Najdi forum

Pomoč!

Gospod doktor rabim vašo pomoč!

Trenutno sem na Irskem in sem na forumu našla, da ste že prej tudi preko foruma drugim pomagali.

Skratka tukaj sem se okužila z nekim virusom. Imam astmo in uporabljam Relvar! Prehlajena sem že tri dni, najprej me je bolelo grlo, nato sem začela kašljati, danes začenja v meni hropeti, duši me, panična postajam. Totalno panična, ker si res ne morem privoščiti spet pljučnice. Počutim se slabo, v meni piska in hropi, izkašljujem gnoj, temperaturo imam 38.4. Panika me je premagala in sem vzela Medrol 48 mg pred dvema urama. Verjamem, da mi bo pomgala, ampak jaz rabim še antibiotično kritje. Kaj naj vzamem, imam Fromilid, Amoksiklav, Moloxin in Efloran. Ne vem, če naj Fromilid ali Amoksiklav? Nazadnje sem sicer Moloxin, ko sem imela pljučnico.

Zelo bom hvaležna za vaš nasvet! Lep pozdrav!

Upam, da se je stvar do danes že uredila. Pravilno je, da ste vzela Medrol. Verjetno je to viroza, tako da antibiotik verjetno ni smiseln. Iz zgornjega nabora bi, če se dan po medrolu stanje ne bi začelo bistveno izboljševati, predlagal Fromilid.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Pozdrav!

Malo je bil pozen odgovor, ampak tudi jaz sem se tako odločila in vzela Fromilid in je zdaj že veliko bolje! Vseeno hvala za vaš nsvet!
Preden sem vzela Fromilid sem našla ene smernice slovenskih infektologov in je tko, da priporočajo cefalosporine ali pa pač Amoksiklav v takem primeru. Vem, da o tem vedno odloča zdravnik glede na situacijo, ampak kaj bi recimo bila prednost penicilinskega antibiotika v mojem primeru? Pa še to, kaj bi bilo, če bi raje vzela kinolonskega ali je tam večja verjetnost za rezistence. Zakaj to sprašujem? Gre za to, ker sem imela v preteklsti klostridijsko okužbo in posledično poskušam vzeti ta pravi antibiotik, da mi ne bo treba še kakega, ker imam pol spet večjo verjetnost za Clostridium diff. Je recimo Moloxin lahko prva izbira pri taki respiratorni okužbi?

Za predpis antibiotika je treba bolnika precej dobro poznati. Jaz vas ne poznam, zato odgovarjam s predpostavko, da ste mlada in da imate res astmo in samo astmo.
Astma se poslabša ob virusnih okužbah, torej antibiotiki ob tem nimajo mesta. Včasih se poslabša ob okužbah z mikoplazmo, kjer koristi antibiotik tipa Fromilid. Težje poslabšanje astme ob okužbi učinkovito zdravi Medrol.
Amoksiklav je antibiotik za odporne bakterije, mlade osebe tega ne rabijo.
Moloxin ali cefalosporini imajo širok protibakterijski spekter, zato uničijo normalne koristne bakterije v prebavilih in se jih težje prenaša.
Tole so v kratkem usmeritve za odločitev, ali predpisati antibiotik in katerega predpisati.
LP
Mitja Košnik

No to sem rabila, da mi nekdo na tak način razloži! Res ste super, hvala vam! 🙂
Zanekrat Fromilid dobro prenašam, vročina je padla, izkašljujem še nekaj rjave sluzi, Medrol sem pa danes ukinila in je dihanje v redu.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Se bom kar na to temo navezal.
Tudi jaz imam astmo in sem zbolel za bronhitisom. Kot vedno je moja astma čist ponorela in sem še k pulmologu, ki mi je predpisal Sumamed in povečal število vpihov Seretida. Po antibiotiku je vročina padla, lažje sem izkašjeval in več me ni dušilo. Zdaj je že dva tedna od Sumameda in jaz se še vedno ne počutim dobro.
Še vedno imam vmes občutek, da imam vročino in izredno hitro se preznojim. V meni še vedno hropi in izkašljam gosti zeleni gnoj.
Tako me je moja zdravnica ponovno poslala k pulmologu, ki je rekel, da to ni dobro in da rabim še deset dni Ciprobaya. Poslal me je tudi v laboratorij,. Levkociti so 16.000, CRP je 18. Rekel je da obvezno Ciprobay. Seveda sem ga vzel, ampak me zanima zakaj potem meni ni bil samo Sumamed dovolj? Sem tudi vprašal, če je mogoče lahko pač še od viroze in mi je povedal, da nobena viroza ne dela takega zelenega gnoja in takih zvokov pri poslušanju pljuč. To je kao bakterijski infekt in je treba antibiotike.

Ne vem zanesljivo, kaj je razlog. Najverjetneje je na začetku res bila viroza. Take okužbe včasaih potrebujejo par tednov, da se čisto pozdravijo. Lahko, da je gnoj iz sinusov, Namreč pri astmi so ponavadi prizadeti tudi nos in obnosne votline. Bo minilo. Marda z antibiotikom hitreje kot brez njega. Ključno je, da imate zadosten odmerek Seretide.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close