Pomoc
Spostovani.
Stara sem 34 let in nedavno sem opazila nekaj z ocmi,kar mi ne da spati in se cele dneve ukvarjam.samo z opazovanjem le tega. Imam dioptrijo -5 na obeh ocesih in.na levem se minimalni cilinder,toliko,da ga uravnavam le pri ocalih, pri lecah pa ne. In tezave imam ravno s tem.ocesom in le pri nosenju lec. Slucajno sem en dan zamizala na eno oko in pri tem pogledala osto proti nosu. Pri tem gibu pri gledanji predmetov vidim senco na desno stran predmeta. Kot nekaksni nepopolni dvojni vid. Ce premaknem glavo ali sprmenim polozaj ocesa,to izgine. Pojavi se le pri nosenju lec in tudi svetloba mora biti prava, ne vedno. Ce leco rocno malo premaknem, senca tudi izgine. Je nozbi,da gre dejanskp za to,da pride pri leci do nekaksega lomljena svetlobe in zato tak vid? Ocesno ozadje in pregled rozenice je bil nazadnje 3leta nazaj. Ne izkljucujem.tudi,da je prislo do poslabsanja dioptrije, saj sem vmes se 1x rodila.
Hvala in lep pozdrav, Hana
Spoštovani, pri opisu težav ste tudi že postavili diagnozo. Pri poševnem pregledu pride do nejasne slike zaradi slabšega premikanja kontaktne leče , ki normalno plava na solzah in se pri utripanju trepalnic mora premikati za 2 mm v smeri pogleda. če je ta premik moten lahko pride do opisanih težav. Potrebno je ponoven pregled za kontaktne leče in morda spremeniti bazalno krivino ali dioptrijo leč. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar