Najdi forum

Ponavljajoča se vnetja

Pozdravljeni!
Imam kronično težavo, ki traja že 2 leti in se je začela skupaj z novim spolnim partnerjem. Nekaj dni po vsakem nezaščitenem spolnem odnosu (kjer ne pride do izliva semenske tekočine v nožnico) se mi pojavi hudo vaginalno glivično vnetje, ki mi ga ginekolog zdravi z Diflucanom in Canesten vaginalno kremo. Vnetje se po dobrem tednu pozdravi, a se ponavlja vsak mesec, včasih celo pogosteje. Pri vsakem vnetju s partnerjem poskrbiva, da se vnetje pozdravi do konca (še nekaj časa po vnetju preventivno uporabljava kondom), da ne bi prišlo do prenašanja glivic med nama. Bris nožnice pokaže le prisotnost gliv kvasovk, nobenih drugih patogenih bakterij, vsi brisi partnerja pa so bili negativni na vse, kar se je dalo testirati na dermatovenerološki kliniki v ambulanti za spolno prenosljive bolezni. Partner nima nobenih težav, a je bil vseeno večkrat preventivno zdravljen z Diflucanom in Canestenom. Tudi sama nimam nobenih drugih težav. Če imava spolni odnos s kondomom, se mi težave sploh ne pojavijo. Poskusila sem že vse mogoče prehranske dodatke, probiotike, vse mogoče vaginalete za ohranjanje kislosti nožnice, vestno skrbim za higieno po navodilih ginekologa (bombažno zračno spodnje perilo, umivanje le z vodo brez mil), ne jemljem antibiotikov, zdravila sem se z Diflazonom vsak dan neprekinjeno več mesecev, vendar se je vnetje takoj ponovilo. Zdi se, da gre za nekakšno močno reakcijo na partnerja. Te težave me spravljajo v obup, ker pa bi želela zanositi, so še toliko večje.
Zahvaljujem se vam za vaše mnenje, priporočila in strokoven nasvet v zvezi z mojo težavo.
Lep pozdrav,
Koncilija

Spoštovani,

verjetno ste se zmotili v drugem stavku opisa svojih težav, navajate nezaščiten spolni odnos, kjer NE pride do izliva v nožnico – očitno ste opisovali situacijo, kjer pride do izliva v nožnico in je tisti ne odveč. Pogrešam nekoliko natančnejši opis “vnetja” – gre za srbenje, pečenje, rdečico, izcedek (če da, kakšen)?

Glive kvasovke najdemo v nožnici pri do 75 % žensk in ni nujno, da povzročajo težave. Res je, da je spolni odnos razmeroma pogost sprožitelj prekomernega razraščanja glivic, ki vodi v vnetje, ne smemo pa vsake najdbe gliv enačiti z vzrokom težav.

Če se težave pojavijo vedno po izlivu v nožnico, odsotne pa so ob uporabi kondoma, je zelo verjetna možnost, da gre za preobčutljivost na semensko tekočino, na kar ste pomislili tudi sami. “Alergija na spermo” verjetno sploh ni tako izjemen pojav, je pa verjetno malokrat prepoznana. Prav tako se tudi oblike med seboj razlikujejo od zelo blagih do (izjemno redkih) hudih, ki se kažejo kot sistemska reakcija, ženske pa pri blagih težavah morda niti ne iščejo pomoči. Možni alergeni so lahko beljakovine v spermi, lahko pa da gre tudi za preobčutljivost na katero od drugih sestavin. Če ste vi npr. alergični na neko živilo ali zdravilo, se lahko težave pojavijo tudi zaradi sledi teh učinkovin v partnerjevi spermi ali znoju.

Teoretično bi bilo preobčutljivost mogoče dokazati z alergološkim testiranjem, za katerega bi seveda potrebovali svežo partnerjevo semensko tekočino, s katero bi vam opravili kožno vbodno testiranje, ki traja kakih 20 minut, in tudi epikutano testiranje, pri katerem je treba obliž z alergenom na hrbtu nositi dva dni, reakcija pa se odčita 48 in 72 ur po aplikaciji alergena. Teoretično pravim zato, ker ne vem, da bi to kdaj opravljali na kliniki, je pa logična po analogiji z drugimi alergološkimi testi in je navedena v tujih virih. Poleg tega se bojim, da po testiranju ne bi bili nič kaj bolj pametni, saj bi pozitivna reakcija le potrdila tisto, kar že sumite oz. veste, po drugi strani pa nas vsaka preiskava včasih pusti na cedilu in je lažno negativna. V tem primeru se spet zanašamo na pacientovo ugotovljeno povezavo težav in stika z alergenom. Če bi si testiranja vseeno želeli, je pa verjetno najbolje, da se zaradi fleksibilnosti in diskretnosti obrnete na kakšen manjši (zasebni) center. Zanimivo bi bilo vedeti tudi, ali imate podobne težave na drugem področju kože ali sluznice (npr. v ustih), če na tem mestu pride do izliva. Načeloma bi težave ob preobčutljivosti na spermo pričakovali vsaj tudi v ustih, kjer je povrhnjica tanjša kot na koži in alergen skoznjo lažje prodira; ni pa nujno, saj se semenska tekočina v ustih gotovo zadrži krajši čas kot v nožnici.

