Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb Ponavljajoča glivična vnetja

Ponavljajoča glivična vnetja

Pozdravljeni,
vem da je bilo na to temo napisanega že veliko, vendar nekako odgovora na moj večni problem nisem zasledila.
Imam namreč problem s ponavljajočimi glivičnimi vnetji spolovila. Ta problem največkrta nastane po spolnih odnosih, včasih pa tudi kar tako. Glivična vnetja se mi ponavljajo praktično 2x na mesec. Ginekologinja mi vedno predpiše Canesten globule, dobila sem tudi že Diflazon s katerim sva se zdravila tudi s partnerjem, vendar pomaga samo za kratek čas. Vstavljala sem si tudi kremo Dalacin (za bakterijsko vaginozo). Nosim vedno bombažno spodnje perilo, nosim v glavnem samo krila, da oblačila niso pretesna, z jedilnika sem črtala vsa živila, ki so iz bele moke, sladkarij praktično ne jem.
Oba s partnerjem sva naredila test za SPB, ki pa je bil pri obeh negativen. Poiskusila sem praktično tudi vsa sredstva, ki se dobijo brez recepta (Multigyin, Vagisan ipd.), vendar se stanje ne izboljša.
Za kakršen koli nasvet Vam bom izredno hvaležna.

Lepo vas pozdravljam!

Spoštovani,

postavili ste mi vprašanje skorajda za Nobelovo nagrado. 😉 Prebrali in naredili ste praktično že vse, kar je o ponavljajočih se glivičnih vnetjih znanega. Ponavljajoča se vnetja hudo grenijo življenje nekaterim ženskam in včasih se tudi zdravniki počutimo nemočno, ko ista pacientka spet pride s poslabšanjem. V primerih, kot je vaš, se zdravnik lahko odloči za dolgotrajnejše zdravljenje s tabletami flukonazola (npr. Diflucan 150 mg enkrat tedensko več tednov ali mesecev). Če jemljete kontracepcijske tablete oz. uporabljate kakšen drug hormonski preparat, jih za nekaj mesecev opustite, da boste videli, ali je kaj razlike. Sicer pa vam preostane “epizodno” zdravljenje vsakega poslabšanja posebej. Pri tem vam svetujem, da začnite čim prej, torej že ob prvih znakih, ker boste težave tako lažje ukrotili. Nekatere ženske povedo, da pomaga preprečiti vnetje, če se po spolnem odnosu umijejo in namažejo s Canestenom (zunanje spolovilo in nožnica, do koder se doseže s prstom). Od uravnavalcev nožničnega pH se ne pričakuje, da bodo po enkratnem zdravljenju dolgoročno “uredili” mikrobno okolje v nožnici tako, da težav ne bo nikoli več. Poskusite jih uporabljati daljši čas, morda od začteka vsak dan, potem vsak drugi dan in postopoma še redkeje.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor. Imam pa še eno vprašanje, vendar nisem prepričana, če ravno spada v vaše področje.
Nekje sem zasledila, da lahko ginekolog izpira nožnico, da zmanjša rast glivic. Ali se spira z navadno vodo ali s kakšnim posebnim preparatom? V kakšnem primeru se odloči za to izpiranje? Zanima me tudi, če morda veste kje opravljajo ta izpiranja, saj dvomim, da mi bo moja ginekologinja to pripravljena narediti?
Hvala vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Kot je že moja predhodnica pisala imam tudi jaz težave s ponavljajočimi glivičnimi vnetji spolovila, in to že kar eno leto. Zadeva postaja vedno bolj neprijetna in moteča. Zdravila sem se že s Flukanozol in Sporanox kapsulami, vendar je bil učinek kratkotrajen. Da ne govorim o Canesten globulah in kremi, kar je pri meni v redni uporabi. Poizkusila sem tudi Multigyn prho, Kolorex kremo, Kandidol olje, vendar vse brez učinka. Zadnje čase pa me poleg vnetja spremlja tudi srbenje spolovila. Kar je poleg izcedka zelo neprijetno. Proti srbenju mi ne pomaga nič razen kamilic in kombinacije Cnesten kreme in Bepanthen Plus kreme. Opustila sem celo kontracepcijo, pa ni nič boljše. Počasi postajam čisto obupana, saj vpliva na moje spolno življenje.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za kakšen koli nasvet.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

