Pomoč pri vzpostavljanju drugačnega stila življenja
Pozdravljeni,
vprašala bi vas, na kakšen način spremeniti navade, ko gre za preživljanje prostega časa. Stara sem 38 let in mi način življenja, ki sem ga živela doslej, začenja presedati. Vikendi so bili pogosto namenjeni “žuranju” ali pa visenju skupaj s katerim od prijateljev, kjer se je ponavadi pilo in tudi kadilo (govorim o cigaretih). Že večkrat sem prenehala s kajenjem, tudi po 5 let nisem prižgala, no, od lanskega leta pa spet kadim. Ne sicer redno, najdem pa vedno izgovor, da prižgem, kar me izredno jezi, saj bi s to zares škodljivo navado rada prenehala enkrat za vselej. Podobno je z alkoholom … v moji družbi sem edina, ki se kdaj drži 0.0 načela, ni mi (pre)težko biti cel teden brez. A ko spustim vajeti, je lahko nekaj zaporednih dni, ko se pač pije. Spet, ne preveč, a vseeno toliko, da sem naslednji dan utrujena in me to na notri grize. Največja težava, ki jo vidim pri teh navadah, je splošen življenjski stil v praktično katerikoli družbi. V Sloveniji je običajno, če se pije in kadi in praktično ne mine nobeno druženje, tudi sestanek recimo, če se odvija v lokalu, da se ne bi vsaj nekaj spilo.
Ker sem po drugi strani zelo športen tip človeka (ogromno prehodim), pa tudi uspešna na več področjih, tudi v umetniškem ustvarjanju, bi resnično rada vzpostavila drugačen življenjski slog, saj mi je sebe škoda in se ne počutim dobro, ko padem ponovno v že tolikokrat preživete zadeve. Ali moram zaradi tega menjati družbo? Naj omenim, da so med njimi meni zelo ljubi ljudje. Na kakšen način se torej lotiti teh sprememb, da bodo zares trajale?
Najlepša hvala za vaš strokoven odgovor.
To je normalen proces odraščanja in osebnega razvoja, ko se človek na neki stopnji začne spraševati, ali je to tisto, kar si želim od življenja in ali bo tako do konca? Nedozorelo in neodgovorno “zapravljanje časa” za bedaste stvari postane naenkrat plehko in človek si želi “nekaj več”. Hrepenenje po “nekaj več” se krepi in v njegovem iskanju potem preživimo leta in pilimo in se mojstrimo v tem, da bi to dosegli.
Tako kot vam, gotovo še komu iz vaše družbe počasi preseda eno in isto početje vsak teden, ki poleg tega izčrpa telo (ki tudi ni več tako mlado, da bi preneslo tak tempo). Telo naslednji dan ni polno funkcionalno in tako težko pričakovan prosti čas je slabo izkoriščen. Zato je normalno in zdravo, da se sprašujete in zanimate za drugačen stila življenja.
Da ste na pravi poti vam bo potrdil tudi take zabaven in navdihujoč video znanega športnika: https://youtu.be/apGpkBUBZ50?si=uV9bG373SOyVEIVR. Opisal je svojo ljubezen do piva, abstinenco kot poskus da vidi, kaj se zgodi, če ne pije in podelil je svoje razmišljanje o tem, ali bi lahko živel brez alkohola. Za takšno pivsko pokrajino, kjer živi, je to kar velika sprememba.
Kje lahko začnete? Gotovo niste edini v svoji družbi, ki bi kdaj pa kdaj počeli kaj drugega, kot se ga napili in zakadili pozno v večer. Lahko malo potipate teren, če bi ta vaša družba ali kdo iz nje vendarle želel početi še kaj drugega. Npr. da sobotno druženje enkrat začnete po kosilu in greste skupaj hodit na nek hrib, naredite izlet v naravo ali imate delovno akcijo pri kom. … Idej za druženje in koristna dela je veliko. Izberite nekaj, kar bi vas osrečevalo in ne to kaj mislite, da bi njim bilo všeč. Če bo vas navduševalo, boste hitreje našli prvega, ki vas bo podprl in potem se bo našel še kdo. Tako boste ostali v družbi ljudi, ki vam veliko pomenijo, počeli pa boste nekaj drugega.
Če se ne bo odzval nihče, nihče ne bo želel slišal vašega povabila in predloga, da si tokrat želite početi nekaj drugega in boste v ideji ostali sami, boste dobili novo izkušnjo in spoznanje o tem, s kom se družite v resnici in kaj jim pomenite. Tako boste morda dobili nov uvid v to, kako močna so vaša prijateljstva in koliko vas morda v resnici druži samo odklop ob steklenici pijače. Tako da ne odlašajte in kar povabite.
Druga možnost je, da zamenjate družbo. To je najlažje storiti z vpisom v kakšno skupino, društvo ali klub, ki počne to, kar si vi želite – npr. planinci, rekreativno kolesarjenje, plavanje … na teh dejavnostih boste srečali ljudi, ki jih veselijo podni hobiji in morda se bo razvilo tudi kakšno prijateljstvo. Mnogi potem organizirajo tudi kakšne izlete, druženja, izobraževanja in priložnosti za nove vezi se še povečajo. Lahko izberete tudi več skupin, npr. eno samopomočno za podporo pri odvajanju od nezdravega stila življenja (npr. anonimni alkoholiki) in drugo kaj od športa, ustvarjanja, prostovoljnega dela … V vsakem primeru boste potrebovali veliko dogajanja, ker kriza po izgubljenem stilu življenja lahko ne bo tako nedolžna in vam bo prav prišlo, da ste bolje opremljeni, kot slabše.
Žal mi je, da imate izkušnjo in vas je življenje vodilo bolj kot ne v okolja, kjer se veliko pije. Ne zanikam, da je tega veliko, sem pa videla mnogo okolij, kjer sta alkohol in tobak nepomembna in se počne vse kaj drugega, kot izkorišča priložnosti, da se pije in kadi. Tako da raziskujte pri sebi, kaj v vas “išče in privlači” te izkušnje (vzorci iz obdobja odraščanja, kdo od staršev alkoholik …) in ostanite močni. Vredno je.