pomoč
Sama sem imam pregledov z magnetno resonanco že kar nekaj za sabo. Stokovne razlage ne poznam, ti pa lahko opišem postopek laično :))
To je slikanje pri katerem ti ležiš v cevi, ki je na vsaki strani odprta, tako da ne rabiš skrbeti (tako kot sem jaz prvič). Uležeš se kakor na eno desko, in oni te lepo zapeljejo notri in namestijo tako kot potrebujejo za preiskavo. Skeniranje poteka po nekakšnih segmentih in to ponavadi malo bobni, zato ti tudi ponudijo čepke za uho. Nekja časa bobni, preneha za par minut in spet prične. Cel čas moraš ležati pri miru, oni pa te opazujejo prek računalnika in poskenirajo kar je treba. Če ti je slabo ali jim želiš kaj povedati, lahko poveš in te bodo slišali. Če pa imajo oni kakšne napotke zate, se pa tudi sliši glas iz zvočnika. ponavadi vprašajo, če si v redu.
Ne vem kakšno preiskavo ti bodo izvajali ampak pri meni za hrbtenico ponavadi traja približno 45 minut. Najprej pol ure ležanja, potem me potegnejo ven, in vbrizgajo v žilo nek kontrast 8ponavadi imam v roki že iz bolnice nameščen kanal) in potem še s tem naredijo par posnetkov. Predvidevam, da se zaradi obarvanosti kakšna stvar bolje oz. drugače vidi. Ampak to mislim, da je odvisno od preiskave do preiskave.
Zate je pomembno da veš, da ležiš v nekakšni cevi ki je na vsaki stani odprta in da je zraka dovolj, da na vsake toliko časa malo bobni, da nič ne boli in da so ponavadi radiologi zelo prijazni :)) Aja in pa da je to eno manj škodljivih slikanj kar se sevanja tiče.
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Želim ti čimkrajšo čakalno dobo na preiskavo :))