ker sem prebral oz zasledil, da je to “ženska bolezen”, me zanimata naslednji 2 vprašanji.
Prvo bi vprašal, ali je mogoče, da se to ponavlja pri moškemu?.. (ali gre samo za netemeljito “ozdravitev” že prejšnega obolenja).. Namreč s prejšno partnerko(5 let) sva imela pogoste probleme s tem. Sedaj sem samski in brez spolne aktivnosti zadnjih 5 mescov(ironija je, da je to glavni razlog ampak pustimo). V teh 5 mesecih sem bil 2 meseca kompletno brez kakršnekoli oblike spolnosti. Takrat je bilo stanje perfektno. Sedaj, ko sem prebolel močnejši prehlad(padec imunskega sistema) se je stanje povrnilo(sicer ne gre za močno vnetje.. vnetje je isto kot proti koncu zdravljena). Na splovilu se koža LE ob močnem dotiku lušči pa še to čisto malo..(v nasprotju kadar je vnetje močno in se koža lušči neprestano). Drugo vprašanje pa se tiče preventive.. Bral sem mali miljon “člankov” o preprečavanju glivic pa so se ti ponavadi nanašali na ženski spolni organ.. Zdravnica mi je enkrat predlagala uporabo hrastovega lubja a takrat je bilo vnetje močno. Ali bi občasno izpiranje z hrastovim lubjem in mogoče celo občasnim mazanjem s kremo bepanthem glivice preprečilo?… ali na koncu glivice niso vzrok vsega tega?..

Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Stara sem 21 let in se mi je prvič pojavilo glivično vnetje nožnice. Imam namreč kar obilen izcedek, malce me srbi in pojavljajo se mi manjše razjede okrog vhoda v nožnico. Včeraj sem si kupila canesten kremo in vaginalete. Danes pa sem opazila poleg izcedka še prisotnost krvi. Je možno da nastanejo ranice tudi znotraj nožnice? Bi morala obiskati ginekologinjo ali naj prvo izvedem terapijo z vaginaletami in canestenom??

LP!

@Katarina3:
Izpiranje sluznice se običajno opravi z antiseptikom, ki je namenjen tej površini. Poseg ima smisel takrat, kadar je v nožnici veliko izcedka oz. je močno obložena in je treba očistiti ta izloček, da bo imela lokalna terapija sploh smisel (podobno kot npr. rano očistimo gnoja, da bolje celi). Poseg lahko opravi vsak ginekolog in posebnega specializiranega “centra”, kjer bi to posebej opravljali, ni (to je osnoven poseg, kot je npr. čiščenje rane ali izpiranje ušesa ipd.) Če v nožnici ni veliko oblog, posega ne delamo, ker ne gre za terapevtski ukrep, ki bi zmanjšal ponovitev vnetij. V tem primeru bi uporabili antiseptične vaginalete (npr. boraks glicerin).

@elcka:
Popolnoma vas razumem, da ste obupani in po spletu brskate za nasveti, vendar sem vse, kar v zvezi s tem lahko storimo, na fourmu že popisala (prosim preglejte stara vprašanja z iskalnikom, nekateri odgovori so tudi pod drugimi temami). Včasih se odločimo tudi za dolgotrajnejše zdravljenje s peroralnim antimikotikom, morda ste kandidatka za to terapijo. Pri vas bi opozorila edino na to: lokalni antimikotiki (Canesten) lahko in (pravzaprav ne tako redko) povzročijo iritacijo – draženje – ali (to pa redkeje) celo kontaktno alergijo. Ni nujno, da se je to zgodilo pri vas, vendarle pa bi v vašem kontekstu razmišljala o prekinitvi uporabe lokalne terapije in uporabi sistemskega antimikotika.

@slooovenc:
Večina prispevkov o glivičnem vnetju spolovila se nanaša na ženske, ker imajo one težave zelo pogosto, moški pa zelo redko. Seveda se lahko glivično vnetje ponavlja pri obeh spolih. Kvasovke so pogost prebivalec naših sluznic in se jih z ničemer ni mogoče dokončno znebiti, in to tudi ni treba. Težave povzročajo le, kadar se pretirano razrastejo.

