Najdi forum

Od rojstva sem paraplegik + imam zdravstveno težavo, zaradi katere ne smem biti izpostavljen fizičnim naporom (ne smem sam voziti navadnega invalidskega vozička, ne smem dvigovati bremen nad 2 kg, itd). Tudi sicer sem bolj slaboten. Uporabljam električni invalidski voziček. Star sem 25 let.
Potrebujem kar dosti pomoči in nege ter oskrbe (tudi do osem ur na dan), saj rabim pomoč pri vstajanju (dvigovanje v postelji, presedanje na električni invalidski voziček), oblačenju (zlasti pri tistih delih oblačil, kjer je nujno dvigniti zadnjico, pa tudi pri nekaterih težjih kosih oblačil, prav tako ne morem sam sneti oblačil z obešalnikov, ker so previsoki), opravljanju potrebe (presedanje na wc školjko in z nje), kopanju (presedanje v kopalno kad in z nje), nakupovanju (ne smem nesti več kot 2 kg), pripravi hrane (ne smem nesti več kot 2 kg), čiščenju po stanovanju in izven njega (zame je to prevelik fizični napor – že pometanje lahko obremeni srce čez mero, ki je pri meni še dovoljena, sesalec je težek in ga sam ne smem nesti), delno rabim pomoč tudi pri hranjenju (npr. če je meso težko razrezati, mi ga mora nekdo pomagati razrezati), pomoč pri pomivanju posode, pomoč pri prevozu (sam ne vozim avtomobila), …
Imam osebno asistenco, vendar pa ne v zadostnem obsegu, zato mi še vedno pomagata tudi brata in starša. Kaj bi torej še lahko dobil?

Pozdrav,

Če potrebujete kakršnokoli pomoč, se obrnite name.

Pišite na mail: [email protected]

Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Ali bi jaz glede na pomoč, ki jo potrebujem in sem jo opisal v zgornjem sestavku, lahko dobil dodatek za pomoč in postrežbo? V kolikšni višini?

Lep pozdrav!
Dodatek za pomoč in postrežbo je pravica iz dela in jo lahko dobi le tisti, ki je bil v svojem življenju redno zaposlen. Na žalost tako ne pripada osebam, ki so invalidi od rojstva in niso bili nikoli zaposleni, ravno zako ne pripada gospodinjam, ki niso bile nikoli zaposlene in ne kmečkim zavarovancem. Ravno te osebe imajo ponavadi najnižje dohodke.
V vašem primeru vam svetujem, da se po dodatno pomoč obrnite na Center za socialno delo, kjer vam bodo svetovali, če lahko uveljavljate še kakšne druge oblike pomoči – kot je denarna socialna pomoč ali kakšna druga oblika pomoči.
Vse dobro!
Helena Zevnik Rozman

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

Ne zanima me toliko, kje dobiti pomoč, ampak kako plačati za to pomoč. Zdaj me brezplačno neguje osebna asistentka iz Društva paraplegikov po osem ur na dan, ostali čas pa brata in starša. Pa bi želel to nego tudi za ostali čas, pa stroškovno ne znese. Povejte mi prosim, kako naj plačam stroške, pa čeprav minimalne.

New Report

Close