Pri preobčutljivostih (alergijah), ki jih ne znamo dokončno pozdraviti, je edina vzročna terapija izogibanje alergenu. Tuji viri navajajo tudi desenzibilizacijo, ki je pri nas nimamo. Koliko morebitna preobčutljivost na semensko tekočino vpliva na možnost zanositve, se mnenja razlikujejo. Če gre za hudo alergijo, npr. s sistemsko reakcijo (izpuščaj po vsem telesu, težko dihanje, padec krvnega tlaka – da, tudi to je mogoče zaradi preobčutljivosti na partnerjevo spermo!), navajajo možnost umetne oploditve. Simptomatsko (tj. za lajšanje težav) pa je v takem primeru bolj kot antimikotik smiselno uporabiti kombinacijo antimikotika in kortikosteroida (Lotriderm), ki bo težave umiril bistveno hitreje. Dolgoročnejša rešitev pa je uporaba kondoma, kolikor je za vas to pač mogoče.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni!

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor in čas, ki ste ga posvetili reševanju moje težave. Želim dodatno pojasniti svojo definicijo nezaščitenega spolnega odnosa zgoraj: s partnerjem imava spolni odnos brez kondoma, vendar NE pride do izliva semenske tekočine v nožnico, ampak do umika partnerjevega penisa iz nožnice pred izlivom sperme. Se pravi, da vnetje sproži že sam kontakt s partnerjevim penisom in ne z njegovo semensko tekočino. Na njegovo spermo drugače nimam nobene reakcije, če pride v stik z mojo kožo ali sluznico v ustih. Naj poudarim, da z nobenim od prejšnjih partnerjev nisem imela nobenih podobnih težav, pa tudi moj partner ne s svojimi prejšnjimi partnerkami.

Vnetje, ki se pojavi nekaj dni po odnosu, ima naslednje značilnosti: močna srbečica, rdečica, oteklost spolovila in cela kolonija glivic (izcedek je brez vonja, gre le za kose glivic), ki se mi razrastejo v neverjetno kratkem času in mi jih ginekolog očisti z boraksom, saj so glivične obloge v nožnici prevelike, da bi se jih dalo pozdraviti le s Canestenom. Bris nožnice v času vnetja pokaže le prisotnost gliv kvasovk, bris nožnice v času brez vnetja je negativen (nobenega znamenja bakterijske vaginoze, mešana vaginalna flora, prisotnost lactobacilov). Glede na pogostost tovrstnih vnetij, kjer je potrebno obloge glivic najprej mehansko odstraniti, nato pa jemati oboje, sistemski in lokalni antimikotik, si lahko predstavljate moj obup ob tako pogostih obiskih ginekologa in jemanju zdravil.

Mislite, da bi bilo vseeno smiselno testiranje na občitljivost na partnerjevo semensko tekočino ali ob mojem dodatnem opisu težav vidite kakšno drugo možnost?

Za vaš odgovor se vam že naprej najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav,
Koncilija

Pozdravljeni!
Imam podobno težavo. Stara sem 35 let. Že pred nekaj leti se mi je prvič pojavilo glivično vnetje v nožnici. Zdravila sem ga s Canestenom (po navodilih ginekologa). Takrat sem imela drugega partnerja in le občasne spolne odnose. Sedaj se mi takšno vnetje pojavlja večkrat, skoraj vsak mesec, praviloma kak teden pred menstruacijo, ne pa nujno takrat.

Imam izcedek, smetanasto bel ali rumenkast, ko je hujši, pa je celo rjavkast, ko se posuši na spodnjem perilu. Včasih me peče, včasih tudi zelo srbi, včasih je izcedek brez vonja, včasih pa ima vonj “po ribah”. Težave si lajšam s Canestenom, res pa je, da nisem dosledna in se mažem le takrat, ko so težave (ne pa potem še par dni, dva ali trikrat na dan). Mož je do zdaj (cca 1 leto sva skupaj) imel le enkrat pekoč občutek na penisu, sicer nima težav.

