Najdi forum

Pomoč pri plačilu doma upokojencev

Pozdravljeni,

prosila bi za vašo pomoč. Babici so leta 2015 odkrili Alzheimer bolezen. Do pred letom dni se je še dalo shajati z njo. Je bila pozabljiva, dementna obtoževala da krademo, skrivamo stvari itd… Ampak jo je čez kak dan 2 minilo. V zadnjih 3 mesecih je bolezen ekstremno napredovala. Zaradi dezinfekcije noge sedaj ni mogla več hoditi, saj nima nobene moči in je ostala nepokretna. Od takrat so se začela obtoževanja na dnevni bazi, gladovne stavke, klicanja policije da ji krademo jo “filamo” s uspavali – pomirjevali (tablet nikoli ne jemlje, saj ima pri vseh stranske učinke tako da jo moramo siliti oz. spodbujati saj se ravno zaradi tega nikoli ne pozdravi in so ji komaj rešili nogo – da niso amputirali itd). Prejšnji teden pa smo klicali zdravnika saj se ni spomnila nibenega člana družine in je blodila o nekih čudnih stvareh. Tako, da so jo poslali v Ljubljana Polje in jo imajo sedaj na opazovanju.

Torej glede na to da postaja vedno bolj agresivna in je za njo že zelo težko skrbeti seveda razmišljamo o domu. Trenutno brat in njena bivša snaha dobivata nek dodatek za oskrbo. Domovi pa kakor gledam cene so 1200€ +.

Glede na to, da so njeni otroci že pokojni, torej moj oče, me zanima glede pomoči oz. kritja socialne pri domu. Saj je njena penzija slabih 600€. Torej bi bilo za dom potrebno doplačevati še 700€ ali več. Kar je 3/4 moje plače. Brat je trenutno brezposelen. Delam samo jaz ko imam 1200€ bruto. Moja mama sicer ločena 20 let od mojega očeta je prevzela skrb zanjo saj živimo v isti hiši ima pokojnine 700€. Nekako komaj shajamo saj sva pred dvema letoma vzeli vsaka 15000€ kredita za obnovo strehe in kopalnice.

Zanima me ali se da dobiti kakšno pomoč finančno za dom. In glede na to, da tam piše da se usedejo na premoženje ali bo to potem šlo na premoženje mene in brata kot vnukov. Saj je hiša bila pisana na naju že ob ločitvi mame in očeta 20 let nazaj. Je babica prepisala svoj delež na vnuke.

Hvala za kakršnokoli pomoč oz. informacijo.

Lep pozdrav,

ni panike, vnuki niste dolžni skrbeti za stare starše. Upam, da mama ni podpisala kakšne pogodbe o preživljanju. Če ni, potem bo država krila presežek oskrbe v domu.

New Report

Close