Lep večer!
Rabila bi seveda pomoč pri hrani in hujšanju, rada bi shujšala ene 5 kg, da bom na idealni teži, in sem se vvpisala na fitnes (hodim zdaj že skoraj 4.tedne), imam naslednji program in sicer: na začetku gonim kolo nekje 15 min potem grem 8 min na veslača, naredim ostale vaje vsako po 15 ponovitev, nato pa spet na kardio in sicer hitro hojo v breg nekje 15 min.
Moj trening takle je 3-krat na teden ponavadi okrog 19 ure zvečer ker prej ne morem ker sem po cele dnevee na predavanjih, delam pa od 1 ure do 1.15.
Pojem pa naslednje:
ZAJTRK: kos sadja, 2 kosa polnozrnatega kruha +sadni namaz
MALICA DOP.: kos sadja
KOSILO: juha,meso+solata/juha, krompir+solata/riba+solata …….(nič ocvrtega)
MALICA POP. 2-3 prepečence
VEČERJA PO FITNESU: sadni/navadni jogurt s 1.žličko neoluščenega mletega prosa in žlico lanenega semena.
spijem pa 2-3 litre različne tekočine: vode, limonade, zelenega čaaja, 1.kapučino na avtomatu (vse brez sladkorja).
FItnes imam: pon, sre,pet, v soboto in nedeljo grem pa ponavadi na sprehod nekje 45.min.
Zanima me ali lahko shujšam ob tej prehrani, pojem preveč, ali premalo?
Po hlačam in videzu se mi nič ne poozna, teža je šla pol kg gor.
prosim pokomentirajte
lp
Teža ti je šla gor zaradi povečane mišične mase in verjetno ti ne bo tehtnica pokazala kaj manj kilogramov (še zlasti če bo fitnesa preveč), bi pa morala opaziti spremembo pri preoblikovanju telesa. Če veliko fitnisiraš, se ti ojača mišična masa, mišice pa so težke. Jaz sem pred leti hodila na fitnes vsak dan, danes imam meča tako mišičasta,da so mi moteča. Mišično maso ne izgubiš potem tako hitro, tako da bodi pazljiva in delaj na fitnesu tako, kot ti svetujejo tam. Jaz sem sedaj veliko na tekočem traku in biciklu, vse ostalo pa se full kontroliram. Namesto fitnesa raje veliko hodim, plavam, plešem, sedaj pa se bo kmalu začela sezona kolesarjenje.
Kar se tiče hrane, probaj krompir zamenjati z rižem in popoldanske prepečence (to je kruh, ki so mu izsušili vodo) zamanjati z zelenjavo (paradižnik, paprika,kumara..) ali jogurtom, če pa mora bit kruh pa pojej košček črnega kruha (koroški kruh zagotovo nima dodane bele moke), ali pa si naredi eno palačinko iz pirine moke (samo najbolje je, da popoldne ne ješ preveč OH). Za večerjo pa jej beljakovine, še sploh, ko greš na fitnes, mišice potrebujejo beljakovine (lahko si kupiš kakšen napitek na bazi sirotke), ki ti bo dopolnilo k večerji. Ali pa jo boš spila po fitnesu. In dopoldanski malici brez skrbi lahko dodaš še en sadež (ne banano).
To je moj nasvet, pa veliko uspeha
Jedilnik izgleda kar ustrezen, manj kot to skorajda ne bi smela jesti. Če pa ne hujšaš, je pa načeloma dokaj jasno, da je telo v energetskem ravnotežju. Vneseš torej toliko, kot porabiš.Povečanje teže gre pa skoraj zagotovo na račun več vnešene vode.
Zaradi tega treninga pa mišice defintivno ne bodo zrasle. Za kaj takega sta potrebna vsaj dva pogoja: močna obremenitev in ustrezna prehrana. za rast mišične mase pa je potrebno vaditi dosti več in intenzivneje, kot zmore in dela 90% obiskovalcev fitnesa..
Ta in vsak trening je torej sicer čisto koristen, toda v slabi uri takega kardio treninga porabiš nekaj sto kalorij, še posebno če je nizkointenziven.
In, kot sam vidim nas treningih: ogromno jih predvsem na steperju, malce “ogljufa!” – delajo nenaravno kratke korake in se opirajo na ročke. Taka nizkointenzivna vadba je zato za hujšanje povsem neprimerna.
Dejstvo je, da telo ob obrementvi najprej porabi tiste del zalog, ki jih najhitreje lahko pretvori v energijo. Šelo ko so glikogeni, pa del beljakovin in OH porabljeni, prične kuriti najtrdovratnejše zaloge, to so maščobe.
Zato se maščobe pričnejo kuriti šele po 20-30 minutah resnejše vadbe, ko pač telo porabi prve zaloge (ki jih z nizkointenzivno vadbo ne!).
Torej, pravilen vrstni red za kurjenje maščob bi bil: ogrevanje (10-15 min), vsaj 10-15 min uteži (pozor-ustrezen program!), šele nato kardio, pa potem še malo uteži, pa spet kardio.
In trenutek resnice: če boš po ogrevalnem delu in prvem delu uteži nato pol ure delala kardio, boš v pol ure porabila pribl 200-300 kkal. To pomeni izgubo pribl. 1 kg na mesec!!! Nič več, žal..Pod pogojem, da po treningu ne nadomestiš vsega, seveda.
Nasvet: poišči si pomoč trenerja, bo dosti lažje in učinkoviteje
Svetujem ti, da če že hodiš na fitnes tam ostaneš in delaš več časa. Jest sem pred leti tako eno uro delala na kardio trenažerjih, potem pa eno uro z utežmi in na koncu še malce na kardio. Tako sem v prvi uri v glavnem kolesarila in stepala, tudi veslač občasno. V drugi sem delala vaje za noge, trebuh in hrbet, potem pa sem se šla spet malo sprostit na kolo. Bistvo mi je bilo, da se mi je telo najprej lepo ogrelo, da sem fejst zašvicala (pot mi je tekel iz nosu!), potem sem se lepo pretegnila in nadaljevala z utežmi in obremenitvijo (koliko, mi je svetoval trener), potem pa sem na izi odpeljala še kakšnih 5 km na “ležečem” kolesu. Takrat sem imela več časa in sem bila med redkimi ženskami, ki smo bile tam vsak drugi dan po dve, do tri ure. Sedaj nimam več toliko časa, vendar če bi ga imela, ziher takoj začnem nazaj intenzivno vadit. Naj povem le to, da sem si v treh mesecih izklesala telo, kilaža pa je padla le za kakšne 4 kile! Sem bila prav pohvaljena iz strani trenerja, ker je videl, da se je trud izplačal. Jedla pa sem povsem normalno, le zvečer se nisem več najedla, pač pa le popila kaj mlečnega (na fitnes sem hodila okrog 6 ure popoldne in prišla domov okrog devetih). Ni se mi šlo za mišice, pač pa konjsko kondicijo, ki sem jo potrebovala za šolanje in uspelo mi je! Morda ta moja vadba ni bila povsem pravilna, vendar vem, da je meni spremenila telo in kondicijo. Najlepše se mi je izoblikoval predel pasu, rok in pa hrbta. Noge so moja šibka stran in bi morala delati dosti več ali pa drugače, ker sem tipična ženska, ki se ji “obloge” nabirajo prav tam!