pomoč odvisniku
Lep pozdrav!
Zdravljenje odvisnosti je proces, ki traja. V različnih obdobjih odvisnik različno dojema svojo zasvojenost. Če si človek ne priznava, da je zasvojen je zdravljenje brezpredmetno, saj gre za spremembo načina razmišljanja. Da bi brata na silo odvedli v komuno je praktično nemogoče, saj se bo počutil ujetega. Ob prvi priliki bo pobegnil ali pa ne bo delal na sebi.
Seveda pa obstajajo načini kako brata motivirati, da bo sam hotel v komuno. Več podatkov bi težko navedel, saj premalo poznam vašo situacijo. Če ste pripravljeni sodelovati nas lahko pokličete na spodnjo telefonsko številko.
Zivjo,
potrebujem pomoc za prijatelja katerega brat je odvisen od heroina (vdihavanja, v zilo ni vbrizgaval), kar so pred kratkim izvedeli. To je zelo dobro skrival kar dve leti. Problem je v tem, da so jim svetovali naj ga imajo doma zaprtega 48 ur, da prebrodi najhujso krizo, pod kontrola ga imajo vec kot 30 ur pa se vedno ni prislo do hude krize (ni bilo zvijanja, bruhanja, tresenja, …) Brat samo spi in je apaticen ali pa ima vsake toliko casa kaksen izgred ali pa se dere in krivi druzino, da so oni krivi za vse. Pomagajo mu mama, oce in brat, sedaj zeli od doma, se zmisljuje, … Ker je drogo domnevno nazadnje vzel pred vec kot tridesteimi urami, bi moralo ze priti do kaksne reakcije pa nic, zato so zelo zaskrbljeni. Na vsake tri ure tudi izvajajo lekarniski test ampak, do sedaj je bilo pozitivno, da je droga se v krvi, kaj to pomeni, koliko casa je heroin v krvi? Hvala za kakrsenkoli odgovor,lp
Lep pozdrav!
V vaši situaciji sta mogoči dve stvari. Prva in dokaj verjetna je ta, da si je fant preden so ga zaprli priskrbel rezerve droge in jo sedaj na skrivaj še vedno uživa. zato ga je potrebno dobro pregledati in imeti na očeh. Res pa je, da, če je heroin skril ga ne boste nikoli našli razen, če imate 24 urni 100 % nadzor nad njim. Heroin se v urinu zazna še 72 ur po zaužitju. Izvajanje testov na tri ure pa je nesmisel.
Druga možnost manj verjetna pa je ta, da fant kljub občasnemu kajenju heroina še ni telesno zasvojen.
Lep pozdrav!
Da boste prepričani, je potrebno da ste z njim vsako sekundo, kar pomeni:
ne sme sam na WC, ko se gre umit pod tuš, bodite poleg, ko gre spat bodite ob njem. Nikamor ne sme brez vašega budnega očesa. Nihče ga ne sme obiskat, se z njim rokovat, ali da sam odpira kakšno pošto. Niti čez okno ne sme sam kukat(pred letom dni, je moja prijateljica zaprla sina v sobo brez pohištva, v 7 nadstropju bloka. Doma je bil zaprt 16 dni. Zaklenila ga je v sobo, ko je šla sama samo na WC. Ko ga je testirala je bil pozitiven, ker mu je nekdo dobavil robo po vrvici skozi okno iz 9 nadstropja v trenutku, ko je bila ona na wc-ju). Sekunde ne sme biti sam. To če spi, že pomeni da je zadet. Ko je moja hči krizirala, ni 8 dni mogla zatisniti očesa. Sicer je res, da pri moji hčeri s katero sva 3x krizirali, je bilo vsakič drugače.
Prvič se je začelo okoli poldneva (vzela pa je dozo prejšnji dan zvečer). Proti večeru je bilo zelo hudo. Bruhanje, driska, tresenje,potenje in trganje v sklepih in mišicah. Tretji dan zvečer je bila že dokaj u redu.
Drugič ni bilo ne bruhanja, ne pretiranega trganja po kosteh, le slabost, živčnost in zeblo jo je.
Tretjič pa je bila prve 3 dni slabotna, zeblo jo je in glava jo je bolela za razpočit, prav tako jo je trgalo po nogah. Četrti dan je začela bruhat in bruhala celih 6 dni, pri vsakem obroku, pa četudi je bila to samo voda.
Ne vem kaj boste dosegli s tem, da ga imate 48 ur pod nadzorom? Če ga imate cel teden pod nadzorom, ne boste dosegli nič, če ga ne spravite v kakšno skupnost oz. v kakšen program za odvajanje od prepovedanih substanc. Testirati vsake tri ure je pa totalno nesmiselno in škoda denarja za to. Testira se na teden ali 3 dni in to nenapovedano.
Zanima me če obstaja kakšna posebna organizacija oziroma društvo za narkomane, kjer se plačuje 40 000 sit na mesec za program ki traja od 7h zjutraj do 5h popoldan, naj bi bilo pa namenjeno bolj premožnim in finim odvisnikom, npr. hčerkam in sinovom kakšnih znanih, pomembnih osebnosti. To sem prvič slišala kak teden nazaj pa me zanima če to obstaja, hvala.
Tudi jaz imam vprašanje, imam podoben problem ampak da tukaj je problem, da odvisnik laže in si zmišljuje in manipulira z celo družino. Najprej jih je nategnil, da ne jemlje več droge, nakar so ugotovili, da ker ni imel znamenj takih kot bi jih moral, da je imel skrite zaloge. Že na začetku mu niso spraznili sobe in niso vsega pregledali, dobi še vedno vse kar hoče, pa cela družina pravi, da morajo biti z njim prijazni, razvajajo ga, ker pravijo da je treba počasi, vse kar reče tko je, hodijo na neka svetovanja in tam trosi laži pa nobeden od družine ne vidi, da manipulira z njimi in si zmišljuje. Zdaj naj bi bil čist, ker je bil na svetovanju na testiranju, starši so zdej več z njim kot kdajkoli in manipulira z njimi tako, da mi je kar slabo, oni pa tega ne vidijo, kaj se da naresti. To odvisnost hočejo prikti, najbolj se bojijo da bi kdo zvedel. Ne vem kako naj jim odprem oči.
Ja, obstaja društvo “projekt Človek” na Malenškovi zraven reševalne postaje v Ljubljani. Tja se zasvojenca pripelje ob 7h zjutraj in je tam do 18h. Ob sobotah in nedeljah je doma. To traja približno 4 mesece, potem pa gre v skupnost blizu Škofje Loke (približno leto in pol traja vse skupaj). V skupnosti sodeluje tudi terapevt. Program je naporen za starše. V programu mora sodelovati cela družina. Pokliči tja. Vendar mora fant prostovoljno pripravljen iti.
Malenka pišite mi na [email protected], pa vam dam tel. številko, da se pogovoriva kako naprej. Imam nekaj izkušenj s hčero, obiskala sem pa tudi kar nekaj društev, tako da vem kako delujejo.