Negovalna krema, kot je Bepanthen, pomaga sluznici pri vzdrževanju pregradne funkcije, ne morem pa vam pritrditi, da bi lahko vedno preprečila glivična vnetja. Poparek hrastovega lubja naj bi imel blago protivnetno delovanje. Pred leti, ko v lekarnah ni bilo drugih antiseptičnih in adstringentnih pripravkov, je bilo v široki uporabi in zelo priljubljeno, pa tudi danes ga imajo radi pacienti, ki si ne želijo uporabljati sinteznih (“umetnih”) farmacevtskih proizvodov. Če vam je ideja o tem všeč, ga mirno lahko uporabite, tudi v fazi močnejšega vnetja. Ne gre pa za čudežen pripravek in ga lahko tudi izpustite, če vam ni do prekuhavanja, precejanja in vsega s tem povezanega dela.

Zelo pomembno pa je naslednje. Pri moškem s ponavljajočim se glivičnim vnetjem spolovila je treba obvezno izključiti sladkorno bolezen in hujše motnje imunosti (pregled krvne slike, testiranje za HIV) . O tem se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom. To seveda velja v primeru, da je diagnoza glivične okužbe pri vas zanesljiva. Težav namreč niste opisali, na spolovilu pa se lahko občasno pojavlja tudi kakšna druga dermatoza (kot se sprašujete tudi sami). Tega na daljavo ne morem oceniti, se pa posvetujte z osebnim zdravnikom, ki se bo odločil, ali potrebujete pregled pri dermatologu. Če boste napoteni k dermatologu, se kakšen teden dni pred pregledom ne mažite z ničemer (niti z negovalnimi kremami ne).

Če bi pri vas dejansko šlo za ponavljajoča se glivična vnetja, je treba ukrepe prilagoditi individualno. Nisem še srečala moškega pacienta s ponavljajočimi se glivičnimi vnetji spolovila brez kakšne osnovne bolezni (najpogostejša je sladkorna bolezen). Pri enostavnih primerih svetujem umivanje z vodo in milom, nato mazanje s Canestenom po vsakem spolnem odnosu; če so težave trdovratnejše, se odločimo za zdravljenje s tabletami daljši ali krajši čas.


@uR
ŠKA:
Primes krvi v izcedku v vašem primeru ne pomeni, da morate nujno h ginekologu. Opravite terapijo, kot ste se pravilno odločili. H ginekologu se napotite, če bodo težave hude, če bodo vztrajale dolgo časa in če vaše samozdravljenje ne bo imelo učinka.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni!

Tudi sama imam težave s ponavljajočimi vnetji.

Zanima me bolj natančno terapija s sistemskimi antimikotiki, kdo pride v poštev za to, kateri so to antimikotiki, ali se jih dobi na recept itd.

Namreč sama imam od februarja dalje na vsake dva meseca težave s kandido, zdravim se s canestenom kadar so težave a se zadeva vedno vrne, včasih celo s krvavitvijo pri spolnih odnosih, ker je nožnica tako razdražena. Prenehala sem uporabljati mila, zdaj jamljem preventivno Lactogyn 1 na dan, trenutno par dni, jemati jih moram tri mesece. Začela sem nositi samo bombažno perilo. Jemljem KT Yaz, drugih težav zaradi njih nimam, nisem pa poskusila še z vsemi temi možnimi rešitvami, tako da še ne želim opustiti KT.

Hvala lepa za vaše odgovore.

Spoštovani,

pri ponavljajočih se glivičnih vnetjih, ki jim z lokalno terapijo (vaginaletami in svečkami) nismo kos, se odločimo za antimikotik v tabletah. Gre za učinkovino flukonazol v enkratnem odmerku 150 mg. Zdravilo se dobi samo na recept. Pri nekaterih ženskah z zelo trdovratnimi vnetji predpišemo flukonazol enkrat tedensko daljši čas. Bolj kot lactogyn vam svetujem katerega od uravnavalcev nožničnega pH, ki se vstavi v nožnico (npr. Gynophylus, Floragyn, Feminella vagi C ipd.), lahko tudi v jogurt namočen tampon čez noč – sprva pet do sedem dni zapored, nato občasno po potrebi.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljena dekleta,

želela bi napisati nekaj stavkov o svojem boju s kroničnimi glivičnimi vnetji. Skoraj leto dni sem se vsak mesec borila proti glivičnim vnetjem, vsak mesec brez izjeme.
1. Prvo glivično vnetje se mi je pojavilo še pred začetkom jemanja kontracepcije, ki naj bi bila eden izmed glavnih vzrokov. Takrat sem težavo odpravila kar s Canestenom. V času nejemanja KT se mi je vnetje ponovilo še enkrat, morda dvakrat. Potem sem začela s KT zaradi aknaste kože in začele so se prave more…

