Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Ponavljajoča se diareja/driska

Ponavljajoča se diareja/driska

Pozdravljeni!

Na Vas se obračam, ker imam vprašanje, ki me zelo mori. Moj fant ima vsaj enkrat na teden močno drisko ( tudi po 2-3 ure sedi na wc-ju), ki jo spremljajo še bolečine v trebuhu/črevesju. Takoj ko se pojavijo bolečine vzame Linex, ki celotno situacijo malo omili. Pri osebni zdravnici mu je bila odvzeta kri, ki ni pokazala nič posebnega. Zelo me skrbi, da ne bi bilo kaj hujšega. Ne glede na to kaj poje se enkrat v tednu, ponavadi ob vikendih pojavi driska. Zdravnica ga je sicer poslala na gastroskopijo, vendar je tam čakalna doba zelo dolga.

Mi lahko kdo kaj svetuje oziroma pomaga pri nastali situaciji.
Že vnaprej se zahvaljujem za kakrnkoli odgovor.

Lp, O

Kadar ima vaš fant težave bo lahko črevesje umiril z zeliščnimi čaji (janež, kumina, kamilice – poznano pot Bebi čaj) in prehrano kot je riževa sluz in prepečenec. Uživa naj probiotična živila (npr. probiotični jogurt), da čim prej vzpostavi spet mikrobno ravnotežje v črevesju.
Vendar pa glede na težave kot jih opisujete bi jaz prosila zdravnico, da bi ga napotila še na pregled črevesja (kolonoskopijo).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni.

Ze nekaj let opazam,da po zauzitju mesa cca. Pol ure po obroku dobim krce v trebuhu,bolecino in nato se pojavi driska. Driska je samo 1x do max 2. Potem pa je use normanlo,bolecine in krci izginejo. Zakaj se to pojavi? Je lahko nevarno? Pozabila sem omeniti da se to pojavi ko nejem kruha zraven.. Ce jem kruh teh tezav ni.
Stara sem 28 let.

Hvala za odgovore in lp

Ali se vam to pojavlja pri vseh vrstah mesa in vseh oblikah priprave? Je enako če jeste ribe ali govedino?
Očitno gre za neko netoleranco vašega organizma na meso oziroma na bolj “koncentrirano” mesno hrano. Kruh (morda tudi kakšno drugo OH živilo?) pa to na nekako razredči in očitno to ublaži reakcijo vašega organizma.
Ste mogoče že kdaj izvedli kakšno testiranje preobčutljivosti na določena živila? Bi vam priporočala.
Iz opisanega je videti, da vaše telo samo meso zavrača. Če mi lahko napišete morda malo bolj podrobno ali velja to za vse vrste mesa, v vseh oblikah, ali se to ne pojavi če dodate tudi riž/krompir ali tako učinkuje samo kruh….kako je če dodate kuhano zelenjavo?
Sicer pa je bolje, da se takšni obliki prehrane izogibate in meso vedno kombinirate še z ogljikohidratnimi živili ali pa ga nadomestite z drugimi z beljakovinami bogatimi živili.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close