Najdi forum

Potrebujem mnenje o tem, kakšne vrste psihiatrična pomoč pride najbolj prav pri stanju, ki ga večkrat doživljam: občutek, da med ljudje odrivajo od sebe, občutljivost,  občutek, da se ne znam vključiti na naraven način.

Hvala in lep pozdrav.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!

Kljub potencialni vlogi psihiatrične pomoči pri lajšanju nekaterih simptomov, povezanih z anksioznostjo, depresijo ali drugimi duševnimi stanji, je pomembno vedeti, da psihiatrična zdravila sama po sebi ne morejo razrešiti osnovnih vzrokov vaših težav, kot so občutek odrivanja od drugih, občutljivost in težave z vključevanjem v družbo. Zdravila lahko ponudijo začasno olajšanje nekaterih simptomov, vendar ne naslavljajo globljih psiholoških ali čustvenih vprašanj, ki prispevajo k tem občutkom.

Poleg tega je treba upoštevati, da imajo psihiatrična zdravila lahko neželene učinke, ki v nekaterih primerih poslabšajo stanje ali dodajo nove izzive vašemu počutju oziroma poslabšajo stanje. Učinkovitost zdravil se lahko tudi razlikuje od osebe do osebe, kar pomeni, da tisto, kar deluje za eno osebo, morda ne bo učinkovito za drugo. Ta negotovost glede učinkovitosti in potencialnih neželenih učinkov poudarja pomembnost raziskovanja in razumevanja globljih vzrokov za vaše občutke in težave.

Za opisane težave, kot so občutek odrivanja od drugih, občutljivost in težave z vključevanjem v družbo, je psihoanalitična psihoterapija pogosto zelo učinkovita oblika pomoči. Osredotoča se na raziskovanje nezavednih vzorcev, misli in občutkov, ki lahko vplivajo na vaše trenutno vedenje in medosebne odnose. Kar vam lahko pomaga razumeti in razrešiti globlje, pogosto nezavedne konflikte, ki so lahko osnova za vaše trenutne težave.

Iz psihoanalitične perspektive, vaši občutki odrivanja in težave z vključevanjem lahko izvirajo iz zgodnjih medosebnih izkušenj in nezavednih konfliktov. Na primer, izkušnje v zgodnjem otroštvu, kot so zavračanje ali pomanjkanje varnosti in podpore, lahko oblikujejo vaše nezavedne pričakovanja in občutke o sebi in drugih. Te zgodnje izkušnje lahko vplivajo na to, kako se vidite v odnosih, in lahko pripomorejo k občutkom občutljivosti ali nezmožnosti naravnega vključevanja v skupine ali družbene situacije.

Psihoanalitična psihoterapija se pogosto odvija v daljšem časovnem obdobju in omogoča globoko raziskovanje vaših čustev, misli in spominov. S tem procesom lahko postopoma pridobite vpogled v nezavedne motive in konflikte, ki vplivajo na vaše trenutno življenje, in začnete razvijati bolj celosten in integriran občutek lastne identitete. Seveda takšen proces zahteva predanost in vztrajnost. Proces psihoanalitične terapije zahteva zavezanost in odprtost za raziskovanje globokih, osebnih tem, a lahko prinese pomembne in trajne spremembe v vašem življenju in medosebnih odnosih.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close