Ponavljajoca dejanja
Pozdravljeni.
Imam 13 mesecev starega otroka, ki se zadnje case obnasa zelo cudno. Cele dneve samo ponavlja stvari. Da igraco v skatlo pa ven, pa notri pa ven. Zapre vrata in odpre, zapre in odpre. Da majico v kos za perilo, ko vzame ven, spet odpre kos in jo vrze notri.. isti puzzle notri pa ven.. prizge gumb na igraci pa ugasne, prizge in ugasne. Cele dneve samo ponavlja neke take zadeve. Zdi se mi zelo nenavadno. Ali po vasem mnenju pretiravam ali je to res nekako razvojno netipicno?
Vedno zastrižemo z ušesi, če ima otrok stalno iste igre, rečemo stereotipne igre. Kot preberem, pa se vaš otrok vseeno ukvarja vedno z drugimi zadevami (ni samo ena in ista). Če ima dober očesni kotakt, se vas razveseli in se vam smeje, pokaže pa tudi, da je hud in se razjezi, se ozre, če ga pokličete po imenu, kažđe s prstom, potem je najverjetneje z njim vseeno vse v redu.
Pozdravljeni. Imam sinka starega skoraj 9 mesecev. Prvi otrok je star 3 leta.. in 8 mesečnik se mi zdi drugačen, poseben… gibalno sicer vredu.. pri 8 mesecih se posedel, skobacal.. da petko, ploska. Moti me pa njegov bežni očesni stik..če ga pokličem se včasih odzove, včasih ne.. na klic bratca se ponavadi odzove in se mu nasmeje. Blebeta zelo malo.. vmes kak dan nič ne blebeta, danes je v trgovini blebetal vso jutro in se vsem smejal ter jih gledal, potem spet pridejo dnevi ko je samo tiho in opazuje… je nasmejan, ampak na glas se pa smeji zelo zelo redko. Najbolj samo bratcu ko delata lumparije. Gosto hrano mi pogosto zavrača. Če mu na mizico nastavim koščke jih poskuša prijeti, pa jih vrže na tla..ne uspe rokovati z njimi in jih prinesti do ust. Pogosto tudi maha z rokicami, ko ga stisnem k sebi me pogosto tapka z rokicami in se želi odriniti vstran. Skrbi me, da bi šlo za zgodnje znake avtizma. Kaj mi svetujete?
Hvala.
Tega v tej staorsti ni mogoče potrditi, obvestite pa otrokovega pediatra na naslednjem rednem pregledu, da bo pozoren na otrokov razvoj socialnih veščin.