Pomoč
Pozdravljeni,
sem mama 33-letnika. Je izobrazen (zaključil magisterij), redno zaposlen. Živi še vedno doma. Sploh ne vem, kako naj začnem. Po diplomi so se mu zaceli problemi z zdravjem. Postavili so mu diagnoza sindrom razdrazljivega crevesja, dobil je zdravila. Napoten je bil tudi k psihiatru, jemlje cerson in cymbalto. Sin se zadnji dve leti zapira v sebe. V sluzbi je vsak dan po 10 in več ur. Z nama z mozem govori najnujnejse. Piskusam se mu priblizati, govorim o vsakdanjih stvareh, pa komaj dobim odziv. Nima prijateljev, razen sodelavcev. Mi pa zadnji cas, kar naprej goviri, da ima vsega dovolj, da si bo nekaj naredil, da je vse brezveze. Kaj naj naredim? Na koga se naj obrnem? Sin o kaksni pomoci ncče niti slišati. Samo odrine me.
Hvala za pomoč
Pozdravljeni,
oproščam se za pozen odgovor in hvala, da ste se oglasili. To, kar opisujete, je res težko, in razumem, kako boleče je opazovati sina, ki se zapira vase in zavrača pomoč. Njegov opis zapiranja vase, kot da se umika pred svetom, spominja na školjko, ki skuša zaščititi nekaj globoko v sebi. Njegovi občutki obupa in izjave, da ima vsega dovolj, pa so zaskrbljujoči in kažejo, kako težko se sooča z dogajanjem v sebi.
Čeprav zavrača pomoč, bi bilo zelo priporočljivo, da bi se obrnil na psihoterapevta. Včasih pomaga, če mu razložite, da to ni znak šibkosti, ampak korak k temu, da si olajša življenje in najde odgovore, ki jih išče. Lahko poskusite s sočutnim pristopom, kjer mu daste vedeti, da ga ne obsojate, ampak ste tu, da ga podprete, kadar bo pripravljen.
Če sin res ne želi slišati o pomoči, bi morda pomagalo, da vi sami poiščete svetovanje pri psihoterapevtu. Psihoterapevt bi vam lahko pomagal razumeti, kaj se dogaja s sinom, in vam dal smernice, kako se odzivati nanj in ga podpreti, ne da bi ga še bolj odrinili. Poleg tega je pomembno, da poskrbite tudi za svoje duševno zdravje, saj je takšna situacija lahko izjemno izčrpavajoča.
Kot pravite, je zelo težko, če ne nemogoče reševati nekoga, ki ni pripravljen na spremembe. Preskok se zgodi, ko bo vaš sin začutil notranjo željo, da nekaj spremeni, in takrat bo pomembno, da ima nekoga, ki mu lahko pomaga na tej poti. Do takrat pa mu lahko pokažete, da je ljubljen in sprejet, tudi če trenutno ne zmore ali noče izraziti svojih potreb.
Želim vam veliko moči in potrpljenja. Če potrebujete dodatne informacije ali podporo, se mi prosim oglasite.
S spoštovanjem,
Miha Štrukelj