Najdi forum

Pozdravljeni!
Pišem vam v zvezi z mojo sestro. Štiri leta živi v zakonu, ki je za moje pojme totalna polomija že od samega začetka. Pred kratkim je rodila (verjetno je upala, da se bo stanje izboljšalo), vendar pa je vse še slabše. V tem času sta skoraj do konca zgradila tudi hišo.
Problem je v tem, da je mož očiten materialist in na vse gleda skozi denar. Moja sestra ima zelo slabo plačano službo (ON ji ni pustil zamenjat službe). Ves denar je vedno porabila za hrano, on pa je dajal za hišo. Nekaj denarja je dobil tudi od svoje babice, ki živi sama in ji on pomaga (verjetno v zameno za denar). Že od poroke živita pri starših (njenih), kjer pa on tudi če ga kdo prosi, noče ničesar naredit ali komu pomagat. Moji starši so jima dali parcelo za hišo in ogromno tudi vložili dela vanjo. Tudi sedaj pri otroku nič ne pomaga.
Zdaj je sestri dokončno prekipelo (že prej je večkrat rekla, da se bo ločila, pa so vsi govorili, naj potrpi). Njegov edini odgovor je bil – ni problem, prinesi sto tisoč mark, pa grem. Otroka ni niti omenil. Seveda sestra niti v sanjah ne more zbrat toliko denarja (niti skupaj z mano in starši), zato me zanima, kakšne so možnosti za razvezo, če ne bo hotel podpisat.
Moja sestra je v štirih letih postala totalna razvalina. Prej je bila samozavestna, zdaj pa samo joče, podočnjake ima že do kolen. Še dobro, da sama kaj zašije, drugače bi bilo še slabše. Gospod pa zase kupuje samo “firme”. Prejšnjič ga je prosila za 3.tisoč sit za PZZ, pa ji ni hotel dat.
Že večkrat se je hotela z njim pogovorit (tudi moja mami), pa je to čisto nemogoče, ker samo kriči.
Stanje je nevzdržno, jaz pa ne vem, kako naj ji pomagam. Skrbi me tudi za domače (mami je imela zaradi tega že dvakrat živčni zlom, ati je začel pit in stalno joče).
Ali se lahko zmeniš na sodišču, da od zneska, ki bi ga morala izplačat, odštejejo npr. vse alimentacije za naprej, pa parcelo, ki sta jo podarila samo sestri (čeprav sta jo morala zaradi pridobitve dovoljenj napisati na oba).

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Draga Jelka,

sama sicer ne vem odgovora na tvoje vprašanje, ti pa predlagam, da pobrskaš malo tudi po naslovu http://www.pravniki.net. Prave informacije boš najverjetneje našla na forumu družinsko pravo, kjer pa lahko tudi ponovno zastaviš svoje vprašanje.
Naslednjo možnost predstavlja Pravno informacijski center na Metelkovi 6 v Ljubljani, kjer – kolikor sem slišala- pomagajo z brezplačnimi pravnimi nasveti ali pa se konec koncev obrneš na pomoč h kakšnemu (dobremu) odvetniku, saj je navadno prvi posvet brezplačen.

Veliko sreče tebi in tvoji sestri,
Nina

Draga Jelka!

Kot si napisala je ločitev tvoje sestre nujna pot, na katero bo morala stopiti.
Tožbo za ločitev lahko vloži sama, brez moževega soglasja. Tožbo lahko napiše sama po nekem vzorcu, če ji ga lahko nekdo da na vpogled, ali pa ji jo sestavijo na Pravno – informacijskem centru (Metelkova 6, [email protected]), stane približno 6.000 sit.
Prav tako imajo sodišča tako imenovano BREZPLAČNO PRAVNO POMOČ, pri kateri v njihovi informacijski pisarni zaprosiš za vlogo, jo izpolniš, priložiš dokazila in dodelijo ti odvetnika, ki te zastopa v pravnih postopkih, za katere si prosil. Pogoj za to pomoč je finančni položaj, ki ga ima človek. Ta se ugotavlja za vsak primer posebej. Najbolje, da se pozanimaš v pisarni na Tavčarjevi.
Ne glede na zgoraj napisano se lahko sodišče zaprosi za oprostitev plačila sodnega postopka, če bi plačilo le tega ogrožalo življenje tožeče stranke (sestre) in njene družine.
Ko bo vložila tožbo, bosta z možem vabljena na svetovalni razgovor na center za socialno delo, potem pa bo sprožen sodni postopek ločitve.
Želim vama veliko sreče!

New Report

Close