POMOČ pri alkoholu!!!
To je nasploh moja prva tema na forumih in prvi komentar. imam pa velik problem na katerega ne najdem več rešitve. moja sestra je pred kratkim zanosila v petem mesecu nosečnosti je prišlo do zapletov in otrok je umrl. zadnji mesec ji gre vse narobe, ločuje se s partnerjem, pred pou leta nama je mati umrla, (z očetom nimamo stikov razen za praznike, živi drugo življenje). s starejšim bratom sva v skrbeh zanjo. začela je večkrat tedensko piti alkohol. ne spominjam se, kdaj sem jo v zadnjem mesecu videl trezno. pravi, da jo bodo odpustili v službi, a mi noče povedati razloga. bojim se, da je popolnoma duševno onemogla. peljal sem jo k psihjatru a ni imelo učinka, še bolj se je zaprla vase in zdi se mi, da sem samo poslabšal situacijo. redno ji govorim o alkoholu, kako škodi… tudi možu s katerim se ločuje sem povedal, naj govori z njo a on je, če se lahko tako izrazim, egoistični kreten, ki stvari še dodatno uničuje. krivi jo za smrt otroka. peljal sem jo k anonimnim alkoholikom a se je uprla. govoril sem z zdravniki, biušimi alkoholiki, hodim na seminarje a si enostavno ne dovoli pomagati. imate nasvet, prosim res bi mi bili v pomoč.
včasih se bojim, da jo bom našel mrtvo.
Včasih se moramo preprosto sprijazniti s tem, da ne moremo pomagati ali da nekdo, ki mu je naša pomoč namenjena, ne želi pomoči.
Če ste jo poskušali prepričati, vzpodbujati, motivirati, ji postavljali ultimat, se plazili okoli nje itd ter se ne premakne, je mogoče čas da spoznate, da je njena bolečina prevelika in drugo nepomembno.
Z besedami in argumenti jo ne boste mogli prepričati, kar ste že ugotovili. Ali jo boste vrgli na finto ali pa si pridobili najprej njeno zaupanje in se bo morda kasneje odločila za korak naprej.
Mogoče je v tem trenutku edini način, da jo poskušate razumeti Takrat ko bo trezna, ji lahko odkrito poveste, kaj čutite in kako vas skrbi za njo, kar je tudi res. Mislim, da bo to najboljša pot.
Bi bilo dobrodošlo še kakšno mnenje in upam, da ga dobite tudi na tem mestu.
Dobro bi bilo pridobiti tudi nasvet strokovnjaka ali podporo ljudi, ki imajo podobne izkušnje.
Nekaj jih je aktivnih v okviru Al-Anona http://med.over.net/forum5/read.php?261,6408960.
Držite se.
hvala za nasvet a problem je, da sem vse to že poskusil. strokovnjak mi je predlagal vse možne rešitve, ki niso imele posebnega učinka… danes se je prvič rahlo nasmehnila preden je pokozlala preprogo… ne vem če je napredek je pa definitivno dober znak. dobil sem njen dnevnik v katerega piše zgodbe a ga bom prebral, ko bo zaspala… HVALA
Živijo!
Sem 20-letno staro dekle, ki ima prijatelja alkoholika. Letos poleti sem delala v baru kot natakarica in sva se spoznala tam, saj so prihajali s firmo na pijačo vsak dan ko sem delala. Na začetku se mi sploh ni zdel, da bi se zapijal. Vedno so prišli na pivo ali dve in odšli. Vendar sedaj je živ obup. Vsake toliko pomagam v istem lokalu in opazim veliko stvari. Je simpatičen fant, star 27 let, doma je oz. ima še vedno probleme z alkoholizmom, saj njegov oče pije. Nočem, da postane tak kot on. Rada bi mu pomagala. Slišim se tudi z njegovim sodelavcem, ki mi pove grozne stvari o njem. Govori mi kakšen prihaja na delo, kako se obnaša, kako zgleda, pozoren je na to kaj dela, saj sem ga prosila naj mi čim več pove kaj se z njim dogaja. Ni mi vseeno zanj, nočem ga gledati kako razpada pred menoj. Ker sem z majhnega kraja, izvem veliko stvari o njem, saj mi jih ne hote kdo pove. Skrbi me zanj, saj se on ne zaveda v kaj se je spustil. Vem, da mu nisem nič in da mu nimam kaj govoriti kaj sme in kaj nje, vendar bi mu rada samo pomagala. Že ko ga pobližje pogledam ima steklene oči, zabuhel obraz, zgleda obupno. Boli me to, da gledam kako razpada pred mano. Vsi počasi opazijo, da se je vdal alkoholu. Njegov sodelavec mi je povedal, da zjutraj prihaja kasneje kot sicer, je vedno neprespan, smrdi po postanem alkoholu, se veliko hvali kako so včeraj žurali, veliko hodi v prostor, kjer imajo hladilnik z alkoholom. Povedal mi je tudi, da se kdaj pa kdaj trese, za malico ob sendviču spije pivo. Ni mu problem spiti nekaj piv, pije jih kot jaz ko pijem vodo, ko sem žejna na smrt. Delala sem eno soboto dopoldan in so prišli na pijačo s prijatelji, v eni uri in pol je spil sedem malih laških, eno za drugo kot da mu bo zmanjkalo. Veliko poudarja, da od jutri naprej ne bo več pil in da se mu mudi domov, da ga ne bo spet zamelo. Nimam nič proti, da se ga enkrat ali dvakrat na teden napiješ ko žuraš, me ne moti in nimam nič proti alkoholu, vendar to me malce oz. zelo skrbi. Vsak dan je slabše, nevem kaj naj naredim. Vem, da dokler ne bo on sam spoznal, da to ni vredu ne bo nič. Ampak rada bi mu pomagala, rada bi da naj neha. Nevem, kako naj se mu približam, saj sem trenutno v Kopru, kjer študiram. On pa živi 45 minut s Kopra, tako da se vidimo le za vikend ali pa kdaj med tednom, kadar grem domov. Sem tudi v stiku z njegovim nadrejenim. Skratka me zelo jezi, da se mu to dogaja oz. da si pusti, da se mu to dogaja. Počasi zgublja svoje prijatelje, saj so večinoma videli kakšna je situacija. Zatiska si oči in jaz pa nevem kako naj pristopim do njega in kako bi mu pomagala oz nekaj naredila zanj. Skrbi me, da bo jezen name, saj mu pravim kaj naj dela in kaj ne. Je zelo trmast in kar si vbije v glavo tako je, je pa tudi zelo delaven in priden. Vem tudi to, da ga bo težko prepričati v to, da dela nekaj narobe, saj on ima vedno prav, če tudi nima, skratka ve eno stran več kot knjiga. Zadnjim sva se menila po klepetu in se mi je pohvalil, da sedaj je začel po slivovici. Zanj je najbolj pomemben alkohol. Ima motor, avto, živi doma pri svojih starših z bratom. Nimam stika z njegovimi. Imel je težko otroštvo, kar mi je tudi zaupal. Skrbi me tudi to, saj dela 15 minut od njegovega doma in hodi na delo z avtom. Vem in se zavedam, da bom težko kaj dosegla, vendar bi vas prosila za kakšen nasvet ali kar koli. Ne zdržim več, ker mi preveč pomeni. Prosila bi za kakšen koli odgovor ali nasvet. Hvala!
Lp