Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Ponavljajoče vnetje dlesni + afte

Ponavljajoče vnetje dlesni + afte

Spoštovani!

Že nakaj let imam težave s pogostim vnetjem dlesni in ponavljajočimi se aftami, stara sem 19 let. Pri zobozdravniku so mi vedno rekli, da je to zaradi higiene, čeprav nimam niti ene plombe in zobe zares redno umivam. Septembra sem odšla samoplačniško k ustnemu higieniku, ki mi je zbrusil zobni kamen, speskal in spolirali zobe (zobne krone). Priporočili so mi tudi uporabo zobne vode curasept 20 in zobno pasto curasept 12. Po približno 10ih dneh se je stanje nekoliko izboljšalo. Sedaj pa je stanje zopet enako kot pred tem, s tem, da z uporabo zobne paste curaspet 12 v tem času sploh nisem prenehala. Prosim vas za vaše mnenje, kaj naj storim, ker ne vem več kako naj se spopadem z omenjenimi težavami.

Hvala za nasvet in pomoč,

lep pozdrav!

Pozdravljena Čbela,

glavni vzrok vnetja dlesni so bakterije v zobnih oblogah (zobnem plaku), ki se lepijo na površine zob. Kot vam je zobozdravnik že povedal, nastane vnetje zaradi nezadostne ali nepravilne ustne higiene. Vnetni znaki se pojavijo razmeroma hitro, že po (nekaj) tedenskem izostanku pravilne ustne higiene. To se verjetno dogaja pri vas. Verjamem, da zobe redno ščetkate, vendar je pri tem pomembna pravilna tehnika čiščenja. Glavna kritična mesta, kjer se zobne obloge hitreje nabirajo, so rob dlesni oziroma žleb med zobom in dlesnijo ter prostori med zobmi, saj jih nobena zobna ščetka (tudi električna) ne očisti. Medzobne prostore je zato potrebno enkrat dnevno očistiti z zobno nitko ali medzobnimi ščetkami.
V pomoč pri čiščenju so danes različna barvila v obliki tabletk ali tekočine (dobijo se v lekarnah ali bolje založenih drogerijah), ki obarvajo s prostim očesom sicer težko vidne zobne obloge. Najbolje je, če se barvila uporabi po čiščenju zob, saj le tako odkrijemo tista mesta, kjer tudi po ščetkanju obloge še zastajajo.
Sicer pa se obrnite na zobozdravnika ali ustnega higienika, ki vam bo pomagal izboljšati tehniko čiščenja tako, da bo le to učinkovito.

In še na kratko o aftah.
Zakaj se afte pojavljajo, še ni popolnoma pojasnejo. Njihov nastanek povezujejo z različnimi dejavniki, kot so pomanjkanje železa, folne kisline ali vitamina B12, pogoste so pri boleznih prebavil, nastale naj bi zaradi hormonskih dejavnikov (pri ženske v obdobju pred menstruacijo), psihičnega stresa, zaradi detergentov v zobnih pastah, povezujejo jih tudi z uživanjem določene hrane.. Pri njihovem nastanku je pomembna dedna predispozicija.
Zaradi nejasne etiologije vzročnega zdravljenje aft še ne poznamo in zdravimo le njihove posledice – lajšamo bolečine in skušamo pospešiti celjenje aftoznih razjed. Z dobro ustno higieno pa zmanjšamo možnost superinfekcije.

Lep pozdrav, am

Spoštovani!

Hvala lepa za odgovor. V tem času sem že obiskala svojo zobozdravnico, ki je rekla, da nimam nikakršnega zobnega plaka in je rekla, da mora biti nek sistemski vzrok in me je napotila naprej na stomatološko kliniko.

Danes pa sem dobila tudi krvne izvide in imam zelo visoko povišan titer ANA (vrednost 1640).

Je to lahko povezano?

Hvala za pomoč in lep podzrav

Pozdravljena Čbela,

verjetno je vaš ANA titier 1: 640.
Test ANA (antinuclear antibody test) se uporablja pri diagnostiki avtoimunih obolenj. Povišan titer pa je lahko tudi pri infekcijah, pljučnih, hormonskih, krvnih, kožnih boleznih, pri boleznih prebavnega trakta.., prisoten pa je tudi pri pribljižno 5% zdrave populacije.
ANA faktor je seveda le en dejavnik pri diagnostiki in ga je potrebno upoštevati skupaj s kliničnimi simptomi in drugimi diagnostičnimi testi.
V zvezi s težavami obzobnih tkiv, ki jih navajate, vam zato svetujem, da obiščete specialista parodontologa. Oglasite se lahko tudi v naši ambulanti, podatke dobite na spodnjem spletnem naslovu. Ob obisku morate imeti s seboj poleg napotnice še ortopantomogram, ki naj ne bo starejši od dveh let, in opravljene izvide.

Lp, am

Prosim za informacijo.
Kje v Mariboru iskati ustnega higjenika in kakšna je cena za samoplačniški pregled?
In kako dolgo se zdravi če zdravi zobozdravnik vnetje dlesni?
lp

Pozdravljeni,

ustni higieniki zaenkrat niso vključeni v sistem javnega zdravstva. Cene posegov določa trg. Informacije o ustnih higinikih v Mariboru verjetno dobite na spletu, pozanimate pa se lahko tudi pri osebnem zobozdravniku ali specialistu parodontologu, ki delujeta v ZD Maribor. Sama jih ne poznam.

Potek zdravljenja parodontalne bolezni sem opisala v temi Parodontalna bolezen. Zavisi od napredovalosti bolezni in števila prizadetih mest.

Lep pozdrav, AM

New Report

Close