Najdi forum

Pozdravljeni,
sem se priženila na kmetijo, imava svoje stanovanje, spodaj živi tašča. Od nekdaj je “zahtevala” (je starejša kmečka ženska, ozkega pogleda na svet), da živimo skupaj, hodimo na izlete skupaj, skratka, da je pri nas. Potem mi je zamerila, ker sem ji lepo razložila da tako ne gre. In me je obtoževala da je zaradi mene nesrečna, osamljena, da sem jaz zafurala njo in bom še kmetijo…Sedaj se zapira v svoje stanovanje in ne govori z mano, razen če kaj rabi. Če pridem k njej se drži kot da bo ravnokar umrla (stara je 71 let, drugače zdrava). Nikamor ne gre, nič.
Jaz jo imam grdo rečeno po 12-ih letih že dovolj, saj me očitno ne mara, za njo sem jaz krivec da je ona nesrečna.
Kako naj Ji vcepim v glavo da je sama zase odgovorna? Imam 3 male otroke, oba z možem službi+kmetijo, počutim se kot tujec, da sem jo uničila.

Spoštovani!
Odnos s taščo, ki ga opisujete, je zelo kompleksen in je zelo težko dati enostavna navodila, recept, ki bo deloval. Predvsem vedite, da se situcija, ki jo opisujete, ne dogaja le vam, ampak v mnogih slovenskih družinah. Pa ne le, če živijo skupaj. Tak odnos se včasih vzpostavi tudi, če se mladi odselijo, pa se starši še zelo močno vtikajo v mlado družino (lahko direktno ali pa tudi nedirektno, kar je težko opaziti). Menim, da je bilo tega v preteklosti še veliko več. Si predstavljate “ta mlado”, ki se je preselila na kmetijo, kjer je živelo več generacij skupaj, pa še bratje in sestre in ona ni imela nobenega svojega dohodka. Niti drugam se ni mogla umakniti.
Vzroki za natale težave (ne le pri vas) so po mojih opažanjih v nepravilnem odnosu med mamo in sinom, ki je s strani mame popolnoma posesiven. Njen sine je njena last in bo nanj vplivala celo življenje. Nekako se mame sprijaznijo, da se poroči, nato pa se na drugačen način vključujejo v novo družino. Tudi pri hčerkah se to lahko dogaja.
In tako kot vi pripovedujete, si je zamišljala vaša tašča – z vami bo živela svojo družino, bo del vas oziroma vi boste del njenih načrtov. Svojega sina ne bo izpustila in bo še naprej tako kot je bilo nekoč. Pri vas se je zalomilo, ker ste vi postavili mejo. Kar vam je zamerila. In to vam tudi kaže s svojim življenje, da vam zbuja vest.
Moje mnenje je, da je dobro, da imate postavljeno mejo, da imate vi svojo družino. Edino kar ne morem razbrati iz vašega dopisa pa je vloga vašega moža oziroma njenega sina pri postavljanju mej svoji mami. Zelo pomembno pri odnosih s taščo je, da te meje postavlja njen sin in ne snaha. Da mama (tašča) ve, da sin od poroke naprej drži s svojo ženo, da z ženo načrtuje delo za družino in postavlja svoje prioritete. In da mama ve, da v ozadju ni žena, ampak se je njen sin tako odločil. Če iz vašega dopisa razberem, ste vi tašči povedali, da tako ne gre. In tudi vi ji želite “vcepiti v glavo, da je sama odgovorna zase.” Spoštovana, to je naloga njenega sina, vašega moža. In o tem se morate z možem odkrito pogovoriti. On je tisti, ki mora mami ponuditi čim več možnosti, on je tisti, ki jo bo vključil v delo ali pa je ne bo… on je tisti, ki jo bo lahko prepričal, da je še sposobna skrbeti zase, ki jo bo morda prepričal, da se vključi v kakšno skupino… Vaša naloga pa je, da se potrudite, da ste do nje prijazni, kadar se srečata, in ji pač ustrežete, kjer vas prosi ali nujno potrebuje. Drugače pa živite svoje življenje, se umaknete in ne drezate vanjo. Vaša naloge je tudi, da čez svojo taščo ne govorite ob prisotnosti svojih otrok, ampak se z možem o tem pogovarjajta, ko sta sama.
Ni lahko, vendar po svojih izkušnjah menim, da je to edina možna rešitev. Predvsem vaš mož bo moral vstopiti v ta odnos.
Starejši ljudje so včasih težko razumljivi, vendar je potrebno najti poti, ki vodijo do njihovega srca. Ni vedno enostavno, ampak je možno. In prvi, ki to lahko naredijo, so njihovi otroci in ne nekdo drug.
Ne vem, če sem vam odgovorila na vaše vprašenje, upam pa, da se bosta o tem odkrito pogovorila s svojim možem in drug drugega podpirala pri kakršnihkoli odločitvah v zvezi z mamo oziroma taščo.
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

New Report

Close