Pomoč v nosečnosti
Ne vem, ali je to pravi naslov, vendar bom vseeno postavila vprašanje: Začetek maja sem se zaposlila za določen čas šestih mesecev. Včeraj pa sem izvedela, da sem noseča. Ker mi pogodba o zaposlitvi poteče pred začetkom porodniškega dopusta, me zanima, kakšno finančno pomoč lahko dobim od raznih ustanov: Zavod za zaposlovanje, …. Menim namreč, da delodajalec ne bo zelo navdušen nad podaljšanjem pogodbe, pa čeprav mi je to že na začetku obljubil.
Hvala za odgovor.
Za vas bi bilo najboljše, če bi vam delodajalec podaljšal pogodbo do nastopa porodniške. Tako bi bili upravičeni do starševskega nadomestila. Prav tako ste upravičeni do starševskega nadomestila, če ste v času nastopa porodniške za Zavodu za zaposlovanje prejemnik nadomestila za brezposelne.
Če pa nimate pogojev za prej omenjene variante imate na Centru za socialno delo pravico do starševskega dodatka, ki v polnem obsegu traja 365 dni od rojstva otroka, če se pravica uveljavi 30 dni pred predvidenim datumom poroda oz. najkasneje 30 dni po rojstvu otroka.Na CSD-ju lahko po rojstvu otroka uveljavite tudi otroški dodatek. Upravičeni ste tudi do pomoči ob rojstvu otroka, ki je enkratni denarni prejemek namenjen nakupu opreme za novorojenca in se lahko uveljavi najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Namesto denarja, ki znaša v letu 2002, 50.000,00 SIT lahko izberete v enaki vrednosti opremo za novorojenca v obliki paketa.
Zato vam svetujem, da se napotite na Center za socialno delo, kjer imate stalno bivališče, kjer vam bodo lahko postregli z natančnejšimi napotki glede uveljavljanja pomoči.
Zdravo!
Zanima me visina starsevskega dodatka?
Lep dan,
Klara
Starševski dodatek znaša v letu 2002, 35.000,00 SIT mesečno in se usklajuje enkrat letno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin.
Pozdravljeni.
Mama en problem in nevem na koga se naj obrnema.
Zanima me če si lahko med nosečnostjo morda bolan-menstruacija.
Ker jaz ugotavljam da sem že tri mesce po dan dva samo bolana in vsi drugi znaki kažejo kot da sem noseča.Sedaj me pa zanima kaj naj naredim in če je to možno.
Hvala
Čakama na vaš odgovor
lp Mojca&Rajko
odgovarjam Mojci in Rajku!
1. Seveda si lahko bolan med nosečnostjo in zato tudi odsoten z dela. Vendar ti bolniški list napiše zdravnik.
2. Če vsi znaki kažejo na nosečnost, zakaj potem ne obiščeta ginekologa ali pa ne opravite testa, da se prepričate, ali ste res noseči?
Jaz se ne bi zafrkavala s tem, sploh če gre za krvavitev v nosečnosti.
Srečno in vse dobro!!
Ojla.
Test sma naredila a je bil negativen.Zato tudi nevema kaj naj naredima.Je pa možno,da sem noseča,čeprav sem bila dva dneva bolana?
Lp Mojca in Rajko
Oj
spet tukaj.midva se trudima da bi zanosla in tako kot sem že napisala da sem zadnje tri mesece bolana samo dan do dva(menstruacija),naredila sma test in je bil negativen,drugi znaki pa so vsi pozitivni,kaj naj naredima.In če je to možno da sem noseča?
Prosima za razlago.
Hvala
Lp Mojca&Rajko
Forum je zaprt za komentiranje.