Lep pozdrav!
Popravila sem si ,nick, saj sem opazila, da že ena iva piše tukaj.
Pa lepo po vrsti. Ko je moja tehtnica pokazala 90 kg pri velikosti 171 cm , sem rekla zdaj pa dosti. Kot sem pisala že oni dan kolesarju je moj pulz v mirovanju
nekaj pod 100 ampak bil je že tudi več pred dvema letoma celo do 112. Takrat sem bila pod velikimi -zelooooooooo psihičnimi obremenitvami. To sem zdaj že malo popravila. Ob pogledu na št. 90 sem rakla zdaj pa konec. Ampak ne želim shujšati do poletja. Moji kg so se nabirali 20 let. Želim spremeniti način življenja – dolgoročno torej odpraviti nekaj kg. Moja prva sprememba je bila, da sem začela hoditi peš v trgovino. In potem z nakupljenim nazaj. Ampak po 10 dnevih sem ugotovla, da tako ne bo šlo. Smo namreč RAD DOBRO JEM in potem k moji teži še vsi nakupljeni kg, pa je trpela hrbtenica. Potem sem začela hoditi po ravnini čez polja in travnike – hitra hoja in komaj presopihala po nekih 5 km.
Zdaj pa je udarila še ta vročina. Preselila sem se v gozd. Sicer imam do tja daleč in se peljem z avtomobilom. Približno 5-6 km naredim, v glavnem hodim ker drugo še ne gre. Za to porabim nekje eno uro 4 x na teden. Odkar berem vaše strani sem to prestavila na zjutraj. In kje je zdaj PROBLEM?
Problem je v tem, da zadnji teden pijem veliko tekočine cca 3 litre na dan pri tej vročini in se mi tekočina zadnja dva dni nabira okoli gležnjev. Včeraj naprimer so mi gležnji tako otekli , da se nisem mogla niti obuti. Še v nosečnosti nisem imela takšnih problemov. Zjutraj sem bila na redni rekreaciji. Proti večeru pa sem poskusila -nekje sem slišala da pomaga- ležati z visoko dvignjenimi nogami in po 1 uri ni bilo nič boljše. Nato sem po 9 uri šla še na čisto počasen sprehod, mislim da mi je pri tem vsaj malo odleglo ker me ni več tako bolelo in kože bila tako napeta, da me je kar srbelo. Danes zjutaj sem bila spet v gozdu ampak ni nič boljše z gležnji, že zdaj dopoldan so otekli. Zjutraj sem komaj obula teniske.
Kaj mi svetujete? vaje? kašno pijačo? manj vode?
Pa prosim če lahko še pred večerom, ker ne vam kaj bo zvečer.
Hvala vsem, ki ste bili potrpežljivi in tale črevca prebrali in po možnosti še kaj predlagali.
Nikakor ne manj vode. Pametno bi bilo, da se posvetujes s kaksnim zdravnikom. Drugace pa bi ti predlagal, da zamenjas hojo s plavanjem. V vodi se teza porazdeli enakomerno, pri hoji pa vse pritiska navzdol. To obremenjuje sklepe. Boljse bi bilo za zacetek tudi nezahtevno kolesarjenje. Pri prehrani moras omejiti sol, saj Natrij povzroca zadrzevanje vode v telesu. Sol je problem povsem opustiti, ker je vse potem popolnoma drugega okusa in ce clovek tega ni navajen, je hudo. Se pa scasoma navadis in potem je dobro. Ali pa kupi v kaksni trgovini z zdravo prehrano sol s Kalijem. Natrij namrec vodo vlece v celice, Kalij pa skrbi ze njeno odvajanje.
Tisto z dvignjenimi nogami drzi do neke mere. samo namesto da imas celo uro noge v zrak, raje to ponavljaj v presledkih. Lezi na posteljo, imej noge nekaj minut v zraku, da lahko odtece “stara” kri in potem polozi noge za nekaj minut na posteljo, da spet pride vanje sveza kri, polna kisika in hranljivih snovi. To nekajkrat ponovi.
Za pospesevanje krvnega pretoka pomaga tudi tako imenovani knaipanje (izmenicno polivanje z mrzlo in toplo vodo.).
Manka ne vem cist tocno, ker sem jo kupil pred enepraimi leti. Mislim da je neki nemskega ali avstrijskega, nasel sem jo v obicni mercator trgovini, bla je pa v taki 200g okrogli embalazi kot so tud razne zeliscne in podobne soli.
