Najdi forum

pomoč pri bulemiji

Spoštovani!

Pred dnevi sem spoznal mlado dekle, športnico. Med pogovorom sem zvedel, da hoče shujšati in ji pri tem tudi ponudil pomoč. Kasneje mi je postalo jasno, da ne gre za normalno hujšanje, ampak pretiravanje. Izvedel sem namreč, da se ne zna upreti želji po čokoladah in tudi večkrat bruha. Pravi, da ji iz žrela zadnje čase teče tudi kri. Dekletu sem seveda pripravljen pomagati in stati ob njej, vendar me zanima, koliko ji dejansko lahko pomagam?

Poleg tega me zanima tudi koliko ji prigovarjati, h nadziranju prehrane, da se bulimija ne bo končala z anareksijo? Imate zame in zanjo kakšen dober nasvet?

Hvala in lep pozdrav,
Janez!

Dragi Janez,
seveda ji lahko pomagate. Najprej, da ji poveste, da je ta njen način prehranjevanja in bruhanja zaskrbljujoč in lahko nevaren. Poskusite jo usmiriti po pomoč k psihiatru, morda lahko skupaj prebereta kaj več o motnjah hranjenja, o izkušnjah drugih, vsaj nekaj tovrstne literature je na voljo tudi pri nas. Lahko ji pomagate, da se oglasi za začetek vsaj pri kateri od samopomočnih skupin: Muza, Ženska svetovalnica, za nekatere je to lažje. Lahko jo usmerite, da se o tem pogovori s svojim trenerjem (če je športnica) ali s svojim zdravnikom.

Vsekakor je njene težave potrebno vzeti resno. Poskušajte se ji približati in če bo želela o tem z njo spregovoriti.
Marija Anderluh

New Report

Close