Najdi forum

Pozdravljleni,

upam da je tema ki jo odpiram ustrezna temu forumu oziroma ustreza temi.

Sem 25 let star fant, ki se kot večina mladih ljudi sam bori z depresijo. Zaradi življenskih in drugih okoliščin nisem nikoli obiskal psihologa.

Pred mesecem dni sva se po 3 letih  skupnega življenja razšla s punco, s katero sva živela skupaj z mojo mamo v maminem stanovanju. Nekaj dni po tem se je mama kot strela z jasnega odselila k partnerju, za katerega nisem niti vedel (moj oče umrl pri mojih 13 letih). To psihično stisko bi verjetno prebrodil brez tuje pomoči. Problem zaradi katerega sem se odločil pisati na ta forum pa je sledeč:

Nekaj tednov pred začetkom zgoraj navedenih situacij sem se odločil izredno vpisati v šolo in jo dokončati ob rednem delu. Glede na to kaj vse se mi trenutno dogaja nisem z glavo pri stvari in sem nekaj časa razmišljal o izpisu in se včeraj tudi odločil za to pot. Šolanje bi po vsej verjetnosti znova začel naslednje leto. Po mailu sem kontaktiral šolo in vprašal o informacijah o izpisu, a me je doletel nekako hladen tuš. Izpis je možen: 1) ob daljši nesposobnosti zaradi bolezni.        2) daljša službena odsotnost.

Vprašanja:

1) Ob tem vprašanju se gnusim samemu sebi ker se mi zdi da zaradi svojih problemov hočem izkoristiti zdravstvo/sistem zaradi svojih osebnih situacij. Ali bi bil za šolo obisk/i pri psihologu opravičljiv razlog?

2) Ali je vsa moja situacija + da sem večinoma depresivna oseba opravičljiv razlog za psihologa da mi izpis opraviči?

3) Ali bi moji obiski psihologa predstavljali problem v prihodnjosti za opravljanje službenih zdravniških pregledov?

Za vse vse odgovore se v naprej zahvaljujem in vas vse lepo pozdravljam.

Pozdravljeni!

Vas slišim, da imate zelo težko situacijo in se sprašujem ali je smiselno, da trpite sami. Na voljo imate več različnih oblik pomoči. Predlagam vam, da se vključite v psihoterapevtski proces, kjer boste lahko predelovali kar doživljate.

Naj vam odgovorim na vprašanja:

1. Vas slišim, ampak ne razumem v kakšnem smislu bi izkoristili sistem? Ste v čustveni stiski in zato trenutno ne morete opravljati študija. Po mojem mnenju je tovrstna situacija opravičljiv razlog za šolo. Seveda je pa vse odvisno od komisije oz. šole, ki obravnava tovrstne vloge. Morda se lahko pozanimate tudi v šoli kako je s tem.

2. Moje mnenje je, da je to opravičljiv razlog.

3. Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. Povprašajte pri psihologu, osebnem zdravniku oz. morda najbolje pri zdravniku medicine dela, ki opravlja tovrstne preglede.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close