Verjetno pa dobis tud kako drugo. bil je pac kalijevklorid (KCl) namesto Natrijevega.
Za začetek ti bi lahko pomagal čaj za ledvice in mehur. Mogoče bi pa vseeno poklicala svojega osebnega zdravnika in bi ti na osnovi povedanega predpisal tablete za odvajanje vode. Sklepam namreč, da nisi več rosno mlada in da je otekanje lahko posledica delovanja hormonov (sedaj delujejo samo ali v glavnem v minus) in te neznosne vročine.
Meni je zdravnik predpisal tablete za odvajanje vode, katere jemljem po potrebi. Tudi sama doživljam, da je zastajanje vode zaradi neznosne vročine, menstrualnega ciklusa … veliko večje. Očitno si telo hoče “narediti” zadostno količino vode, ki jo potrebuje za hlajenje telesa.
Mogoče boš zaradi tega morala s sprehodi počakati kakšen dan ali dva, da se malce ohladi ozračje in telo. Poskusi tudi s knajpanjem nog od gležnjev do stegen . Potem pa z začetno vadbo takoj nadaljevati – ne iskati 100 in en izgovor, da tega ni treba. Začrtana pot je pravilna in tudi počutje bo kmalu veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeliko boljše, v to sem prepričana iz lastnih izkušenj. Pa tudi kondicija se počasi vrača in ko prvič prehodiš določeno razdaljo “lahkotno” je občutek božanski. Prvi del cilja je dosežen. Nato pa si postavim novega.
Lepo se imej tudi ti.
Rekel bi, da je to otekanje gleznjev posledica tvoje hoje naokrog. Telo pac ni navajeno (ce se doslej nisi nic gibala), gleznji so bili zaradi tvoje teze zelo obremenjeni, telo pa jih poskusa zascititi z vodo – nekako tako kot se zgodi s kozo kadar nas nekaj zuli. Pomoje bo to cez nekaj casa minilo. Nikakor pa ne zmanjsati kolicine vode. Telo vode ne “skladisci” v gleznjih, za hude case… to ni posledica povecane kolicine vode. Itak je pa znano, da ce dolgorocno povecamo kolicino vnesene vode, manj je telo skladisci.
To je seveda moje laicno mnenje – ce mislis da je kar koli narobe s tvojimi gleznji, kar k zdravniku.
Se mi je kar zdelo, da greš proti abrahamu, ker imam tudi jaz podobne probleme.
Kar se pa knajpanja tiče pa si v knjižnici sposodi Knajpov priročnik – dobra zadeva.
Pri hrani se pa le izogibaj soli in črtaj suhomesnate izdelke. Sedaj jej veliko zelenjave (ima veliko vode) in še dodatno jo pij. Če pa kljub temu ne bo splahnelo bi ti pa vsekakor priporočala obisk pri zdravniku, da ne bi bilo odvečnih skrbi. Mogoče bi si pa z zdravnikom med drugim dogovorila, da bi hujšala pod njegovim nadzorstvom. Sedaj so zdravniki zelo zainteresirani za svoje bolnike in jim je vključevanje oz. odločitev, da pacient nekaj naredi sam zase zelo dobrodošla. Kontroliral bi ti kri in vodo, pa tudi motivacija bi bila boljša (kar se tehtnice tiče). Pred leti sem se sama že enkrat dogovorila za tak način in je bilo zelo uspešno. Sedaj sem se pa spet (po prenehanju kajenaj sem se zeeeeeelo zredila) in grem 1 x na mesec in pol ali dva na vago in občasno na kontrolo krvi in urina. Če bi se pa pojavile težave pa lahko pridem prej.
Samo ne obupaj pa bo vse v redu. Pri naših letih je potrebno upoštevati pregovor: Počasi se daleč pride.
Svaka čast ti da se odločiš za hujšanje pri teh letih vendar ne obupat. Cilj je pred tabo. Morm reč tako pri tvojih letih problemov z vodo ne bi smela imeti, kljub kilaži problem je zelo verjeten v soli. Kar se pa tiče prehrane pa se ne izogibat mesu kot reče tati saj samo meso pusto brez maščobe sploh ni slabo. Izogibaj se sladkarijam in velik nasičenih maščob. Poskusi z računanjem kalorij na dan koliko poješ koliko izgubiš. Definitivno je pa zelo priporočljivo obiskat zdravnika.
LP Oliver
Če te še kaj zanima mi piši na [email protected]