pozdravljeni,
stara sem 24 let in sicer zdrava. nikoli nisem imela nikakršnih težav s prebavili. lani pa sem se zgleda okužila z nekim virusom (v službi nas je več naenkrat zbolelo), dobila sem hude krče in imela sem hudo, vodeno drisko. to je trajalo dan, dva. od takrat naprej opažam, da imam veliko bolj občutljivo črevesje, saj mi že živčnost ali napačna hrana sproži blažjo drisko. od takrat sem tudi pobrala že vsak možen virus (predvidevam, da je virus, ker se je okužilo več sodelavcev), ki je razsajal, tako da sem v zadnjem letu imela 2-3 zelo hude vodene driske (drugih simptomov ni, me pa te hude driske položijo v posteljo za skoraj teden dni). predvidevam, da je tista prva driska sprožila neko neravnovesje v črevesju, zato sem postala tako dovzetna za razne okužbe, ki razsajajo. mi lahko priporočite, kaj lahko sama storim (določena prehrana, kakšna dopolnila, probiotiki??).
hvala,
nina
POzdravljeni,
imam itoleranco na laktozo in sumim tudi, da težko prebavljam beljakovine (jajca). Drisko imam, če pojem čokolado, masten krompir, jajca, piščančje meso, gresine…Zanima me ali je možno, da tudi krompirja normalno ne prebavim? V blatu so bili koščki krompirja!
Zadnje časa ugotavljam, da lahko jem zgolj Kruh (najbolje da temen), razne oreščke, meso, jagode, maline in že skoraj se seznam zaključi.
Kaj se da postoriti in kaj bi lahko bilo pri meni narobe, da sem tako alergičen na hrano?
Pred kratkim sem bil na UZ trebuha, kjer so rekli, da so vsi organi normalni.
lp
Damjan
Spoštovani!
Intoleranca za laktozo je težava, ki se kaže s tem, da se driska pojavi, če zaužije človek večjo količino mleka oz. mlečnih izdelkov ali proizvodov, ki vsebujejo laktozo. Za manjšo količino laktoze namreč telo ima encime in ni driske, ko pa se kritična količina preseže, pa so težave. Ostala hranila imajo svojo pot presnove in si ne konkurirajo. Prave nutritivne alergije je malo. Bolj pogosto gre za kompleksnejše dogajanje.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Morda bi vseeno šel do zdravnika na preiskave, predvsem v smer izključevanja celiakije in drugih razlogov za dlje trajajočo drisko. Lahko gre za intoleranco za kakšno snov, ki je prisotna v različni hrani. Lahko gre za psihosomatske motnje, ki so najpogostejše.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
POzdravljeni,
bolečine na levi strani na boku so se zmanjšale.
Se je pa sedaj bolečina nekako preselila na hrbet na levo stran. Ko grem na WC bolečina skoraj izgine in mi je boljše. Če ležim na levi strani me začne vse boleli in se moram obrniti nazaj na hrbet. Zoperno je ker še zmeraj čuttim bolečino, ki je nebi smelo biti.
Tako UZ in konoloskopija (pred letom dni) nista pokazala nič posebnega.
Ne vem kje vse je lahko vzrok bolečine. Ali bolečina lahko izvira iz hrbta ali živčev, čeprav mi bolečina popusti, ko grem na veliko potrebo? Ali je lahko kje drugje vzrok kot črevesje, če ne morem spati na levem boku in mi postane slabo ob tem položaju?
Driska ni več že dva tedna!
lp
Damjan
Pozdravljeni,
Da si sposodim temo bom napisal kar celo zgodbo. Star sem 23 let, pred 1 letom sem zbolel z zelodcem zaradi mrzle pijace sem si unicil zelodec. Od takrat imam zlo obcutliv zelodec, bil sem ze na gastroskopiji pa ni pokazalo nic zato se morem paziti kaj pojem in pijem ker se mi zelodec kmalu uname in imam spet tezave. No od takrat ko sem zbolel za zelodcem so se mi pojavili tudi problemi z cevesjem. Zacelo se je z vetrovi ob vecerih, obcutek ko da (dirkajo po moje crevesju) razdrazeno crevo, obcasno tiscanje v spodnem delu ko sem sel na blato je to minilo (tega zdaj ni vec). Nato se je pojavila driska velikokrat sem imel drisko ampak ne tako da traja nekaj dni ampak samo 1 dan ubistvo me je samo zagrabil krc in me pregnalo (zvecer) in potem je bilo dobro. Zacel sem se ukvarjati z sportom (fitnes) 4 mesece, zacel sem jesti sportno hrano (dieta) velik beljakovin in OH nic cukra itd.., zacel sem jemati beljakovinske dodatke in driska je izginila. 5 mesecev sem imel popovni mir ampak vseeno razdrazenost crevseja je ostala. Nehal sem z fitnesom ker ni bilo vec casa in z jemanjem beljakovin in zacelo me je spet preganjati. Najprej sem sem sumil da ce sem pojedu vecje kolecine sladkega me je to pregnalo ampak sam nevem. Sadja, zelenjave nesmem nic pojes ker me takoj prezene zato se jih izogibam. Blato je drugace cisto normalno vsak dan grem redno na blato vcasih opazim da je slabo predelana hrana v blatu. Problemi so samo zjutraj ali pa zvecer ces dan se zadeva umiri in je vcasih tudi po 1 mesec cisti mir nato pa imam spet probleme. Zacel sem piti ingverjov caj in zadeva pomaga nimam krca preden me prezene samo crevo se razdrazi in me pritisne na blato. Kaj bi to lahko bilo. Veliko vplivajo tudi zivci odkar imam probleme z zelodcem(sluzba, itd..)
pozdravljeni
težave so najverjetneje v sklopu sindroma iritabilnega kolona – poglejte si zapise na inetrnetu. za dokončno opredelitev težav pa vam priporočam kolonoskopijo.
lp
Najlepsa hvala za odgovor. Kolonoskopijo se zelo bojim ker vem da je zelo neprijetno ze ko sem opravljal edoskopijo ERCP ni bilo za zdrzati. Pozabil sem povedati se da vcasih ko imam trse blato in debelo si obrisem kri na wc paperu ampak takrat me boli tudi “rincek” vcasih opazim da imam na rincku bulico ki boli in izgine sam to je zlo redko. Vsej verjetnosti imam tudi zlato zilo ki mi pri tsem blatu poci zilica in zakrvavi (moja diagnoza). Da bi opazil kri v blatu tega pa se nisem.
Pozdravljeni,
Kolonoskopija je vsekakor manj neprijetna kot ERCP.
Na nasi kliniki lahko opravite kolonoskopijo v splosni anesteziji ce zelite ( doplacilo anestezija). Anestezija traja le cca 20 min in je povsem varna. Po posegu lahko greste v spremstvu domov.
Lp