Je morda vzrok to, da sem si pred časom mednožje brila v celoti, torej tudi na notranji strani sramnih ustnic? Dlake so zato zdaj močnejše, občasno si še vedno obrijem vse – z britvico. Par dni po britju, ko dlake malo zrastejo, me dražijo, ker so pač močne in takrat se mi pogosto pojavi še vnetje.

Pa še eno vprašanje imam: pri spolnem odnosu potrebujem precej spodbude in časa, da se dovolj navlažim. Zadnjič sem se npr. namazala s Canestenom (pač obdobje zdravljenja), pa sva potem vseeno imela spolni odnos in bilo je krasno, ker je že od začetka teklo tako gladko 🙂 Vem, da Canesten vsekakor ni primeren lubrikant, tako je pač naneslo – je kaj narobe?
Zanima pa me, kakšen naraven lubrikant bi lahko uporabljala – npr. olivno olje, ognjičevo kremo ali kaj podobnega? Ne bi se rada mazala s kupljenimi umetnimi kremami.

Hvala za nasvete!

Spoštovani,

glede na vaš obširnejši opis gre za zelo značilna glivična vnetja. Sperma tukaj nima nobene vloge in tudi testiranje nima smisla.

Če ste izločili vse že večkrat naštete poslabšujoče dejavnike (antibiotiki, kontracepcijske tablete, sladkorna bolezen itd.) ter se držite navodil, ki ste jih opisali zgoraj, lahko žal rečem le, da imate smolo in ste ena od tistih žensk s ponavljajočimi se glivičnimi vnetji brez znanega razloga. Priporočam daljši čas (tj. verjetno več tednov, morda več mesecev) uporabo uravnavalca nožničnega pH, sprva vsak dan, po nekaj tednih poskusite zmanjšati uporabo na dva- do trikrat tedensko. V poštev pride tudi jemanje antimikotičnih tablet, pa ne vsak dan, zadoščati bi moral Diflucan enkrat tedensko.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani,

omenjate nožnično vnetje in mazanje … ali mažete le zunanje spolovilo ali tudi nožnico? Nožnično vnetje se namreč običajno zdravi z vaginaletami; če nožnico le mažete (po možnosti s prstom), vanjo verjetno ne spravite dovolj kreme, da bi vnetje pozdravili, zato pogoste ponovitve niso nič čudnega. (Je pa tudi res, da se nekaterim ženskam glivična vnetja ponavljajo tudi, čeprav se vmes čisto pozdravijo.)

Kratke dlake, ki izraščajo po depilaciji, pogosto delajo težave. Zato se bodisi depilirajte vsak dan bodisi si dlake pustite dolge, da bo težav manj.

Canesten kot lubrikant nikakor ne škoduje in je vaša terapevtska aplikacija čisto ustrezna. 🙂
Od naravnih lubrikantov se lahko poslužite pravzaprav vsega, kar bi dali tudi v usta, le sladkih stvari se izogibajte, saj glive ljubijo sladkor in bi se lahko hudo namnožile.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljene,

imam 44 let in zadnjih nekaj let podobne težave. Po spolnem odnosu, imam naslednji dan vnetje nožnice. Res sem obupavala, porabila na tone canesten vaginalet in končno našla način, da preprečim te muke.

Po spolnem odnosu vedno apliciram v nožnico vaginaleto, ki uravnava ph. Ali je to floragin, ginofilus ali pa vitagin C. tisto, kar imam pač doma in pomembno je, da ne čakam do naslednjega dne.

Če to opravim pravočasno, se mi vnetje ne pojavi. Mogoče bom s tem simpel nasvetom kaj pripomogla k odpravi muk sotrpink.

Lep pozdrav.

