Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija ponavljajoča se vnetja oči – preprečevanje

ponavljajoča se vnetja oči – preprečevanje

Spoštovani,

pišem Vam v zvezi s ponavljajočimi se vnetji oči – konjunktivitisom. Vnetja so se začela nekako pred petimi leti in so bila sprva omejena le na zimsko obdobje, ko so oči zaradi suhega ogrevanega zraka in mrzlega vetra zunaj konstantno na “udaru”. V tistem obdobju sem rdno nosila leče za popravo dioptrije, kar je celotno zadevo le še poslabšalo. Leč zdaj že vsaj štiri leta ne nosim več, oz. res zgolj občasno, vnetja pa se kljub temu ponavljajo in to celo pogosteje in agresivneje.
Vnetje se prične s precej “nedolžnim” srbenjem oz. draženjem, ki pa tekom dni postane intenzivnejše – sicer se trudim očesi pustiti pri miru, a tekom noči to pač ne uspe, saj si jih med spanjem očitno mencam, zjutraj pa se zbudim z nateklino okoli očesa, rdečim in osolzenim očesom, ki je dostikrat zalepljeno. Zdravnica mi je večkrat predpisala zdravilo Maxitrol (tako kapljce kot mazilo), ki dejansko pomaga že v roku nekaj dni, a kaj ko ga je potrebno po slabem mesecu zavreči, meni pa se vnetja strašno rada ponavljajo vsaj vsak drugi mesec. Zdravilo Tobrex sem v obliki kapljic jemala le enkrat in je situacijo drastično poslabšalo.

Zanima me torej preventiva teh vnetij, saj se mi zadnje čase dogajajo tudi izven “hladnih obodbij”, pa temu ne najdem pravega vzroka (ugotovila sem, da se mi vnetja rada pojavijo tudi v obdobjih ko ne nosim očesnega MU-ja, ko je zunaj toplo, ko ne delam za računalnikom, tudi v primeru uporabe umetnih solza, itd). Znanih alergij nimam in sem načeloma zdrava, imam le dokazan Hashimoto (vnetje ščitnice), zaradi katerega pa ne potrebujem zdravil. Pred tremi leti sem v zvezi s Hashimotom sicer bila na merjenju očesnega pritiska, kjer pa so bili rezultati v mejah normale.

Kakor vidim gre za kronično stanje in bolezen, ki jo omenjate je lahko vzrok za to. Še posebej, ker omenjate, da je bilo po kortikosteroidu boljše. Težko Vam je kar na hitro nekako pomagati, sigurno je potrebno preiskusiti tudi več vrst kapljic in ugotoviti kaj bi Vam najbolj pomagalo. Kakor koli že, potreben je temeljit pregled in se lahko šele potem oceni zakaj točno gre.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close