Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ponavljajoce angine in petehije

ponavljajoce angine in petehije

Pozdravljeni,

moj sin preboleva tretjo angino v enem mesecu. Ker ima sum na alergijo na penicilin imamo skozi nepenicilnske antibiotike (Summamed, Klimandicin). Po prvem neuspesnem zdravljenju s Sumamedom mu je najprej otekla ponoci uvula potem so se mu spustile petehije v predelu pod pazduhami (trombociti okrog 350), bris na streptokok bil spet pozitiven zato dobil drugo rundo antibiotikov Klimandicin. Po Klimandicinu dobil na koncu zdravljenja (nekje 8 dan) drisko s krvavo sluzjo. Grlo je bilo boljse. Napoteni zaradi krvi na blatu na preiskave na pediatrijo, vendar vsi izvidi vredu (kri blato in urin). Zmotilo jih je, da pri testiranju protiteles na streptokok negativen. Omenili so mi, da naj drugic to omenim pri odvzemu brisa. Stanje se za nekaj dni umirilo. Po enem tednu sedaj spet rdece grlo, par rdecih pikic po nebnici, brez belih oblog, kar otecena uvula, spet petehije na predelu ritnic. Odsli k dezurnemu, kjer so mu opravili spet bris in odvzem krvi. Bris spet pozitiven, kri razen malenkost povisanih levkocitov in monocitov brez posebnosti. Crp manj kot 5 in trombociti 400. Dobili napotnico za bris na nijz, da se ugotovi kateri sev streptokoka in verjetno ali smo samo klicenosci. Skrbijo me te petehije, ki se nam sedaj pojavljajo v tem mesecu ali so skrbi odvec? Sprasujem se, kako iz tega zacaranega kroga priti ven, saj se nam to vlece ze cel april. Hvalezna bom za bilokaksen vas nasvet.

Znaki so tipičnio za streptokokno angino, vključno s petehijami po mehkem nebu.

Prti takšnih ponavljajočih anginah svetujemo odvzem brisa za mikrobiološke preiskave (ne le hitri bris), ki pa ga lahko odvzamemo in odpošljemo samo v redni službi (ne v dežurstvu). Potrebno je ugotovitzi ali je streptokok edini povzročitelj, koliko ga je in občutljivost na antibiotike, če so pridružene še druge bakterije.

Težava je pri osebah, alergičnih na penicilin, saj drugi antibiotiki niso tako uspešni kot penicilin V (ospen).

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close