ponavljajoče: vneto grlo in ušesa

ponavljajoče: vneto grlo in ušesa

Pozdravljeni,

imam težave težave s ponavljajočim se vnetim grlom (pogosto me v grlu praska, le redko boli), občutkom tujka v grlu, ki se včasih pojavi brez razloga (največkrat pa ko sem pod stresom), včasih ostanem popolnoma brez glasu (bolečina je takrat neznosna), šla sem na pregled k otorinolaringologu, ki je odkril, da imam disfonijo. večkrat mi v grlu zmanjka sluzi, kar je zelo neprijetno, saj ponoči ne zaradi tega ne morem spati. takrat težko diham, saj me suho grlo sili k požiranju sline, kar pa ne pomaga. pogoltnem jo tolikokrat, da mi postane slabo. morda bi v tem primeru zadevo olajšal le bonbon ali pastila. od petega razreda osnovne šole sem pela v pevskem zvoru, težave pa so se pojavile v 7 razredu, sedaj bom končala srednjo šolo in ni nič drugače. 2x sem imela hudo angino, lani sem imela težave z nekakšnim…gnojem v žrelu, neprijetnim zadahom, zjutraj pa sem pogoltnila koščke strjenega gnoja in niti ne vem od kot se je vzel (morda iz nosu, vendar nisem bila prehlajena in nisem imela izcedka iz nosu). imam pa tudi bel jezik. naj povem še to, da ne pijem veliko in da mi niso odstranili mandljev. enkrat na približno 2 leti imam vneta ušesa, kdaj pa kdaj moram iti tudi na spiranje ušesnega masla, saj se mi nenehno nenehno kopiči. zanima me ali so vsi te dejavniki med seboj povezani in kako jih ublažiti? kako ublažiti tudi disfonijo? izogibam se hladnim pijačam in glasnemu govorjenju oz kričanju, vendar včasih tudi to ne pomaga. želim si, da bi lahko pela še naprej.

hvala za odgovor.

Spoštovani,

Disfonija pomeni hripavost.

Pri vas telesna rast še ni končana, glasilki se še sproti prilagajata spremenjenim razmeram v grlu.

Praskanje in občutek tujka lahko pomenita refluks želodčne kisline – sledi vnetje v zadnjem delu grla in hripavost. Pazite pri prehrani (nič gaziranih pijač, mastne hrane, začinjene hrane, sladkarij), zvečer ne jejte 4 ure pred spanjem. Spite z dvignjenim vzglavjem.

Grlo je tudi “emocionalni termostat” – na glasu se takoj odrazi čustveno stanje, tesnoba, prenapetost itd. Naučite se tehnik sproščanja – z dihanjem , telovadbo itd.

Očitno je tudi vaša glasovna preobremenitev prevelika za glasovne sposobnosti (še posebej petje visokih tonov). Navodila za varčevanje z glasom, kot vidim, že poznate.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close