Čer jaz imam pa tako težavo že kar 15 let,sedaj ko sem starejši je malo bolje samo še vseeno grdo.Takole je med nogami pod modami imam rdečkasto rjavo črno kožo ,mazal sem z canestenom,fenistilom itd itd,pri zdravnici sem dobil samo ta napotek SHUJŠAJJJJ pa čeprav nism zelo debel,kaj lahko naredim,vedno me je groza ko pogledam to in se poleti ne upam nositi zelo kratke hlače ker me je sram da ne bi videli,prosim za pomoč lp odgovor če je možno na email

Spoštovani,

brez pregleda težko rečem, kaj je vzrok vaši težavi in ali bi se kaj dalo pomagati. Koža je zelo pogosto temneje pigmentirana na mestih kožnih gub in če vaša zdravnica svetuje hujšanje, je verjetno zato, ker je tam – morda samo lokalizirano – razporejeno razmeroma več maščevja, kar prispeva k vašim težavam. Skratka, če imate močna stegna, ki se nenehno drgnejo, in potem čez vse skupaj visijo še moda, je to pri ljudeh, ki so nagnjeni k takemu vzorcu kožne reakcije, popolnoma dovolj, da se pojavijo pigmentacije. Takole na daljavo torej lahko le pritrdim nasvetu vaše zdravnice in dodam še to, da se čim bolj izogibate drgnjenju (ozke hlače). Za kaj več bi bil potreben pregled. Čudežne kreme, ki bi vam olajšala težave, pa žal ni.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

stara sem 24 let in imam ponavljajoča se vnetja. Trenutno imam rjav izcedek z nekaj krvi vmes, bolečine med spolnim odnosom, bolečine v spodnjem delu trebuha, občutek je pekoč in malo srbeč. Ne uporabljam mil pri tuširanju, le vodo. Canesten ter druga zdravila so mi pomagala le dokler sem jih jemala. Nedolgo nazaj sem šla na pregled, spet zaradi vnetja pa mi je ginekologinja rekla naj se na intimnih predelih ne brijem, ke naj bi to bil vzrok prenosa bakterij. Ampak jaz sem se takrat le slučajno, drugače se nekajkrat na leto. Kako bi se lahko znebila teh težav?

Lep pozdrav

Spoštovani,

o takih in drugačnih vnetjih smo po dolgem in počez pisali že na vse načine, tako da lahko splošne informacije o vnetjih preberete pod zgornjim nizom in v nekaterih drugih temah (pomagajte si z iskalnikom). Vedno lahko poskusite z uravnavalcem nožničnega pH, ki se dobi brez recepta v lekarni. Rjav izcedek je znak krvavitve iz rodil, kar je v domeni ginekologa, prav tako bolečine v trebuhu.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Zdravo,
imam podoben problem. Po vsakem spolnem odnosu z istim patrtnerjem se mi pojavi vnetje, velikokrat ga zaustavim z nanosom Multigyn gela in/ali tetraboratis globulami takoj po spolnem odnosu, vendar se vseeno vnetje ponavlja vsak mesec, kdaj pred, kdaj po menstruaciji, kdaj tudi v casu ovulacije ali med menstruacijo, kdaj takoj po spolnem odnosu. Ce spolnih odnosov nimam, do ventje ne pride.
Trenutno bom poskusila s kuro Rojazol (1 teden) in vagisan (7 dni za uravnavanje in krepitev Ph), vendar imam obcutek, da tudi to ne bo pomagalo ali pac.

Ker bi tudi sama rada zanosila me zanima, ce si morda nasla kaksno resitev.

Naj omenim, da sem 1 leto bila na striktni anticandidni dieti, ze leto dni jem probiotike, bila sem na bioresonanci, (ki je zadevo malo milila).
Poskusila sem tetraboratis (to je trenutno najboljsa stvar za preprecitev nastanka gliv, canesten, ki mi je noznico precej osusil, preventivne globule Dr. Gorkica, Diflucan, ki name ocitno nima ucinka).

V spolnosti sicer uzivam. (Hvala bogu me med spolnimi odnosi ne pece – oz redko, v primeru, da noznica ni dovolj navlazena.

Pomagala sem si tudi z medicinsko hipnozo, prebrala mnogo forumov, vendar vse zgolj omili tezave. 🙂

Sprejela sem dejstvo, da sem bolj nagnjena k vnetjem (morda je razlog tudi ta, da je moj partner malo bolj obdarjen).

Vsekakor ne obupujem in iscem resitve.

Za kakrsen koli nasvet bom hvalezna.

Spoštovani,

v danih okoliščinah vam težko ponudim še kaj, česar sami še niste preskusili in ne bi poznali vrednosti ukrepa. Če diflucan ne deluje, dvomim, da so problem glive ampak mora bit še kaj drugega. Morda drobne poškodbe površine nožnice, ki so vedno hvaležen teren za razvoj vseh mogočih klic, tudi gliv. Morda proti poškodbicam ali za njihovo hitrejše celjenje poskusite še s Cicatridina, vaginalno kremo na osnovi hialuronske kisline.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close