2. Ko sem dobila glivice drugič, sem si spet pomagala s canestenom, a ker je bilo vnetje prehudo, sem obiskala ginekologinjo, ki mi je predpisala Gyno-Daktarin, in razno razne gele/kreme za vzdrževanje primernega phja nožnice. Polna upanja sem preizkusila vse izdelke, ki mi jih je priporočila, se zdravila z Gyno-Daktarinom in mislila, da je to to…

3. Čez natanko en mesec se je vnetje ponovilo, tokrat je bilo še huje. Ker sem imela doma Še vedno celo škatlico Gyno-Daktarina, sem se pozdravila sama, tokrat že nekoliko bolj skeptična glede trajne odprave glivic.

4. ko se mi je vnetje ponovilo še tretjič zapored, spet čez en mesec, sem se odločila ponovno obiskati ginekologinjo. Povedala sem ji, da po navodilih uporabljam čisto vse izdelke, ki mi jih je priporočila, da Gyno-Daktarin prav tako jemljem po naročilu, a da se mi glivična vnetja neprestano ponavljajo. takrat me je brez pregleda odpravila z receptom za še več škatlic Gyno-Daktarina, ki naj bi ga preventivno jemala 2x na mesec PREDEN se mi vnetje pojavi in navodili, naj se striktno izogibam sladkorju, beli moki, enostavnim ogljikovim hidratom.

5. Kljub zmanjšanemu vnosu sladkorjev, vsem preventivnim ukrepom itd. so se mi vnetja vztrajno ponavljala vsak mesec brez prestanka. Bila sem čisto obupana in to tako, da sem na koncu prenehala z jemanjem KT. Kdo bi si mislil – vnetja so se mi ponavljala še naprej, sicer so bila veliko blažja in so se pozdravila veliko hitreje, ampak bila pa so.

6. Kmalu so se mi ponovno pojavile akne, kar je bilo še slabše. Spet sem razmišljala o začetku jemanja KT.

In kaj mi je pomagalo v boju proti glivicam tako učinkovito, da imam pred njimi mir že pol leta, odkar uporabljam to metodo? In naj omenim, da jem kar koli hočem, čokolado, testenine, sladkarije, res nobenih omejitev, ponovno jem KT zaradi aken (ki so zdaj že začele izginjat) in ne uporabljam več nobenega “preventivnega ukrepa” proti glivicam kot so raznorazni Multi-Gyn geli, Gyno-Daktarin globule, globule za uravnavanje ph ipd.
Ta skrivnost je naravno narejeno kislo mleko iz domačega mleka z uporabo kristalov, ki vsebujejo koristne bakterije. Sprva sem v mleko namočen tampon v nožnico vstavljala vsako noč ves teden, nato en teden pavze in nato spet en teden vsako noč, zdaj pa zadostuje le cca. 2x mesečno po tri noči zaporedoma. 🙂 (in preventivno po kakšni res oblini sladkorni bombi, če kdaj res nekoliko pretiravam.) Kakor koli ogabno se morda sliši, to je EDINA, ampak res EDINA stvar, ki mi je pomagala glivice POPOLNOMA odpraviti. Nimam jih niti v najbolj stresnih obdobjih, niti po pojedeni veliki porciji sladoleda (včasih sem jih po taki hrani dobila takoj).
Je pa res pomembno, da je kislo mleko DOMA pridelano, meni probiotiki iz trgovin niso nič pomagali, sicer pa obstaja mnogo člankov o tem, da je večina bakterij v probiotikih tako ali tako mrtva zaradi postopkov obdelovanja. Sem poskusila isti postopek s probiotiki (tampon v nožnico), pa je bilo popolnoma brez učinka…

No, to je moja izkušnja in če bo kateri v pomoč, sem jo rada delila z vami. 🙂

Pozdravljeni,

hvala, ker ste svoje izkušnje delila z nami.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Zivjo @coop,

zanima me kje ste vi dobila to super domace kislo mleko, vredno se mi zdi poskusiti, sploh zaradi vasih tako pozitivnih izkusenj.

Hvalain lep pozdrav!

New Report

Close